Samen: spannende thriller die geen stalen zenuwen vereist

12 juni 2017
Leestijd: 3 min.
,
samen-anita-terpstra_header

Titel: Samen
Auteur: Anita Terpstra
Uitgeverij: Cargo
Genre: Thriller
Bladzijdes: 315
Uitvoering: Paperback
ISBN: 978-90-234-9429-4

In het kader van de Spannende Boeken Weken las ik De Gouden Strop-genomineerde thriller Samen van Anita Terpstra. Lees hieronder wat ik van dit spannende boek vind!

Verliefd op een gevangene

Mackenzie Walker woont in het slaperige stadje Atmore – in de staat Alabama in het zuiden van de VS – waar ze werkt als serveerster in het wegrestaurant van Joe en Taylor. Om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen is ze betrokken bij Taylors Dog Rescue Prison Program, een speciaal programma waarbij gevangenen de kans krijgen om een asielhond opnieuw op te voeden. Op een dag raakt ze aan de praat met gevangene Matt Ayers, hij zit in death row en wordt verdacht van de ontvoering van vijf vrouwen. Ze beginnen brieven naar elkaar te schrijven, worden verliefd en trouwen. Matt houdt vol dat hij onschuldig is. Mackenzie gelooft hem en is vastbesloten om haar echtgenoot uit de gevangenis te krijgen. Maar wie zit er dan achter deze mysterieuze verdwijningen?

Wisselende verhaallijnen

Terwijl Mackenzie op onderzoek uitgaat, wordt haar verhaallijn afgewisseld met die van Rosie en Vicky – twee vrouwen die zijn ontvoerd en ergens ondergronds zijn opgesloten. Deze korte, beklemmende passages voeren de lezer mee naar de erbarmelijke omstandigheden waar de vrouwen zich in bevinden; nauwelijks eten en drinken, stank, mishandeling en verkrachting. Mackenzie duidt ondertussen op verschillende aanknopingspunten die wijzen op Matts onschuld. Ze is woedend, want waarom doet de politie niets? En waarom is de schuilkelder nog steeds niet gevonden? Op steun van de lokale gemeenschap hoeft ze niet te rekenen, zij verafschuwen haar omdat zij is getrouwd met de crimineel die hun rust heeft verstoord. Maar dan ziet Mackenzie een kans om Matt uit te gevangenis te helpen ontsnappen en die grijpt ze met beide handen aan…

Samen vangt de sfeer van zuidelijk Amerika

Samen is de vijfde thriller van Anita Terpstra (1974). Ze debuteerde in 2009 met Nachtvlinder dat werd genomineerd voor de Schaduwprijs. In Samen weet ze de sfeer van een zuidelijke Amerikaanse staat goed te vangen. Terpstra schetst het beeld van advocaat Russell Newton als Matthew McConaughey in A Time to Kill (1996) – een onuitwisbare vergelijking waarmee de toon (met bijbehorend accent) van de rest van het boek wordt gezet. De snelle, wisselende verhaallijnen voeren de spanning op, evenals verschillende plotwendingen die de lezer keer op keer verrassen.

Ongrijpbare personages

Toch blijft Mackenzie voor de lezer ongrijpbaar. Helpt ze Matt uit liefde of is er meer aan de hand? Het boek gaat niet diep in op de gedachten en gevoelens van haar karakters. Dit is jammer, want het wroeten in de psyche van deze verknipte personages zou bijzonder interessant zijn geweest. Veel heftige scènes hebben dan ook als gevolg dat deze niet alleen ongeloofwaardig zijn voor de lezer, maar ook voor verwarring zorgen waarbij de vraag rijst wie er nu daadwerkelijk een gevaar vormt: de ogenschijnlijk rustige Matt of de heetgebakerde Mackenzie? Ook de passages over de ontvoerde vrouwen zijn te kort en bieden de lezer slechts een vluchtige kijk door het luikje van één van de ondergrondse celdeuren. De lezer is niet langer onderdeel van het verhaal waarin personages hun problemen liever samen uitvechten.

Samen leest als een trein

Dankzij de aanhoudende spanning en snelheid leest Samen als een trein. De ontknoping is een aaneenschakeling van onthullingen die soms dreigen te ontsporen, maar waar alle puzzelstukjes gegarandeerd op hun plek vallen. Samen blijft tot aan het eind teveel aan de oppervlakte, maar een lezer zonder stalen zenuwen zal door de combinatie van spanning, snelheid en sfeer genadeloos de diepte in worden gesleurd.


Eindoordeel: Samen
3
Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

2 reacties

  • Isa 12 juni 2017op17:29

    Hey, ik heb je in mijn laatste post genomineerd voor de Mystery Blogger Award! Hopelijk vind je het leuk om daaraan mee te doen 🙂

    • Eline 14 juni 2017op09:33

      Hey, wat leuk! Bedankt voor de nominatie 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.