Verlichting: een lichtvoetig sprookje met zware thema’s

26 oktober 2020
Leestijd: 3 min.
,
verlichting-stephen-king_header

Titel: Verlichting
Originele titel: Elevation
Auteur:
Stephen King
Uitgeverij:
The House of Books
Vertaling: Nathaly Schrijnder
Genre:
Thriller, Novelle
Bladzijdes:
125
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-443-5889-6

Scott Carey woont in het rustige plaatsje Castle Rock. Hij is begin 40, gescheiden en weegt ruim 100 kilo. Nu is dit misschien nog niet zo opmerkelijk, maar het zou geen boek van Stephen King zijn als het verhaal niet snel een bizarre wending zou krijgen. In Verlichting lijdt Scott aan een aparte aandoening: hij raakt kilo’s kwijt zonder dat dit aan de buitenkant te zien is! Zelfs met kleding aan blijft de weegschaal een laag gewicht aangeven. Dokter Bob Ellis, Scotts gepensioneerde beste vriend, geeft hem het advies om zich grondig te laten onderzoeken in het ziekenhuis. Scott besluit zich bij zijn eigenaardige ‘ziekte’ neer te leggen en te genieten van de tijd die hem rest. Dat wil zeggen: tot Nuldag is aangebroken – de dag waarop hij niets meer zal wegen.

Discriminatie in Castle Rock

Scotts laatste maanden worden aanvankelijk verstoord door de slechte band met zijn buren. Naast hem wonen sinds een paar maanden Deirdre McComb en Missy Donaldson. Het getrouwde lesbische stel runt in het centrum van Castle Rock een Mexicaans restaurant. De klandizie blijft echter uit, want de inwoners van Castle Rock zijn niet bepaald open minded. Scott wil hier niet in meegaan, maar de twee maken het hem behoorlijk lastig. Vooral Deirdre stelt zich steeds minder vriendelijk op als gevolg van de discriminerende inwoners van het stille stadje. En dan poepen de honden van het stel ook nog eens steevast op het gazon van Scott. De gemoederen raken hierdoor flink verhit.

Een interessant concept

Verlichting is een novelle van Stephen King. Het concept was zeker interessant genoeg geweest om een dikker boek mee te vullen. Het verhaal rond de mysterieuze aandoening van Scott pakt gelukkig ook als novelle goed uit. Om beter met zijn buren op te kunnen schieten, probeert Scott veel dingen uit. Zo heeft hij een gesprek met Missy, gaat hij speciaal eens eten in het restaurant van zijn buren en spreekt hij Deirdre aan. Pas als de jaarlijkse hardloopwedstrijd in Castle Rock aanbreekt, lukt het Scott om nader tot zijn buren te komen. Scotts toenaderingspogingen zijn hartverwarmend om te lezen. Hoewel zijn aandoening bizar klinkt, gaat het King goed af om, in een vloeiende schrijfstijl, de lezer hiervan een overtuigende voorstelling te laten maken.

Verlichting leest als een sprookje

De spanning in Verlichting wordt met name in stand gehouden door de mysterieuze ziekte van Scott. Wat zal er gaan gebeuren als Scott straks niets meer weegt? Zou hij oplossen in het niks, opstijgen als een ballon of wellicht gebeurt er iets heel anders? Hoewel King bekend staat om zijn thriller/horror verhalen leest Verlichting eerder weg als een sprookje. De emotionele novelle zet je aan het denken over de banden die je met anderen hebt. King moraliseert dat het nooit te laat is om ervoor te kiezen het beste in anderen (en jezelf) te zien.


Meer Halloweentips? Lees hier 5x Halloween Special (#4).

Schaf Verlichting hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Verlichting
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.