Als katten van de wereld verdwijnen: faustiaans pact verpakt in een emotioneel kattenverhaal

3 oktober 2022
Leestijd: 3 min.
,
als-katten-van-de-wereld-verdwijnen-genki-kawamura_header

Titel: Als katten van de wereld verdwijnen
Originele titel:
Sekai kara neko ga kieta nara (世界から猫が消えたなら)
Auteur:
Genki Kawamura
Uitgeverij:
Meulenhoff
Vertaling: Luk Van Haute
Genre:
Literatuur
Bladzijdes:
200
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-290-9338-5

Als katten van de wereld verdwijnen van Genki Kawamura begint met de boodschap dat de verteller niet lang meer te leven heeft. Aan bucketlists doet de dertigjarige Japanner niet. ‘Zoiets is larie’, verkondigt hij. Het nieuws van zijn terminale ziekte – een vierdegraads hersentumor – brengt vanzelfsprekend een hoop verdriet teweeg: ‘Ik was nog maar dertig’. Het laat de man daarnaast anders naar de wereld om heb heen kijken: ‘Oké, ik leefde al langer dan Jimi Hendrix (…) Toch had ik het gevoel dat ik nog dingen te doen had. Dingen die alleen ik voor deze wereld kon doen’. Samenwonend met zijn kat Kool en werkend als postbode, zal het leven van de man spoedig eindigen. Totdat hij op zijn laatste dag oog in oog komt te staan met de duivel. Deze doet hem het faustiaanse voorstel om zijn leven te verlengen met één dag als hij in ruil daarvoor iets van de wereld laat verdwijnen.

Een pact met de duivel

De naamloze hoofdpersoon hoeft niet lang na te denken en sluit een pact met de duivel. Hoewel deze in hawaïshirts gestoken satan misschien niet heel doorsnee is, is zijn manier van werken dat wel. De dertiger mag enkel met de goedkeuring van de demon iets van de wereld laten verdwijnen. En dan geen onbenullige zaken, maar dingen die écht gemist zullen worden. Met ieder ding dat verdwijnt, neemt het leven van de verteller een andere wending. Hij begint na te denken over wat hij allemaal in zijn eigen leven heeft gemist. Hij haalt pijnlijke herinneringen op aan zijn ex-vriendin, de katten in zijn leven en de moeilijke band met zijn ouders. Als lezer krijg je een beetje met hem te doen, want het zat hem bepaald niet mee. Ondanks het feit dat Als katten van de wereld verdwijnen verhaalt over zware onderwerpen als de dood, ziekte, rouw en de zin van het leven, weet Kawamura het emotionele verhaal door middel van luchtige, korte zinnen niet al te zwaar te maken.

Diepgang in Als katten van de wereld verdwijnen zet aan tot nadenken

Dit betekent gelukkig niet dat de plot aan diepgang inboet. Kawamura, die naast schrijver als regisseur meewerkte aan grote animefilms zoals Your Name, Weathering With You, Netflix’ Bubble en recentelijk nog aan de muziekvideo voor Celestial van Ed Sheeran, laat zijn hoofdpersoon flink filosoferen. Hoe zou een wereld zonder mobieltjes eruitzien? Hoe beïnvloedt tijd ons leven? Zijn we wel zo vrij als we denken? Met een vleugje magisch realisme strooit Kawamura met hints die de oplettende lezer oppikt uit de diepere lagen van het verhaal. Ook met de humor zit het wel goed. De verteller toont dat (in zijn geval: zelfs als je laatste uur heeft geslagen) het nooit te laat is om aan zelfreflectie te doen. Tegen het einde van Als katten van de wereld verdwijnen volgen de ontwikkelingen elkaar snel op en is de naamloze hoofdpersoon wel erg snel met zijn lot verzoend. Storend is het echter niet, want de lezer is dan al aan het denken gezet over het eigen leven.


📖 Ook lezen? Koop hier Als katten van de wereld verdwijnen of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Als katten van de wereld verdwijnen
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.