Getekend door een sekte: krachtig overleversverhaal over jarenlang misbruik in sektarische geloofsgemeenschap

29 september 2022
Leestijd: 4 min.
, , ,
getekend-door-een-sekte-annette-van-luyk_header

Titel: Getekend door een sekte. Het bizarre levensverhaal van een ex-sektelid
Auteur:
Annette van Luyk
Uitgeverij:
Davey Jones Publishing
Genre: Non-fictie, Roman
Bladzijdes:
247
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-94-6449-414-3
*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik van Davey Jones Publishing een recensie-exemplaar ontvangen

Link naar mijn recensie op Hebban

De afgelopen jaren kwamen verschillende misstanden in geloofsgemeenschappen aan het licht. Zo beschreven Strafkind van Wieke Hart en Maria Genova en Lief wezen van Hart en Rita Sterkenboer (seksueel) misbruik en dwangarbeid in de katholieke kloosters van de Goede Herder. Het waargebeurde Getekend door een sekte van Annette van Luyk neemt de lezer mee in het wrede leven van Christine (een pseudoniem). Vanaf haar vijfde woonde ze in een sektarische geloofsgemeenschap nabij de Utrechtse Heuvelrug. Hoewel haar ouders in hun godsdienstwaanzin ervan overtuigd waren dat ze binnen de sekte een goed leven en paradijselijke toekomst voor zichzelf en hun kinderen bewerkstelligden, maakten Christine en haar epileptische zus Ingrid er de vreselijkste dingen mee. Bij ongehoorzaamheid deed de sekte beroep op een groot netwerk van kolonies in binnen- en buitenland. Hier werd Christine onder het mom van ‘vakantie’ vaak naartoe gestuurd. Wie de sekte verlaat, kan rekenen op ernstige bedreigingen van spionnen met kidnappings tot gevolg.

Er klopt iets niet

Al van jongs af aan heeft dierenliefhebber Christine het gevoel dat er binnen de sekte iets niet klopt. Terwijl ze zorgvuldig haar ontsnapping voorbereidt, doen de sekteleden onder leiding van ‘shepherds’ in de tussentijd de meest gruwelijke dingen met haar. Martelingen, seksueel misbruik, een trouwceremonie met Jezus, afschuwelijke offerrituelen en urenlang vastgeketend zitten en psalmen opdreunen zijn aan de orde van de dag. Ook dwangarbeid, ‘Jesus Jobs’ genoemd, komt veelvuldig voor. Uiteindelijk lukt het Christine om te ontsnappen en onder toezicht van de Kinderbescherming een paar jaar zelfstandig – hoewel hevig getraumatiseerd – in een studentenhuis in Utrecht te leven. Ze komt tot de ontdekking dat de sekteleden een uitgekiend dubbelleven leiden. Voor de buitenwereld houden ze er normale banen en gezinnen op na. ‘Maar achter het perfecte plaatje schuilde een stelletje psychopaten en zielenpieten.’ Christine doorstaat veel obstakels en krijgt het uiteindelijk voor elkaar om haar mavodiploma te halen.

Voor de laatste keer ontsnappen

Op haar achttiende wordt Christine echter ontvoerd door een aantal sekteleden en gedwongen om zich te bekeren. Wanhopig besluit ze mee te werken en haar droom om paardentrainer te worden daarbij niet op te geven. Met dit papiertje op zak ontsnapt ze even later nog eens – de laatste keer, houdt ze zichzelf voor – en neemt de trein naar Italië. Zal ze de sekte nu wel te slim af zijn? In het voorwoord van Getekend door een sekte schrijft Van Luyk dat haar boek het levensverhaal van een echte overlever wil vertellen. Daarnaast wil ze aandacht vragen voor minderjarige slachtoffers van sektes, satanisme en (seksueel) misbruik. Het boek is hier heel goed in geslaagd. Om het verhaal op papier te krijgen, deed Van Luyk beroep op de herinneringen van Christine die ze af en toe naadloos aanvulde met fictieve elementen. Getekend door een sekte is vlot geschreven. Het wisselt gebeurtenissen van Christine als kind af met passages waarin zij buiten de sekte leeft en volwassen is.

Getekend door een sekte is een krachtig overleversverhaal

Het manipulatieve karakter, misbruik en de brainwashings van een sektarische geloofsgemeenschap brengt Van Luyk angstvallig dichtbij aan de hand van gedetailleerde beschrijvingen. Christine heeft in haar leven enorm veel voor haar kiezen gekregen. Het mag een wonder heten dat zij, aangespoord door haar drang naar gerechtigheid, haar leven nog zo goed op de rails heeft gekregen. Daarbij laat het boek zien wat traumatische (jeugd)ervaringen met iemand doen. Zo heeft Christine last van uiteenlopende lichamelijke en emotionele klachten, zoals herbelevingen, nachtmerries, angsten, dissociatie, flauwvallen en een hoog stresslevel. Ook het aantrekken van een foute partner en de druk van het moederschap passeren de revue. Christine is voor het leven getekend door haar jarenlange verblijf in de sekte. Het is bovendien bijzonder spijtig om te beseffen dat er binnen de geestelijke gezondheidszorg nog veel te winnen is als het gaat om passende hulp bij psychisch en emotioneel misbruik. Alleen al daarom is het belangrijk dat er krachtige overleversverhalen zijn zoals Getekend door een sekte.


📖 Ook lezen? Koop hier Getekend door een sekte of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Getekend door een sekte
5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.