Natsume’s Book of Friends The Movie: bovennatuurlijke slice-of-life brengt hartverwarmende oase aan bewustwording

24 juni 2019
Leestijd: 4 min.
,
Ephemeral Bond is een origineel verhaal in de wereld van Natsume Yuujinchou.
natsume-yuujinchou-the-movie_header

In Natsume’s Book of Friends the Movie: Ephemeral Bond (2018) beleeft tiener Natsume Takashi weer een nieuw avontuur. Al van jongs af aan kan Natsume yokai zien – geesten en demonen uit de Japanse folklore. Deze ‘gave’ heeft de jongen van zijn oma Reiko geërfd. Als Natsume op een dag een yokai uit de stadsmuren verlost, vertelt het wezentje hem een verhaal over zijn grootmoeder. Deze herinnering drijft Natsume naar een nabijgelegen dorpje op het Japanse platteland. Wat zal Natsume daar aantreffen?

Origineel verhaal van Sadayuki Murai

Ephemeral Bond komt van de makers van studio Shuka die ook de laatste seizoenen van Natsume Yuujinchou, die zich baseert op de gelijknamige manga van Yuki Midorikawa, voor hun rekening namen. Andere series die zij creëerden zijn 91 Days en Durarara!!. Ephemeral Bond werd geregisseerd door Takahiro Omori. De film bevat een origineel verhaal van de hand van scenarioschrijver Sadayuki Murai in samenwerking met Yuki Midorikawa. Murai verzorgde eerder het script voor onder andere Perfect Blue (1998), Mushishi (2006) en Millenium Actress (2001).

Koester iedere ontmoeting

In Ephemeral Bond komt Natsume in aanraking met een yokai die zich geweldig goed aan mensen kan aanpassen. Het geestje beschikt daarnaast over sterke krachten. Zo kan het herinneringen uitwissen en ervoor zorgen dat de mensen om je heen zich niets meer van je kunnen herinneren. Het zijn dit soort visies die de serie Natsume Yuujinchou al zo’n sterke lading gaven. Natsume koestert iedere ontmoeting – een les die heeft geleerd omdat hij vroeger niet makkelijk vrienden maakte. Ephemeral Bond rolt verschillende verhaallijnen uit waarin ontmoetingen centraal staan. Zijn de banden die we aangaan wel zo echt als ze lijken? Op die manier kijken we mee met Natsume’s kennismaking met klasgenootje Yuuki en leren we de oude dame Yorie Tsumura en haar zoon Mukuo kennen.

Natsume’s Book of Friends The Movie geeft een introductie tot Natsume’s wereld

Het langverwachte Ephemeral Bond wordt gezien als een vervolg op de zes seizoenen lange Natsume Yuujinchou franchise. Toch neemt de film het eerste uur de tijd om de wereld van Natsume te introduceren. Handig voor kijkers die nog niet eerder iets van Natsume Yuujinchou hebben gezien. Voor fans betekent dit echter dat het echte verhaal even op zich laat wachten. Dit is dan ook gelijk het enige minpuntje van de film.

Bekende personages en rustgevende panorama’s

Ephemeral Bond laat de meeste personages uit de serie langskomen. Madara zorgt met zijn gulzigheid vanzelfsprekend voor de komische noot, Shuuichi Natori heeft de boel onder controle en Natsume’s pleegouders Touko en Shigeru Fujiwara geven je het vertrouwde hartverwarmend gevoel. Ook de excorsists maken een comeback; al is die niet heel indrukwekkend. Ephemeral Bond houdt het tempo aan van de serie. Dat betekent dat er genoeg aandacht uitgaat naar Natsume’s gedachtestroom. Daarnaast waan je je als kijker in het Japanse platteland dankzij de rustgevende panorama’s en gedetailleerde close-ups van de natuur.

“Explaining everything would’ve felt like tattling.”

Natsume Takashi; Natsume’s Book of Friends The Movie: Ephemeral Bond (2018)

Natsume’s Book of Friends The Movie werkt naar een hartverwarmend slot toe

De film hanteert een vloeiende animatie die is verbeterd ten opzichte van het laatste seizoen. De tekenstijl is kleurrijk en simpel zoals het studio Shuka betaamt. Het verhaal wordt gedragen door een rustgevende soundtrack vol natuurgeluiden en accordeon- en pianomelodieën die doen denken aan een lome zomerdag. Ephemeral Bond voelt aan als een tweedubbele aflevering van Natsume Yuujinchou waarin langzaam maar zeker naar een hartverwarmend slot wordt toegewerkt. Nu is het aan de kijker of die de lessen uit deze bovennatuurlijke slice-of-life reeks ter harte neemt.


Lees ook mijn recensie van The Secret World of Arrietty (2010).

Eindoordeel: Natsume's Book of Friends The Movie (2018)
 • Verhaal
 • Personages
 • Muziek
4.5

Samenvatting

Natsume’s Book of Friends The Movie: Ephemeral Bond (2018) is het langverwachte vervolg op de Natsume Yuujinchou franchise. De bovennatuurlijke slice-of-life film bevat een origineel verhaal van scenarioschrijver Sadayuki Murai in samenwerking met Yuki Midorikawa. Ephemeral Bond voelt als een tweedubbele aflevering uit de serie die langzaam toewerkt naar hartverwarmend slot. De film is geschikt voor nieuwkomers en trouwe fans.

Productie: Takahiro Omori | Voice Cast: Hiroshi Kamiya, Sumi Shimamoto, Kenga Koura, e.a. | Scenario: Sadayuki Murai, Yuki Midorikawa | Duur: 104 min. | Genre: Animation, Drama, Mystery | Jaar: 2018

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 reacties

 • Yasumi 30 juni 2019op10:14

  Ah jij hebt hem al gezien 😁 cool! Ik moet hem nog zien. Ik kijk er heel erg naar uit want ben een grote Natsume fan!

  • Eline 30 juni 2019op19:25

   Ik ben benieuwd wat jij van de film gaat vinden 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.