Het poppenhuis: romantiek, magie en een eeuwenoud familiegeheim

1 mei 2023
Leestijd: 3 min.
, ,
het-poppenhuis-erica-pierik_header

Titel: Het poppenhuis (Poppenhuis-serie #1)
Auteur: Erica Pierik
Uitgeverij:
Loft Books
Genre: Feelgood, Roman
Bladzijdes:
102
Uitvoering:
e-book
ISBN:
978-90-472-0815-0
*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik van LOFT Books een recensie-exemplaar ontvangen

Link naar mijn recensie op Hebban

Na een lastige scheiding heeft Roos in Het poppenhuis van Erica Pierik haar leven weer aardig op de rit gekregen. Ze woont in een klein maar knus huurappartement en werkt als projectmedewerker bij een kunstinstelling. De zorg voor haar kinderen Lieke en Geert deelt ze met haar ex-man Klaas. Als Roos de knappe en integere Lars Temminck leert kennen, blijkt hij helemaal alleen in een groot huis te wonen. De woning is al tweehonderd jaar in de familie en kwam na zijn vaders dood op zijn naam te staan. Roos laat het verleden voor wat het is en twijfelt geen moment. Ze besluit samen met de kinderen bij Lars in te trekken. Lieke en Geert zijn enthousiast: dit huis is enorm! Ook Roos ziet de voordelen er wel van in, de huur van haar appartement was eigenlijk veel hoger dan ze ervoor terugkreeg. Wanneer de kinderen hun slaapkamer uitkiezen, raakt Geert overstuur. Hij claimt een ‘oude mevrouw’ te hebben gezien. Vervolgens verschijnt er op willekeurige momenten een poppenhuis in Lars’ enorme huis dat wel erg veel weg lijkt te hebben van de woning zelf…

Een historische onderlaag

Het poppenhuis is het eerste deel uit de Poppenhuis-serie van Pierik. Eerder schreef zij Een boek over wereldvrede over ondernemer Engbert Breuker en Op zoek naar rust over haar zoektocht naar balans in het leven. In het dagelijks leven werkt Pierik als tekstschrijver voor de overheid. Haar liefde voor magie is duidelijk terug te lezen in Het poppenhuis. Naarmate Roos en haar kinderen langer bij Lars wonen, maken ze steeds meer paranormale gebeurtenissen mee. De spookachtige verschijningen passen goed in het griezelgenre terwijl de zoektocht naar de geheimen die het grote huis herbergt, iets weg heeft van bovennatuurlijke series als The Haunting of Hill House en Locke & Key. De mysterieuze verhaallijn wordt afgewisseld met romantische passages en Het poppenhuis koerst langzaam maar zeker af op een historische onderlaag wanneer Roos samen met Lars de archieven induikt om meer over de familie Temminck te weten te komen.

Interessante plotwendingen in Het poppenhuis

De spanning zit er in Het poppenhuis lekker in en houdt tot het eind aan. Lars is bijzonder geheimzinnig over zijn familie. Hierdoor heeft Roos niet zo snel aanknopingspunten om de griezelige gebeurtenissen te plaatsen. Dit zorgt voor een gelaagd verhaal waar goed over na is gedacht. Daarnaast is Roos een sterk personage. Ze laat zich niet gemakkelijk uit het veld slaan: ‘Haar nieuwsgierigheid won het van haar herinnering en ze bedacht dat de zolder net zo goed deel uitmaakte van het huis’. Omdat ze zich niet tegen laat houden door obstakels, mist er soms wat psychologische diepgang. Verder schrijft Pierik beeldend waardoor Het poppenhuis tijd nodig heeft om zich te ontvouwen maar de omgeving wel goed tot leven komt. Al met al heeft dit eerste deel genoeg interessante plotwendingen die je als lezer reikhalzend doet uitkijken naar het vervolg. Een aanrader voor wie op zoek is naar een luchtige novelle die niet zozeer feelgood is, maar een verhaallijn bevat met een mooie mix van romantische, magische en historische elementen.


📖 Ook lezen? Koop hier Het poppenhuis of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Het poppenhuis (Poppenhuis-serie #1)
3
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.