Wonder: wondermooie feelgoodfilm over de kracht van het tonen van je ware gezicht

25 november 2021
Leestijd: 3 min.
Durft Auggie zijn ware gezicht te laten zien?
wonder-movie_header

Wonder verhaalt over de tienjarige August “Auggie” Pullman (Jacob Tremblay). Hij houdt van natuurwetenschap, Halloween en Star Wars, en droomt ervan om later als astronaut de ruimte te verkennen. Toch is zijn leven niet zo doorsnee als je zou denken. Auggie is geboren met het Treacher Collins syndroom, een erfelijke gezichtsafwijking. Hij krijgt al jaren thuisonderwijs van zijn moeder Isabel (Julia Roberts), die sinds zijn geboorte haar carrière als kinderboekenillustrator heeft opgegeven. Nu Auggie tien is, vindt ze het een goed moment om hem naar een openbare school toe te sturen. Hier kan hij goed natuur- en scheikundeonderwijs krijgen, en misschien wel vriendjes maken. Maar het leven op school kan hard zijn. Zal Auggie wel worden geaccepteerd?

24/7 een astronautenhelm op

Omdat Auggie erg zenuwachtig is om naar school te gaan, loopt hij de hele dag rond met een astronautenhelm op zijn hoofd om zijn gezicht te verbergen. Daarom heeft Isabel met schoolhoofd Tuschman een afspraak gemaakt. Auggie zal door drie voorbeeldige leerlingen een rondleiding door de school krijgen. Op die manier lukt het hem inderdaad om vriendjes te maken, maar Auggie krijgt al snel moeilijke situaties voorgeschoteld. Zijn klasgenootjes willen natuurlijk weten wat er met zijn gezicht is gebeurd, maar dat is nog niet alles. Auggie blijft zich onzeker voelen tussen alle andere kinderen, en tijdens zijn favoriete Halloweenfeest betrapt Auggie zijn beste vriend op roddelen achter zijn rug om.

Verschillende vertelperspectieven

Wonder is geregisseerd door Stephen Chbosky (The Perks of Being a Wallflower) en gebaseerd op het gelijknamige boek van R.J. Palacio. Een van de sterkste punten van Wonder is dat de film het verhaal niet alleen vanuit Auggies perspectief laat zien. Zo komt ook zijn zus Via (Izabela Vidovic) aan bod, die tegenover de buitenwereld verzwijgt dat ze een broertje heeft en op school langzaam haar beste vriendin kwijtraakt. Daarnaast wordt het verhaal onder meer verteld vanuit Isabel, Auggies beste vriend Jack, Via’s beste vriendin Miranda en pestkop Julian. Hierdoor krijg je als kijker een zeer compleet beeld van alle onderlinge dynamieken. De familie Pullman is een liefhebbend gezin, maar de film maakt goed duidelijk dat het voor Via niet altijd makkelijk is om op te groeien met een broertje dat zoveel zorg en aandacht nodig heeft. Ook thema’s als erbij willen horen, jezelf zijn en pesten worden goed ontleed.

Wonder is een wezenlijke en wondermooie familiefilm

Hoewel deze onderwerpen vrij heftig zijn, blijft Wonder van begin tot eind een vertederende feelgoodfilm met een prachtige boodschap. Het is niet moeilijk om Auggie in je hart te sluiten en te zien hoe hij zich ontwikkelt tot een jongen met een gezonde dosis zelfvertrouwen. Ook al moet hij hiervoor meer obstakels overwinnen dan een gemiddeld kind, iedereen kan zich wel een beetje in Auggie en zijn onzekerheden herkennen. Daarnaast is het acteerwerk van Tremblay, Roberts en Auggies vader (gespeeld door Owen Wilson) overtuigend en fijn om naar te kijken. De dromerige soundtrack van Marcelo Zarvos geeft de film een fantastisch indie tintje. Wonder is een wondermooie familiefilm met aandoenlijke personages en een luchtig verhaal over wezenlijke thema’s.


Vond je deze film leuk? Check dan ook mijn recensie van The Odd Life of Timothy Green.

Eindoordeel: Wonder (2017)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
5

Samenvatting

Wonder is gebaseerd op het gelijknamige boek van R.J. Palacio en verhaalt over de tienjarige August “Auggie” Pullman. Hij houdt van natuurwetenschap, Stars Wars en Halloween, maar is minder doorsnee dan je zou denken. Auggie heeft een erfelijke gezichtsafwijking waardoor hij thuisonderwijs krijgt. Zijn moeder Isabel vindt het inmiddels tijd om Auggie naar een echte school te sturen, maar zal de jongen daar wel worden geaccepteerd? Wonder is een wondermooie feelgoodfilm vol aandoenlijke personages en met wezenlijke thema’s.

Productie: Stephen Chbosky | Cast: Jacob Tremblay, Julia Roberts, Owen Wilson, e.a. | Scenario: J.C. Palacio, Stephen Chbosky, e.a. | Duur: 113 min. | Genre: Drama, Family | Jaar: 2017

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.