Middernachtbibliotheek: roman doet boekje open over depressie

8 mei 2023
Leestijd: 3 min.
, ,
middernachtbibliotheek-matt-haig_header

Titel: Middernachtbibliotheek
Auteur: Matt Haig
Uitgeverij:
Uitgeverij Rainbow
Vertaling: Monique ter Berg
Genre: Roman
Bladzijdes:
318
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-417-1520-3

De naam Matt Haig doet bij de meeste lezers wel een belletje rinkelen. De Britse schrijver is op social media erg open over zijn psychische problemen, een onderwerp dat terugkomt in zijn werk. In boekenland is zijn zevende roman Middernachtbibliotheek vaak (en wisselend) besproken. Deze recensent las het als buddyread! Hoofdpersoon Nora Seed is depressief. Ze heeft het gevoel dat haar leven een opeenvolging is van verkeerde keuzes. Haar dromen en ambities zijn in rook opgegaan, en de (weinige) mensen om haar heen lijken vooral teleurgesteld te zijn in haar. Wanneer kat Voltaire door een noodlottig ongeval sterft, weet Nora het zeker: ze wil niet meer leven. Na een zelfmoordpoging belandt ze in de Middernachtbibliotheek. Op deze plek, die zich tussen leven en dood bevindt, wordt Nora weliswaar herenigd met haar geliefde bibliothecaris mevrouw Elm, tussen de rijen met boeken staan haar ook veel beproevingen te wachten.

Wat als?

Middernachtbibliotheek wordt gestuurd door de vraag ‘Wat als?’, iets wat Nora veel bezighoudt. Wat als ze wél profzwemster was geworden? Wat als haar relatie wél had gewerkt? Wat als ze alles voor de muziek had gegeven? En wat als ze gewoon een universitaire studie had afgerond? Zouden haar vader, vriend, broer en mevrouw Elm dan wél trots op haar zijn geweest? Nora krijgt de kans om in de Middernachtbibliotheek uit te zoeken hoe al deze levens voelen. Ieder boek op de plank transporteert haar naar een parallel universum, een alternatief levenspad dat ze had kúnnen volgen als ze andere keuzes had gemaakt. In de versie waarin ze het gelukkigst is, mag ze blijven. Elk nieuw leven begint als een idylle, maar Nora ontdekt al snel dat ze een prijs moet betalen voor iedere gekoesterde wens die in dit leven is uitgekomen. Gaandeweg haar verblijf in de Middernachtbibliotheek leert ze haar dierbaren en zichzelf beter kennen. Toch ligt er gevaar op de loer. Wat als Nora niet meer kan terugkeren naar de wereld van de levenden?

Wijze lessen en support in Middernachtbibliotheek

Behalve romans heeft Haig non-fictie en kinderboeken op zijn naam staan. Memoir Reasons to Stay Alive bracht hem succes in 2015 en kerstverhaal A Boy Called Christmas werd in 2021 verfilmd in samenwerking met Netflix. Eenzame personages die met (psychische) problemen of verlies kampen staan in zijn verhalen centraal. Zware thema’s schuwt hij niet. Toch leest Middernachtbibliotheek luchtig en vlot dankzij de korte hoofdstukken. Het boek maakt zich wel schuldig aan een voorspelbaar plot wanneer de lezer de formule kent die Haig herhaaldelijk toepast. Desondanks merk je dat de auteur kennis heeft van Nora’s problematiek en schrijft vanuit zijn hart. Het verhaal zit vol wijze lessen en support voor wie met depressie of suïcidale gedachten te maken heeft. ‘Leven is werken’, stelt mevrouw Elm en Haig zet obstakels en negativiteit om in effectieve vraagstellingen die de lezer aan het denken zetten. Wie en wat maken jouw leven het leven waard? Wat betekent gelukkig zijn voor jou? En welke rol speelt spijt? Vanuit een diep dal koerst Middernachtbibliotheek af op een hartverwarmend slot. Sentimenteel: ja. Maar overbodig is dit boek absoluut niet.

Heb je last van suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand?
113 Zelfmoordpreventie is er voor jou.


📖 Ook lezen? Koop hier Middernachtbibliotheek of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Middernachtbibliotheek
3.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.