Waanzinnige boomhutverhalen (Kinderboekenweekgeschenk 2022): energieke avonturen zonder moraal

10 oktober 2022
Leestijd: 3 min.
, ,
waanzinnige-boomhutverhalen-kinderboekenweek-2022-griffiths-denton_header

Titel: Waanzinnige boomhutverhalen. Over toen het stoel-in-je-neusdag was en andere waanzinnige gebeurtenissen
Auteur:
Andy Griffiths
Uitgeverij:
Stichting CPNB
Vertaling: Edward van de Vendel
Illustrator: Terry Denton
Genre:
Kort verhaal, Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
96
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-596-5781-6

Het Australische duo Andy Griffiths en Terry Denton maakte naam in kinderboekenland met de populaire reeks De waanzinnige boomhut. De keuze van de Stichting CPNB om juist deze schrijver en illustrator te vragen om het Kinderboekenweekgeschenk voor 2022 te maken, zorgde voor wat ophef. Want leent deze kans zich niet mooi voor een indie-auteur om bekendheid te verwerven? Én dan zijn ze ook nog eens van niet-Nederlandse bodem! Maar uiteindelijk draait de Kinderboekenweek om leesbevordering en het aanwakkeren van leesplezier. Dat is met Waanzinnige boomhutverhalen, zoals het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar heet, goed gelukt. Voor de doelgroep althans, en met het oog op de doelstelling is daar niets mis mee.

Voor de liefhebbers

Waanzinnige boomhutverhalen neemt de lezer vanaf de eerste pagina mee in de wervelende avonturen van personages Andy en Terry en hun vriendjes. Zo vermaken ze zich als het regent, vieren ‘Stoel-In-Je-Neus-Dag’ en besluiten schoon te maken nadat een orkaan een puinhoop van hun boomhut heeft gemaakt. Wie niet bekend is met de boeken van Griffiths en Denton, kan wel een introductie gebruiken. Die geeft Waanzinnige boomhutverhalen niet. Dit laat zien dat het boekje echt voor de liefhebbers is. Het laatste verhaal in de bundel, De dag dat mijn haaien mijn hoofd eraf beten, bevestigt dit. De gebeurtenissen in Waanzinnige boomhutverhalen zijn korte verhalen die niet in de boekenreeks terecht zijn gekomen. Als jonge fan van De waanzinnige boomhut-serie wil je dit geschenk dan ook vast graag hebben!

Waanzinnige boomhutverhalen is een energieke en speelse bundel zonder moraal

Waanzinnige boomhutverhalen is een enorm energieke bundel. Dit komt door de letters die, wanneer het zo uitkomt, schots en scheef op de pagina’s staan. Er wordt gebruikgemaakt van verschillende opvallende fonts in bold die vervolgens zijn uitgevoerd in diverse groottes. De verhalen bevatten veel humor, en leuke referenties zoals de personages ‘Mary Lollypoppins’ en ‘Edward Schephand’. Naast proza staan de korte verhalen vol rijmpjes en liedjes – sterk vertaald door Edward van de Vendel. Op iedere pagina staat minimaal één illustratie die de tekst naadloos ondersteunt. De verhalen zijn speels en bevatten geen moraal. Griffiths en Denton laten Andy en Terry allerlei (stoute) avonturen ondernemen in een wereld waarin alles mogelijk is. (Ja, zelfs springen naar het universum met springbonen.) De aantrekkingskracht van deze boekenreeks op jonge lezers is dus niet heel gek. Maar voor volwassenen misschien net een tikje te… waanzinnig.

Bij iedere besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige kinderboeken krijg je het Kinderboekenweekgeschenk gratis.


📖 Ook lezen? Koop hier Waanzinnige boomhutverhalen of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Waanzinnige boomhutverhalen (Kinderboekenweekgeschenk 2022)
2.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.