Niet geboren op mijn verjaardag: krachtig verhaal over zoektocht naar jezelf na adoptiefraude en misbruik

27 april 2023
Leestijd: 4 min.
, ,
niet-geboren-op-mijn-verjaardag-sam-van-den-haak_header

Titel: Niet geboren op mijn verjaardag. Een slachtoffer van adoptiefraude en misbruik vecht voor haar identiteit
Auteur: Sam van den Haak
Uitgeverij:
GrowingStories
Genre: Autobiografie
Bladzijdes:
280
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-94-930-8984-6
*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik van Uitgeverij GrowingStories een recensie-exemplaar ontvangen

Link naar mijn recensie op Hebban

Een hardnekkig beeld dat van adoptie heerst benadrukt dat kinderen uit arme landen of gebroken gezinnen een betere toekomst wordt geboden bij een liefhebbend gezin (in een vaak westers land). Hierdoor vergeten we vaak dat veel adoptieverhalen niet aan dit geromantiseerde beeld voldoen. In Niet geboren op mijn verjaardag vertelt Sam van den Haak haar aangrijpende levensverhaal. Op haar derde werd ze van Sri Lanka naar Nederland gevlogen. Sam kwam terecht bij Nederlandse ouders die hun handen vol hadden aan de zorg voor hun twee gehandicapte zoons. Daarnaast kampten ze met hun eigen onverwerkte trauma’s en psychische problemen. De zorg voor Sam stond op een laag pitje, waardoor ze zich nooit echt thuis heeft gevoeld binnen het adoptiegezin. Wanneer ze door haar adoptievader als tiener uit huis wordt gezet, moet Sam voor zichzelf gaan zorgen. Maar hoe moet ze zich redden als ze nooit echt zorgzaamheid heeft gekend?

Drie verhaallijnen

Niet geboren op mijn verjaardag volgt drie verhaallijnen die elkaar afwisselen en gaandeweg het boek met elkaar verweven raken. De eerste verhaallijn draait om familie. Van den Haak vertelt over haar lastige leven binnen het adoptiegezin. Na het huis uit gezet te zijn, reist Sam naar Sri Lanka om haar biologische familie te ontmoeten. Ook hier steken al snel problemen de kop op. Door haar jeugd in Nederland is het moeilijk om haar plek te vinden in Sri Lanka. Haar familie voelt vertrouwd, maar toch ook weer niet. Naar aanleiding van de zoektocht naar haar biologische moeder en een aflevering van Zembla over grootschalige adoptiefraude in de jaren tachtig, doet Sam in de tweede verhaallijn de schokkende ontdekking dat er ook met haar adoptiepapieren is geknoeid. Zo erg zelfs, dat de datum van haar verjaardag helemaal niet blijkt te kloppen! Tot slot neemt het boek je mee in Sams ontwikkeling naar zelfliefde en een gelukkig leven.

Niet geboren op mijn verjaardag is een must-read

Ondanks de zware en heftige onderwerpen die in Niet geboren op mijn verjaardag aan bod komen, hanteert Van den Haak een luchtige schrijfstijl. Hierdoor is het voor de lezer beter te verteren wat haar allemaal is overkomen, hoewel dat is zeker niet mals is. Toegankelijk en vol zelfreflectie vertelt Van den Haak over het misbruik door haar adoptievader en de psychische gevolgen hiervan. Haar vermoedens van adoptiefraude leiden haar naar allerlei instanties die aanvankelijk niet meewerken. Ook de rest van haar privéleven verloopt niet vlekkeloos. Het leven als alleenstaande moeder is zwaar. Vriendschappen en liefdesrelaties zijn lastig door haar hechtingsproblemen. En dan breekt ook nog de coronapandemie uit. Van den Haak geeft echter niet op en weet zich steeds weer uit iedere tegenslag te vechten. Het lukt haar zelfs een succesvol bedrijf op te starten. Langzaam maar zeker begint Sams identiteit vorm te krijgen. Ze leert haar kernwaarden kennen én daarnaar te leven. Niet geboren op mijn verjaardag is een inspirerend verhaal over identiteit, tegenspoed, misbruik, hechtingsproblematiek en adoptiefraude. Geschreven als verhalende non-fictie voor volwassenen en tegelijkertijd past het ook goed in het Young Adult-genre. De subtiele manier waarop over misbruik wordt geschreven en er vervolgens aandacht wordt besteed aan de psychologische impact en de zoektocht naar jezelf, maakt dit boek zeer geschikt voor tieners om te lezen. Een must-read voor geadopteerden, maar minstens net zo interessant voor iedereen die wil lezen over adoptie en misbruik en de mentale (traumatische) gevolgen die kunnen ontstaan.


📖 Ook lezen? Koop hier Niet geboren op mijn verjaardag of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Niet geboren op mijn verjaardag
5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.