The Letter for the King: haastige brievenpost is zelden goed

27 april 2020
Leestijd: 4 min.
,
Blijft deze adaptatie trouw aan het boek?
the-letter-for-the-king-netflix_header

Wie is er eigenlijk niet opgegroeid met De brief voor de koning van Tonke Dragt? De Nederlandse coming-of-age bestseller uit 1962 wist al decennialang menig (kinder)hart te veroveren. Netflix greep de kans om te kijken of dit voor het serie-kijkende publiek net zo op zou gaan. Zeven jaar geleden werd de Engelse vertaling van Dragts succesvolle jeugdboek namelijk over de grenzen met zeer open armen ontvangen. Met deze zes afleveringen lange verfilming zette Netflix – met haar torenhoge budgetten – hoog in op de productie. Ook de verwachtingen zijn daarmee natuurlijk hooggespannen!

Netflix volgt ander plot dan boek van Tonke Dragt

The Letter for the King (2020) verhaalt over de 16-jarige Tiuri (Amir Wilson). De tiener maakt zich op voor zijn laatste ridderproef: een overnachting met een groep andere schildknapen in een klooster. Onder geen beding mogen de schildknapen het klooster verlaten. Na een hulpkreet middenin de nacht komt de jonge Tiuri voor een dilemma te staan. Volgt hij het protocol? Of volgt hij toch zijn hart? Tot dat moment loopt The Letter for the King, onder scenarioschrijver Willliam Davies (o.a. How To Train Your Dragon), nog aardig synchroon met de plot in het boek. Want ook in de serie gaat Tiuri aanvankelijk op pad om een brief naar Koning Unauwen te brengen. Hierna ligt dat anders en neemt de Netflix-serie verschillende zij- en omwegen. En dat is niet per sé slecht. De serie doet immers erg zijn best om de kijkers te vermaken met verhaallijnen vol actie, intrige en magie.

Prachtige filmlocaties en uitstekend acteerwerk

Zelfs de serie-kijkende lezer weet deze verfilming voor zich te winnen. Niet zozeer met de plot, maar doordat Netflix groots inzette op de productie met verbluffend camerawerk en filmlocaties in Nieuw-Zeeland – het walhalla voor fantasy. Voor de weelderige kasteelshots belandde de streamingsdienst in Tsjechië. De prachtige vergezichten vormen een schitterend décor voor de plot die veel magischer is dan het boek. The Letter for the King past hiermee in het rijtje van voorgangers The Lord of the Rings, The Hobbit, Game of Thrones en Legend of the Seeker. De serie speelt vervolgens met de namen van de personages en geeft ze in de serie regelmatig andere rollen dan we in het boek gewend waren. Soms werkt dit, maar soms moet hiervoor ook geïncasseerd worden, zoals het geval is bij het vertrouwde personage Piak. Het acteerwerk is, zoals we van Netflix gewend wel zijn, uitstekend. Ook Nederlandse acteurs Gijs Blom (als ‘evil twin’ prins Viridian) en Yorick van Wageningen (als King Favian) zetten overtuigende vertolkingen neer.

The Letter for the King is helemaal van deze tijd

Het valt bovendien op dat Netflix veel rekening heeft gehouden met de huidige tijdsgeest omtrent diversiteit en empowerment in de filmwereld. Zo is Tiuri in The Letter for the King niet meer blank en spelen enkele vrouwen ijzersterke rollen. De Aziatische Iona (Thaddea Graham) brengt naast een fijne comic relief ook wat vaart in verhaal door haar vastberadenheid. Maar de grootste vrouwelijke rol is weggelegd voor prinses Lavinia (Ruby Ashbourne Serkis) die, in tegenstelling tot het boek, niet in haar kasteeltorentje blijft dromen maar gewoon met Tiuri mee op avontuur gaat! Het is zonde om dan te constateren dat The Letter for the King eindigt in een anticlimax. De special effects zijn oké, dat wel, maar het slot doet helaas erg afgeraffeld aan. Genoeg stof oplaaien voor een tweede seizoen doet het ook, en die zal er ongetwijfeld komen.


Steun je lokale boekhandel of koop De brief voor de koning hieronder.

Eindoordeel: The Letter for the King (2020)
 • Verhaal
 • Personages
 • Muziek
3

Samenvatting

The Letter for the King (2020) is een verfilming van het succesvolle jeugdboek van Tonke Dragt. Netflix maakt een vermakelijke tienerserie volg actie, intrige en magie. Het anticlimaxische slot voelt afgeraffeld, maar doet genoeg stof opwaaiend voor het onvermijdelijke tweede seizoen.

The Letter for the King is te zien op Netflix.

Productie: Felix Thompson, e.a. | Cast: Amir Wilson, Ruby Ashbourne Sekis, Gijs Blom, e.a. | Scenario: Tonke Dragt, William Davies | Duur: 6 afl. van 50 min. | Genre: Slice of Life, Fantasy | Jaar: 2020

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 reacties

 • Niek 28 april 2020op13:38

  Omdat ik toch wel veel teleurgestelde reacties hoorde en ook dat men na de eerste aflevering niet meer verder heeft gekeken, ben ik er niet aan begonnen. Laat mij mijn jeugdbeeld dan maar behouden.
  Jij bent mild enthousiast maar stroomt er toch ook niet van over. Nee, ik geloof niet dat ik alsnog ga kijken nu.

  • Eline 3 mei 2020op20:13

   Dank je wel voor je reactie! Dat is dan een verstandige keuze. De serie is echt zo anders dan het boek! :O

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.