Wie achter deze deur verdwaalt: verbeeldingsrijk avontuur voor jonge lezers

23 juni 2022
Leestijd: 4 min.
,
wie-achter-deze-deur-verdwaalt-rkromhout-tdragt_header

Titel: Wie achter deze deur verdwaalt
Auteur: Rindert Kromhout en Tonke Dragt
Uitgeverij:
Uitgeverij Leopold
Illustrator: Linde Faas
Genre: Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
121
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-258-8181-8

Wie achter deze deur verdwaalt van Rindert Kromhout en Tonke Dragt volgt de verlegen Laurenzo die samen met zijn moeder in een flat woont. Zijn vader is een tijdje geleden naar Italië vertrokken waar hij een nieuw gezin heeft. Laurenzo hoort nooit meer iets van hem. Het enige wat de jongen aan zijn vader doet denken, is het boek Spaghetti van Menetti. Ontelbaar veel keren las zijn vader hem uit dit boek voor. Het wakkerde Laurenzo’s liefde voor verhalen aan. Zijn lievelingsmoment op school is dan ook wanneer meester Tom Wit voorleest uit de boeken van zijn eigen favoriete auteur: Lavinia Morgenster. Op een dag krijgt Laurenzo de kans om deze mysterieuze schrijfster te ontmoeten. Samen met klasgenoot Téja reist hij af naar het huis van Lavinia Morgenster om haar te interviewen:

‘Meester Tom had uitgelegd hoe ze er moesten komen. Eerst twee haltes met de bus, daarna met een veerpontje de rivier over en dan eerst rechtsaf langs het water lopen en daarna linksaf de Laan van Schijn en Wezen in.’

Een hoofd vol vragen

Tijdens hun bezoek wordt de aandacht van de kinderen getrokken door een geheimzinnige deur. Hij verandert continu van kleur en op het hout staat met grote letters ‘Het koninkrijk der Kosmopolieten’ geschreven. Achter de deur liggen verschillende landen verscholen, vertelt Lavinia Morgenster. Deze landen zijn alleen met een speciaal visum te betreden. Een visum dat eerst door de ambassadeur moet worden goedgekeurd. Met hun hoofd vol vragen keren Laurenzo en Téja terug naar school. Hoe zien de landen achter de deur eruit? Wie is de ambassadeur van het Koninkrijk der Kosmopolieten? En hoe komen ze aan een visum? Meester Tom besluit met de kinderen een project op te starten waarin ze hun eigen visum ontwerpen en zo de goedkeuring van de mysterieuze ambassadeur proberen te krijgen.

Kinderboekenweek 1982

Inspiratie voor Wie achter deze deur verdwaalt vonden Kromhout en Dragt in hun herinneringen aan de Kinderboekenweek van 1982. Auteurs Els Pelgrom en Max Velthuijs ontwierpen paspoorten die nauw aansloten bij het thema van dat jaar: Reizen. Van de paspoorten werd echter flink misbruikt gemaakt, en het geschenkboekje werd om die reden verboden. In Wie achter deze deur verdwaalt kruipt Kromhout in de rol van meester Tom en Dragt in die van de gevierde schrijfster Lavinia Morgenster. Op deze manier geven ze een speelse draai aan de paspoortrel die veertig jaar geleden heerste. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, en Kromhout (o.a. de boeken over de tweeling Ellie en Nellie) wonnen diverse kinderboekenprijzen en kennen elkaar al tientallen jaren. Omdat Dragt door haar hoge leeftijd niet meer kan schrijven, besloten de twee samen aan een boek te werken.

Wie achter deze deur verdwaalt is een eenvoudig verhaal over de aantrekkingskracht van verbeelding

Centraal in het boek staat de school voor speciaal onderwijs waar Laurenzo naartoe gaat. De kinderen op deze school zijn druk, impulsief, kunnen zich lastig concentreren of zijn dyslectisch. Buiten de schoolhekken worden ze vaak uitgelachen en gepest. Het opgaan in verhalen is een manier voor de kinderen om met de buitenwereld om te gaan. Dit resulteert in mooie en fantasierijke resultaten tijdens het project dat meester Tom heeft opgezet. Het boek neemt de lezer mee van Laurenzo’s gemis aan een vader naar de drukke klas op school en van de mistige boottocht naar Lavinia Morgenster naar het ontrafelen van een geheim dat tot de verbeelding spreekt. Linde Faas verzorgde de illustraties die goed aansluiten bij de plot. Hoewel Wie achter deze deur verdwaalt vermakelijk leest, blijft het verhaal eenvoudig, de beschrijvingen vlak en boet de plotwending aan kracht in. Jonge lezers zullen zich zeker herkennen in de goed uitgewerkte personages en de aantrekkingskracht die verbeelding op die leeftijd nog zuiver uitoefent.


📖 Ook lezen? Koop hier Wie achter deze deur verdwaalt of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Wie achter deze deur verdwaalt
3
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.