Het Weerloze Rijk (De Wetten van de Magie #8): een magische anticlimax

20 april 2020
Leestijd: 4 min.
,
het-weerloze-rijk-8-terry-goodkind_header

Titel: Het Weerloze Rijk (De Wetten van de Magie #8)
Originele titel:
Naked Empire
Auteur:
Terry Goodkind
Uitgeverij:
Luitingh-Sijthoff; Luitingh Fantasy
Vertaling:
Emmy van Beest, e.a.
Genre:
Fantasy
Bladzijdes:
703
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-245-6162-9

Na zijn bezoek aan de Zuilen der Schepping, gaat Richard Rahl samen met Jenssen, Kahlan, Tom en Cara op weg naar de Nieuwe Wereld. Onderweg ontmoeten ze Owen, een reiziger die Richard vertelt dat zijn volk ten onder gaat aan de heerschappij van de Imperiale Orde. Richard besluit met de reiziger mee te gaan naar Bandakar om het volk van de ondergang te redden. Zijn missie wordt echter een stuk zwaarder als hij blijkt te zijn vergiftigd!

De sterkste vijand aller tijden

Het Weerloze Rijk is alweer het achtste deel in de De Wetten van de Magie­-reeks van Terry Goodkind. Na een onverwachte hoofdrol voor Jenssen in het voorafgaande deel, gaat het verhaal over Richard en Kahlan in dit boek verder. Goodkind behandelt opnieuw verschillende verhaallijnen. Met gemak springt hij van Richard en Kahlan naar Zedd en Verna in de Nieuwe Wereld. Vooral de tweede verhaallijn is intrigerend. Zedd en Adie moeten het opnemen tegen Nicholas de Glij, de sterkste vijand die de twee tovenaars ooit hebben gekend. Verna staat voor de taak om de oprukkende Imperiale Orde in de Nieuwe Wereld op afstand te houden. Zonder Richard en Kahlan in de buurt dit keer.

Het weerloze Bandakar

Het hoofdverhaal van Het Weerloze Rijk begint tevens verwachtingsvol. Richard en Kahlan voeren in Bandakar een spannende strijd tegen de klok; als Richard niet op tijd het volk bevrijdt, zal hij worden gedood. Goodkind gebruikt deze twist en enkele thema’s uit eerdere boeken om de lezer meer te leren over de geschiedenis van Bandakar. Voor de lezer vallen puzzelstukjes op hun plek. Het verhaal achter Bandakar draagt bovendien goed bij aan een beter begrip van de fictieve wereld van De Wetten van de Magie.

De teleurstelling zet in

Helaas begint Goodkind zijn lezers vervolgens steeds meer teleur te stellen. Omdat Richard met zijn kleine team niet is opgewassen tegen de Imperiale Orde, vervalt hij in zijn oude gewoonte om iedereen de les te lezen. In dit geval betekent dit dat hij het volk van Bandakar uitlegt hoe je goed moet leven, wat goed is en wat slecht en waarom het woord pacifisme niet in zijn woordenboek voorkomt – en dat dit in Bandakar net zo zou moeten zijn! Wat volgt zijn pagina’s aan preken. Een man die in (het prachtige) deel zes nog zo’n grote opschudding in Altur’Rang veroorzaakte, heeft toch wel betere troeven achter de hand? Ongeloofwaardig is het ook, aangezien Richard geveld wordt door het gif en zijn gave hierdoor steeds verder uit balans raakt. De tweede verhaallijn vormt een fijne break van dit geneuzel en zorgt ervoor dat Het Weerloze Rijk nog een beetje door te komen is.

Het Weerloze Rijk eindigt in een anticlimax

Een andere – en misschien wel grootste – tegenvaller is vijand Nicholas de Glij. Zo ingenieus en gevaarlijk als hij wordt opgebouwd, zo makkelijk valt hij als een kaartenhuis in elkaar. Een Glij is een zorgvuldig gecreëerd monster dat via de zielen van andere levende wezens zijn prooi kan controleren. Het is het resultaat van experimenten van de Zusters van de Duisternis net zoals droomwandelaars (zoals Jagang) en Belijdsters (zoals Kahlan) door tovenaars werden gecreëerd. De uitvoering van Nicholas liet te wensen over en het boek eindigt dan ook in een anticlimax. Het slot van Het Weerloze Rijk drijft de hoofdpersonages terug naar Aydindril. Dat belooft iets goeds…!


Schaf Het Weerloze Rijk hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Het Weerloze Rijk (De Wetten van de Magie #8)
2

Lees hier de recensies van: De aflossing (De Wetten van de Magie #0.5), Het Zwaard van de Waarheid (De Wetten van de Magie #1), Steen der Tranen (De Wetten van de Magie #2), De Bloedbroederschap (De Wetten van de Magie #3), Tempel der Winden (De Wetten van de Magie #4), Ziel van het Vuur (De Wetten van de Magie #5), Zuster van de Duisternis (De Wetten van de Magie #6), Zuilen der Schepping (De Wetten van de Magie #7).

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.