Tempel der Winden (De Wetten van de Magie #4): een magische strijd op leven en dood

13 november 2017
Leestijd: 3 min.
,
tempel-der-winden-terry-goodkind_header

Titel: Tempel der Winden (De Wetten van de Magie #4)
Originele titel: Temple of the Winds
Auteur: Terry Goodkind
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff; Luitingh Fantasy
Vertaling: Josephine Ruitenberg
Genre: Fantasy
Bladzijdes: 735
Uitvoering: Hardcover
ISBN: 90-245-5752-6

Na hun strijd tegen de Bloedbroederschap trekken Richard en Kahlan zich terug in het Paleis van de Belijdsters in Aydindril. Hiervandaan hervatten ze Richards plan om iedere staat in het Middenland aan het gezag van D’Hara te onderwerpen. Maar met de komst van de rode bloedmaan wordt de stad geplaagd door een ongrijpbare ziekte: de Zwarte Dood, ook wel de pest genoemd. Volgens de profetie zal Richard de remedie tegen deze ziekte vinden in de Tempel der Winden, maar hiervoor zal hij Kahlan moeten verraden…

Medicijn tegen de pest

De oorzaak van de ziekte blijkt al snel te liggen bij de sluwe Droomwandelaar, Keizer Jagang. Hoewel je als lezer al sinds De Bloedbroederschap genoeg informatie krijgt over deze vijand die strijdt voor anti-magie, blijft hij nog behoorlijk ongrijpbaar. Zal hij ooit kunnen worden gestopt? Het verhaal vervalt in verschillende verhaallijnen waarin Richard en Kahlan op zoek gaan naar het medicijn tegen de pest, Priores Verna en Warren hun strijd tegen Keizer Jagang en de Zusters van de Duisternis voortzetten, Profeet Nathan de juiste profetie veilig probeert te stellen en Zedd en Ann – met de nodige humor – hun weg terug naar Richard vinden.

Ruimte voor emotionele ontwikkeling

De Tempel der Winden is het vierde boek uit De Wetten van de Magie-reeks van Terry Goodkind (1948). Waar het voorgaande deel, De Bloedbroederschap, zich vooral richt op de politieke en militaire fundering van de boekenserie, is er in Tempel der Winden ruimte voor de persoonlijke ontwikkeling van de personages. Om dit te bevorderen worden nieuwe personages Drefan en Nadine geïntroduceerd. Ze zijn niet bepaald sympathiek en de focus op Drefans perverse fantasieën had zeker minder gekund, maar ze zorgen allebei wel voor de nodige emotionele spanningen in het boek. Richard leert zijn vierde magische levensles en laat zien dat hij als een waardige Rahl kan heersen over D’Hara. Goodkind laat de lange betogen hier gelukkig achterwege. Kahlan schittert vooral tijdens haar eigenzinnige uitstapjes in de hoop Richard van de ondergang te behoeden.

De kracht van Cara

Sinds haar eerste optreden aan het eind van Steen der Tranen, krijgt Mord-Sith Cara eindelijk in Tempel der Winden de ruimte om zich als sterk en onmisbaar personage te manifesteren. (En Drefan met zijn verdomde ratten, boeten zal hij!) Ook de andere Mord-Siths zullen de lezers met hun krachtige en innemende karakters niet teleurstellen. Ondanks haar gewichtige strijd, blijft Priores Verna deze keer wat meer op de achtergrond. Hopelijk zal het vijfde deel, net als in het derde deel, hier weer verandering in brengen.

Hartverwarmend, maar gevaarlijk slot

Tempel der Winden leest vlot en bevat veel emotionele scènes over de dodelijke ziekte en de onderlinge verhoudingen tussen de personages. Goodkind valt hier en daar in herhaling waarin hij terugblikt op de gebeurtenissen uit de eerste drie boeken. Voor lezers die na lange tijd de boekenserie weer oppakken is dit een welkome opfrisser, maar voor de overige lezers vormen deze passages onnodige onderbrekingen van het verhaal. Tempel der Winden eindigt verrassend hartverwarmend waarbij de lezer tegelijkertijd leert over de gevaarlijke ontketening van de akkoorden… Genoeg reden dus om deel vijf uit de boekenkast te halen!


Schaf Tempel der Winden hieronder aan steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Tempel der Winden (De Wetten van de Magie #4)
4

Lees hier de recensies van: De aflossing (De Wetten van de Magie #0.5), Het Zwaard van de Waarheid (De Wetten van de Magie #1), Steen der Tranen (De Wetten van de Magie #2), De Bloedbroederschap (De Wetten van de Magie #3).

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.