Het Zwaard van de Waarheid (De Wetten van de Magie #1): complexe liefde in high fantasy setting

23 maart 2017
Leestijd: 4 min.
,
het-zwaard-van-de-waarheid-1-terry-goodkind_header

Titel: Het Zwaard van de Waarheid (De Wetten van de Magie #1)
Originele titel
: Wizards First Rule
Auteur
: Terry Goodkind
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff; Luitingh Fantasy
Vertaling: Max Schuchart
Genre: Fantasy
Bladzijdes: 784
Uitvoering: Hardcover
ISBN: 978-90-245-5722-6

Na de gebeurtenissen in De aflossing zijn de grenzen opgetrokken en is het land verdeeld in drie afzonderlijke landen. Richard Cypher is geboren en getogen in het Westland, het enige land dat nog vrij is van magie. Hij werkt er als bosgids en op een dag redt hij Kahlan Amnell van een groep soldaten uit D’Hara. Wat hij dan nog niet weet, is dat Kahlan veel meer is dan een gewone jonge vrouw. De soldaten hadden er misschien wel alle recht toe om haar pad te achtervolgen… Wanneer Richard naar huis gaat en bij terugkomst het lichaam van zijn vader verminkt terugvindt, neemt goede vriend Zedd hem onder zijn hoede.

Een eeuwenoude profetie

Al snel blijken de gebeurtenissen in Het Zwaard van de Waarheid allemaal met elkaar in verband te staan. Richard, Kahlan en Zedd maken alle drie op hun eigen manier onderdeel uit van een eeuwenoude profetie. Deze profetie kan worden ingeluid door het benoemen van een Zoeker. Richard aanvaardt deze titel en bewapend met het Zwaard van de Waarheid – dat hij aan zijn nieuwe titel te danken heeft – gaat hij samen met Zedd, Kahlan en grenswachter Chase een groots avontuur tegemoet. Een avontuur dat hen ver over de grenzen brengt. Richard vertrekt richting het Middenland naar D’Hara, een land vol magie.

Karakterontwikkeling en ‘world building’

Het Zwaard van de Waarheid is het eerste deel in de boekenreeks De Wetten van de Magie geschreven door high fantasyschrijver Terry Goodkind (1948). In zijn lijvige boeken laat hij geen detail onbenoemd. Zijn volle zinnen stromen rijk over de pagina’s. Wat direct opvalt is de kracht en levendigheid die hij zijn personages weet te geven waarbij de aandacht sterk wordt gericht op karakterontwikkeling en ‘world building’. Goodkind weet het uiterlijk, de handelingen en immense gevoelswereld van de personages met precies de juiste woorden aan de lezer te vertellen. Op de achtergrond werkt Goodkind zijn wereld tot in de puntjes uit. Het verhaal bevat verschillende religies en bijbehorende rituelen. Ook politieke intriges, strategische gevechten het complexe liefdesverhaal van Richard en Kahlan komen aan bod.

Veel aandacht voor interpersoonlijke conflicten

In vergelijking met de delen die volgen, leest Het Zwaard van de Waarheid nog vrij luchtig. Het verhaal is spannend en de personages maken behoorlijk veel mee. Hierdoor leert de lezer hun wereld steeds beter te begrijpen. Ook bevat het plot verschillende bijverhalen die erg vermakelijk zijn en wel degelijk iets toevoegen aan de rode draad in het verhaal. Goodkind besteed veel aandacht aan de innerlijke worstelingen van Richard met zijn benoeming tot Zoeker. Daarnaast beschrijft hij Kahlans twijfels bij haar positie als krachtige Belijdster. Allebei de personages zijn naast sterke helden ook gewone, kwetsbare mensen waarvan tevens de interpersoonlijke conflicten helder worden uitgewerkt. Dit maakt het voor de lezer gemakkelijk om zich in deze onbekende wereld snel thuis te voelen.

Het Zwaard van de Waarheid is voorspelbaar maar verslavend

De Wetten van de Magie is vanwege enkele (zeer) gewelddadige scènes een boekenreeks gericht op de wat oudere lezers. Centraal in Het Zwaard van de Waarheid staat de Eerste Wet van de Magie die Richard als eerste levensles meekrijgt van Zedd. Wanneer het nieuws hen bereikt dat de duistere tovenaar Darken Rahl de macht over de (onder)wereld heeft gegrepen, komt deze les hem meer dan van pas. De thematiek van een strijd tussen goed en kwaad is duidelijk in het verhaal aanwezig en dit maakt de plotwendingen soms voorspelbaar. Als lezer leef je echter zo erg met de hoofdpersonages mee dat je telkens hoopt dat zij het er heelhuids vanaf zullen brengen. Hoe voorspelbaar het plot dan ook mag zijn. Na het lezen van dit vuistdikke boek wil je niets liever dan direct doorlezen in het (nog dikkere) tweede deel!


Schaf Het Zwaard van de Waarheid hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Het Zwaard van de Waarheid (De Wetten van de Magie #1)
4

Lees hier de recensie van het voorafgaande deel: De aflossing (De Wetten van de Magie #0.5).

Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.