Uncharted: wervelende gameverfilming jaagt op goud

14 november 2022
Leestijd: 3 min.
,
Gameverfilming Uncharted belooft gouden bergen.
uncharted-netflix_header

Nathan Drake (Tom Holland) is door de verhalen van zijn broer Sam over de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan geboeid door het zoeken naar schatten. Hoewel dit avontuurlijk klinkt, betekent dit in de praktijk vooral dat Nathan zijn baantje als barman als excuus gebruikt om ongemerkt te stelen van rijke klanten die het luxe café bezoeken. Op een avond wordt hij ontmaskerd door Sully Sullivan (Mark Wahlberg) die schattenjager is. Het toeval wil dat hij een zeemansschat van Magellaan op het spoor is. De hulp van een jonge en fitte zakkenroller als Nathan kan hij tijdens het schatzoeken goed gebruiken. En als het klopt wat Sully tussen de regels door laat merken, weet hij ook waar Nathans verdwenen broer Sam uithangt. Uncharted rolt vervolgens een wervelend avontuur uit wanneer Nathan en Sully de schat eerder moeten vinden dan de Spaanse schurk en zakenman Santiago Moncada (Antonio Banderas).

Dynamiek, spanning en wanderlust

Netflix’ Uncharted is gebaseerd op de gelijknamige gamereeks ontwikkeld door Naughty Dog en uitgegeven door Sony. Net als de PlayStation-spellen zit de film vol actie en avontuur. Dit begint al bij de openingsscene waarin Nathan onder een helikopter hoog in de lucht bungelt aan de touwen van de vracht. Het camerawerk is fantastisch en neemt de kijker mee in de actie door dynamische hoeken op te zoeken. Tijdens deze shots komen de games het best tot hun recht als bronmateriaal. Holland acteert net zo ongedwongen als in de Spider-Man films – al verwacht je in Uncharted toch stiekem dat Nathan via lancerende spinnenwebben door de lucht gaat vliegen. Maar dat hij geen superheld is, wordt duidelijk als hij in benarde situaties leunt op Sully en mede-schatjager Chloe Frazer (Sophia Ali). De vele plottwists houden Uncharted spannend, de humor is gevat en het snelle stuntwerk is meer dan plezierig om naar te kijken. Gooi hier nog een scheut wanderlust bij die de hoofdpersonages naar pittoreske plekken over de hele wereld brengt, en je hebt alle ingrediënten voor een vermakelijke kijkervaring.

Uncharted is een geslaagde gameverfilming

Als gameverfilming is Uncharted dan ook, mede door de sterrencast, meer dan geslaagd. Zeker als je fan bent van de game franchise. De film doet denken aan een combinatie van Indiana Jones, Tom Raider, de Netflixserie Outer Banks en iedere andere avonturenfilm of -serie die je hebt gekeken. De personages worden als stereotypen neergezet, zonder al te veel diepgang. Nathan is jong en roekeloos, Sully wil gewoon makkelijk rijk worden, Chloe heeft zo haar eigen redenen om de schat te bemachtigen en de invloedrijke slechteriken zijn geduchte tegenstanders. Behalve de familie Moncada werpt ook Jo Braddock (Tati Gabrielle) genoeg obstakels op en is haar samenspel met Sully zowel elegant als dreigend. Uncharted is dan niet erg origineel, het ontrafelende mysterie over de eeuwenoude schat leent zich goed voor een (vrijdag)avond op de bank. En gezien de cliffhanger zullen Nathan en Sully zich in de nabije toekomst waarschijnlijk in een nieuw avontuur storten.


Eindoordeel: Uncharted (2022)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3

Samenvatting

Als schattenjager Sully Sullivan dief Nathan Drake betrapt, doet hij hem een voorstel. Hij wil samen met de jongen jagen op een eeuwenoude schat: het goud van ontdekkingsreiziger Magellaan. In Uncharted, een film die zich baseert op de gelijknamige gamereeks, ontvouwt zich een wervelend avontuur. Als kijker word je meegezogen in de actie door dynamische camerahoeken. Je geniet van pittoreske plaatsen, snelle stunts en een sterrencast. Uncharted is niet origineel, maar kijkt wel lekker weg op een (vrijdag)avond op de bank. De cliffhanger hint bovendien naar een vervolg.

Regie & Productie: Ruben Fleischer, Ari Arad, e.a. | Cast: Tom Holland, Mark Wahlberg, Sophia Ali, e.a. | Scenario: Rafe Judkins, e.a. | Duur: 116 min. | Genre: Action, Adventure | Jaar: 2022

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.