Als het zaterdag wordt: psychologisch puzzelen op een zwarte zaterdag

17 november 2016
Leestijd: 4 min.
, ,
als-het-zaterdag-wordt-nicci-french_header

Titel: Als het zaterdag wordt
Originele titel: Saturday Requiem
Auteur: Nicci French
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Vertaling: Marja Borg, Noor Koch
Genre: Thriller
Bladzijdes: 368
Uitvoering: Paperback
ISBN: 978-90-2632-844-2

Voor mijn studie kreeg ik de opdracht om Als het zaterdag wordt van Nicci French te lezen en te recenseren. De andere delen in de reeks heb ik niet gelezen. Toch wordt er gezegd dat de boeken ook als ‘stand-alones’ goed te lezen zijn. Maar is dat wel zo? 

In Als het zaterdag wordt, het nieuwste boek uit de populaire Frieda Klein-serie van het schrijversduo Nicci French, wordt psychotherapeute dr. Frieda Klein tegen wil en dank op een nieuwe zaak gezet. De hoofdrol in deze zaak wordt gespeeld door Hannah Docherty, die jaren geleden haar vader, moeder en broertje op brute wijze zou hebben vermoord. Hannah, die door een grote hoeveelheid gevonden bewijsmateriaal direct als dader werd aangewezen, werd als gevolg hiervan geestesziek verklaard. Ze zit sindsdien opgesloten in een psychiatrische kliniek. Naarmate Frieda zich steeds meer in de zaak verdiept en de daden van Hannah nagaat, groeien haar twijfels over het vonnis. Ze besluit de kliniek te bezoeken om Hannah te observeren en details over de avond van de moord bij haar los te krijgen.

Puzzelen in regenachtig Londen

Wandelend door het regenachtige, (en vaak) nachtelijke Londen, probeert Frieda de stukjes vervolgens in elkaar te passen. Van een moeizaam bezoekje aan de psychiatrische inrichting vervolgt ze haar weg naar de ‘crime scene’. Namelijk, het ouderlijk huis van de familie Docherty. Van daaruit volgen talrijke bezoekjes aan diverse vrienden en kennissen van Hannah en haar familie om zoveel mogelijk informatie over de moord te verzamelen. Maar hoe hardnekkig Frieda haar licht ook op de zaak laat schijnen, vanuit de schaduwen wordt deze meer dan eens ruw gedoofd wanneer bewijsstukken onder haar neus worden vernietigd. Frieda houdt echter voet bij stuk, maar het wordt al snel duidelijk dat niet iedereen blij is met haar scherpe blik waarmee ze genadeloos oude wonden openhaalt. Wat is er precies gebeurd op de avond van de moord op de familie Docherty?

Als het zaterdag wordt verwijst naar eerdere gebeurtenissen

Als het zaterdag wordt is het zesde boek uit de achtdelige Frieda Klein-reeks van het schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French. Het duo schrijft sinds 1997, onder het pseudoniem Nicci French, succesvolle psychologische thrillers die door een breed publiek worden gelezen. Frieda Klein is het eerste personage waar ze meerdere boeken over hebben geschreven. De boekenreeks kan op zichzelf worden gelezen, maar door het plot heen wordt regelmatig verwezen naar gebeurtenissen uit eerdere delen. Hierdoor krijg je als lezer snel het gevoel dat je relevante informatie mist.

Thriller die langzaam het vertrouwen van de lezer wint

Tussen al het gepuzzel door geeft French de lezer een inkijkje in het professionele en privéleven van Frieda. Haar werk als therapeute wordt uitgelicht door het beschrijven van enkele sessies met een nieuwe cliënt. Daarnaast leert de lezer haar vooral kennen als een terughoudende, maar volhardende vrouw die ervan houdt om een avondje in bad te liggen met een wijntje in de hand of haar tijd gezellig met de kat op de bank door te brengen. French wisselt daarnaast een tweede verhaallijn, die bestaat uit mysterieuze fragmenten uit de psychiatrische kliniek, af met het uitdiepen van verschillende andere personages rondom Frieda. Van de goedgemutste Josef, tot haar grillige nichtje Chloë en haar onpeilbare collega Yvette. Door de vertrouwdheid van deze personages weet de thriller de (nieuwe) lezer slim aan zich te binden.

Als het zaterdag wordt belooft een nieuwe dag

In deze vertrouwde sfeer werkt Als het zaterdag wordt langzaam maar gestaag toe naar de ontknoping van de beruchte moordzaak. French slaagt erin om de psychologische spelletjes die door de personages over en weer worden gespeeld scherpzinnig neer te zetten en deze lichten de dag meer dan eens even op. De daadwerkelijke afloop is uiteindelijk minder spectaculair dan de door French zo zorgvuldig opgebouwde spanning aanvankelijk doet vermoeden. Dat gezegd hebbende, eindigt de thriller echter wel met een verrassende plottwist waarbij de resterende puzzelstukjes op hun plek vallen. Het open slot bevestigt de gekoesterde hoop van de lezer: ook na zaterdag zal er weer een nieuwe dag aanbreken.


Eindoordeel: Als het zaterdag wordt
4

Heb jij Als het zaterdag wordt van Nicci French al gelezen? 🙂

Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 reacties

  • michellekorthout 21 november 2016op19:08

    Toeval dat jij ook net deze gerecenseerd hebt! ☺️

    • Eline 21 november 2016op19:19

      Ja inderdaad! Ik zag jouw recensie ook net langskomen 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.