Geheim verzet: jeugdroman over vriendschap en verzet

3 mei 2021
Leestijd: 3 min.
, ,
geheim-verzet-b-dubbelboer_header

Titel: Geheim verzet
Auteur: Beene Dubbelboer
Uitgeverij:
Kluitman
Genre: Jeugdliteratuur, Historische Fictie
Bladzijdes:
190
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-206-5783-8

Geheim verzet van Beene Dubbelboer verhaalt over de twee vrienden Wim Verhoog en Geert Postma. Allebei wonen ze in een rustig dorpje in Drenthe vlakbij de Duitse grens. Ze hebben het naar hun zin op school en spelen veel buiten in de weilanden en de omringende stuwdammen. Sinds kort worden er op het platteland steeds vaker Duitse soldaten gezien. Op een zonnige dag in 1940 luistert Geert per ongeluk een gesprek af tussen twee soldaten. Ze stellen dat ze Nederland moeten inlijven. Omdat Nederland neutraal is en waarschijnlijk niet zal willen vechten, is dat klusje zo geklaard, denken ze. Geschrokken keert Geert terug naar huis waar hij zijn ouders en de familie van Wim op de hoogte brengt. Zal er dan toch oorlog uitbreken in Nederland?

Verzetsdaden op het platteland

Zoals de lezer al weet, komt er inderdaad oorlog. Voor Wim en Geert en hun familie is de Tweede Wereldoorlog een onzekere tijd. Door alle Duitse regeltjes valt er van de landbouw al snel niet meer te leven. Benzine wordt schaars en er worden voedselbonnen ingezet. Joden komen zonder werk te zitten, mogen niet meer naar cafés, dierentuinen, bioscopen enzovoorts. De eerste razzia in 1941 bracht veel verwarring teweeg, ook in het rustige grensdorpje van Wim en Geert. Waar werden de Joden naartoe gebracht? Gelukkig bleek het platteland een uitstekende plek om, in het geheim, verzetsdaden te verrichten. Zo voorzag Wims vader al snel dat er een alternatief voor benzine gevonden moest worden en hij vond een machine uit dat op turf kon rijden. Wim en Geert helpen een gewonde Engelse parachutist (Tom) en bieden onderdak aan twee Joodse kinderen. Ook brengen ze met een list een in beslag genomen paard terug die de Duitsers zojuist van hun buren hebben afgenomen. Ze schieten zelfs met wapens in de lucht om onrust te zaaien!

Geheim verzet vertelt belangrijk stukje geschiedenis aan de jonge lezer

De spanning is in Geheim verzet goed aanwezig. Bij iedere verzetsactie van Geert en Wim hoop je dat het goed voor de jongens zal uitpakken. Hun ouders zijn al net zo dapper. Zo ontfermen die zich over de oude Joodse man Aäron, halen ze de moeder van de schooljuf op uit Amsterdam en bieden onderdak aan een Joods meisje dat in het bos sliep. Allemaal gevaarlijke acties waardoor je in die tijd flink in de problemen kon komen te zitten. Geheim verzet is een heruitgave van Kluitman; het boek verscheen officieel in 1964 en werd in datzelfde jaar door de Kinderjury uitgeroepen als Boek van het Jaar. Dubbelboer geeft een helder beeld van het leven van normale Nederlanders in oorlogstijd. De angst, het stiekem luisteren naar de radio, de geheime codes en de verzetsacties om de regels van de Duiters toch wat op te rekken, zorgen ervoor dat je je even in de Tweede Wereldoorlog waant. Achterin het boek is een verklarende woordenlijst opgenomen waardoor kinderen het verhaal beter zullen begrijpen. Origineel is Geheim verzet niet, maar aan de jonge lezer vertelt Dubbelboer hier een belangrijk stukje geschiedenis. En dat alles tegen het décor van het leven van twee onafscheidelijke vrienden.


Schaf Geheim verzet hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Geheim verzet
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.