Voorbij de val (De Zeven Sleutels #2): slot fantasy tweeluik opent poort naar verbeelding

13 mei 2024
Leestijd: 3 min.
, ,

In Voorbij de val van Tom Rijpert wordt het avontuur van Kobold en zijn reisgenoten direct hervat. Hierdoor wordt de lezer moeiteloos meegesleurd in de draaikolk van gebeurtenissen die elkaar opvolgen in dit tweede deel van duologie De Zeven Sleutels. Het reisgezelschap heeft sinds Het pad van de Roverkoning twee van de zeven poorten geopend, maar de schat is nog ver weg. Moira is gevangen in het labyrint van de Poort van Wat Was waar ze gedwongen wordt pijnlijke herinneringen op te halen. Herinneringen die alleen maar meer vragen oproepen. De geheimen van de reizigers zetten bovendien de toch al gespannen verhoudingen in de groep steeds meer op scherp. De leugens, twijfels en voorspellende boodschappen geven genoeg zuurstof om de onderlinge strijd tussen de reisgenoten verder aan te wakkeren. Wanneer een van de reizigers spoorloos verdwijnt, groeit de onzekerheid of het reisgenootschap de veelbelovende queeste wel tot een goed einde kan brengen.

Overweldigende vaart

Wie is te vertrouwen en wie is uit op eigen gewin? Welke informatie brengt de groep een poort verder en wat brengt het reisgenootschap een stap dichter bij de ondergang? Rijpert weet deze vragen in het tweede deel van zijn fantasy tweeluik overtuigend in stand te houden. Waar Het pad van de Roverkoning een lange introductie had met weloverwogen, wisselende vertelperspectieven, focust Voorbij de val zich gelijk op de actie van het avontuur. Dit zorgt voor flink wat vaart in het verhaal die nergens gehaast voelt, maar waardoor de lezer soms toch wat overweldigd wordt. Aan de hand van flashbacks en flashforwards speelt Rijpert opnieuw met de tijd – herinneringen worden opgediept, geheimen komen aan het licht en de wendingen van de plot dwingen de personages om hun ware aard te tonen. Aangezien er in dit tweede deel veel gebeurt, is het knap dat geen scene overbodig voelt.

Voorbij de val laat genoeg over aan de verbeelding

Naarmate geheimen van de leden van het reisgenootschap steeds meer worden ontleed, rijst de vraag of de schat van de Roverkoning het wel waard is om deze met gevaar voor eigen leven achterna te jagen. Het verhaal duikt daarbij dieper in de verschillende innerlijke drijfveren van de reizigers: ‘Hij zou het precies zo vertellen als hij het had beleefd. Het pijnlijke, het lelijke… het mooiste.’ Hun angsten, verlangens en trauma’s worden aan de hand van intrigerende achtergrondverhalen verder uitgesponnen. Thema’s als liefde, familie en gerechtigheid openen voor de lezer de poort naar sterk uitgewerkte bijverhalen die allemaal bijdragen aan het overkoepelende verhaal. Desondanks schuilt de magie van Voorbij de val niet in het grote verhaal, maar juist in de ontwikkeling van het reisgenootschap en de kracht van de bij- en achtergrondverhalen die gaandeweg naar een slot toewerken die jonge, maar ook oudere lezers voldoening zal geven. De Zeven sleutels is een aanrader voor liefhebbers van fantasy die zwaardere thema’s, een flinke dosis spanning en avontuur én een einde dat nog genoeg aan de verbeelding overlaat, niet schuwen.

📖 Ook lezen? Koop hier Voorbij de val of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Voorbij de val (De Zeven Sleutels #2)
3.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.