Voor de val: een waterdichte suspense roman

3 juli 2017
Leestijd: 3 min.
,
voor-de-val-noah-hawley_header

Titel: Voor de val
Originele titel: Before the Fall
Auteur: Noah Hawley
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Carolien Metaal
Genre: Thriller
Bladzijdes: 384
Uitvoering: Paperback
ISBN: 978-90-225-7614-4

Op een milde avond in augustus vertrekt een privévliegtuig met elf inzittenden vanaf Martha’s Vineyard naar New York. Achttien minuten na het opstijgen stort het vliegtuig in zee. Het ongeluk komt meteen groots in het nieuws, want onder de verongelukten bevindt zich David Bateman – een rijke, succesvolle zakenman uit New York en zijn zakenpartner Ben Kipling. Het wantrouwen van de media wordt nog sterker wanneer duidelijk wordt dat twee mensen, kunstenaar Scott Burroughs en JJ, het vierjarige zoontje van Bateman, de crash op wonderbaarlijke wijze hebben overleefd. Hoe is het mogelijk dat zij dit ongeluk hebben overleefd? Was het wel een ongeluk? Of zit er soms meer achter?

Beeldende scènes, sterke dialogen

Voor de val is de vijfde roman van Noah Hawley (1967). Hawley is scenarioschrijver; hij schreef mee aan de succesvolle serie Bones (2005-2008) en maakt nu vooral naam met zijn bijdrage aan de misdaadserie Fargo (2014-) die te zien is op Netflix. In korte, wisselende hoofdstukken en aan de hand van beeldende scènes, worden de levens van de negen omgekomen passagiers en bemanningsleden beschreven tot het moment dat ze het vliegtuig instappen.

Schipperen tussen held en verdachte

Ondanks zijn heldenstatus na het redden van JJ, is verdachte nummer één al snel Scott. Hij is een geheimzinnige, maar gefaalde kunstenaar die – hoe dubieus wil je het hebben? – ramptaferelen schildert. Wat deed Scott aan boord van het vliegtuig tussen zo veel invloedrijke mensen? Het is dan ook niet gek dat de pers vanaf het moment dat Scott en JJ aan land spoelen, de schilder geen seconde met rust laat. Dit werpt een flinke smet op de reputatie van de kunstenaar. Ook JJ, die een onuitputbaar vermogen erft, wordt door de media achtervolgd.

Alles draait om sensatie

Terwijl de vierjarige jongen als gevolg van de psychische impact van de crash niet meer kan spreken, duikt Scott onder. Dit maakt hem natuurlijk nóg verdachter. Verschillende verhalen worden de wereld in geslingerd. Zou Scott het vliegtuig met opzet hebben laten neerstorten? Was hij levensmoe omdat hij niet de roem had verworven die hij met zijn werk voor ogen had? Had hij een affaire met Margareth, de vrouw van Bateman? Was hij uit op hun geld? Hawley biedt op deze manier een goed perspectief op de sensatiezucht van de maatschappij waarin alles draait om grootse schandalen en roddels, en waarin mensen niet eens de kans krijgen om in alle rust hun trauma te verwerken.

Hoogmoed…

Hoe de vork dan wel in de steel zit komt uit onverwachte hoek, maar is minder spectaculair dan de zorgvuldige opbouw van Hawley doet vermoeden. Ook de vriendschap tussen Scott en JJ krijgt niet de diepgang die het boek beoogde te geven en blijft daardoor maar wat op de achtergrond sluimeren. Desondanks weet Hawley dankzij ijzersterke dialogen een waterdichte suspense roman neer te zetten waarin het bekende gezegde ‘hoogmoed komt voor de val’ wel heel letterlijk wordt genomen.


Eindoordeel: Voor de val
4
Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.