De Stamhouder: historische dramaserie over transgenerationeel trauma

4 mei 2023
Leestijd: 3 min.
, ,
Duister oorlogsverleden komt aan het licht in De Stamhouder.
de-stamhouder-serie_header

In De Stamhouder wordt de 25-jarige Alexander Münninghoff tijdens het stappen verliefd op Ellen, een spontane meid die de ingetogen Alexander een beetje uit zijn schulp haalt. Geheel ongepland raakt Ellen kort na hun eerste ontmoeting zwanger van hem. Vanaf dat moment is de onbezorgdheid in hun prille relatie verleden tijd. Het is eind jaren 60 en de twee worden door hun families geacht te trouwen. Alexander heeft moeite met het aanstaande vaderschap en de taak om zijn problematische familie, die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit elkaar is gevallen, weer bij elkaar te brengen. Hij komt erachter dat hij maar weinig over zijn familie weet en wordt in eerste instantie geconfronteerd met zijn eigen traumatische jeugd. Ellen ontdekt op haar beurt een nazi-relikwie in het huis van een familielid van Alexander. Zijn familie is ‘fout’ geweest in de oorlog, iets waar ze helemaal niets mee te maken wil hebben.

Gebaseerd op autobiografische familiekroniek

Het verhaal in de gelijknamige autobiografische familiekroniek van Alexander Münninghoff wordt in De Stamhouder in acht afleveringen uiteengezet. De historische dramaserie springt door de geschiedenis en stelt diverse personages centraal. Zo gaat de kijker terug in de tijd en volgt Alexanders vader Frans die zich na een moeilijke periode op een Brabants klooster-internaat, aansluit als SS’er bij de omstreden Wiking Divisie. Zijn berekenende, invloedrijke opa (‘opi’) brengt zijn gezin gedurende de oorlog veilig onder in een villa in Voorburg, maar houdt er allerlei dubieuze onderhandelingen op na. Ellen vindt dat Alexander zich niet mag afsluiten voor de duistere kant van zijn familiegeschiedenis. Ze dwingt hem om op zoek te gaan naar zijn moeder. Tijdens deze reis leert Alexander over de complotten die binnen zijn familie zijn gesmeed. Complotten die na de oorlog doorwerken om van hem de veelbelovende (klein)zoon te maken: de stamhouder. Als langzaam maar zeker de misdaden van zijn vader aan het licht komen, wordt Alexanders band met hem steeds slechter.

Familie-intriges, liefde en trauma in De Stamhouder

Net zoals Alexander in het duister tast over wat er in zijn familie heeft afgespeeld, voelt De Stamhouder in het begin als een puzzel vanwege de continu verschuivende verhaallijnen. Gaandeweg komt de kijker beter in het verhaal te zitten. De cast speelt eveneens overtuigender, ondersteund door het meertalige scenario. Sommige scenes kijken als een slow burn, dan zit de plot weer vol actie, drama en huiveringwekkende taferelen. De serie neemt de tijd om de beweegredenen van de personages uit te werken. Thema’s als vertrouwen, verraad, verzet en vervolging weven zich door de gebeurtenissen. Achter de gruwelijke oorlogsverhalen en familie-intriges, schuilt in De Stamhouder een verhaal over liefde en vergeving. De serie blinkt echter uit in het laten zien hoe trauma’s, of ze nu zijn ontstaan door een oorlog of een disfunctioneel gezin, nog lang kunnen doorwerken in volgende generaties.  


Eindoordeel: De Stamhouder (2023)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

In De Stamhouder wordt de 25-jarige Alexander Münninghoff tijdens het stappen verliefd op Ellen. Als ze ongepland zwanger raakt, duikt Alexander tegen zijn wil in de geschiedenis van zijn familie. Duistere geheimen uit de oorlog komen aan het licht waardoor de band met zijn vader steeds meer verslechtert. De Stamhouder is gebaseerd op de gelijknamige autobiografische familiekroniek van Alexander Münninghoff. Een historische dramaserie over familie-intriges, liefde en trauma.

De Stamhouder is te zien op NPO Start.

Regie & Productie: Diederik van Rooijen, Chantal van der Horst, e.a. | Cast: Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Sallie Harmsen, Robert de Hoog, e.a. | Scenario: Rik D’Hiet, Alexander Münninghoff, e.a. | Duur: 8 x 50 min. | Genre: Drama, History, War | Jaar: 2023

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.