The Odd Life of Timothy Green: magische film over liefde, verlies en afscheid

20 juli 2020
Leestijd: 3 min.
The Odd Life of Timothy Green overleeft iedere storm.
the-odd-life-timothy-green-movie_header

The Odd Life of Timothy Green (2012) brengt de kijker naar het slaperige stadje Stanleyville. Het pittoreske plaatsje is op dat moment ondergedompeld in het prachtige kleurenpalet van een Indian Summer. Wanneer inwoners Cindy (Jennifer Garner) en Jim Green (Joel Edgerton) te horen krijgen dat ze geen kinderen kunnen krijgen, stort hun wereld in. Om het verdriet een plekje te geven maken ze, onder het genot van een glas rode wijn, een lijstje met de karaktereigenschappen van hun ideale kindje.

Een opmerkelijke oogst

Cindy en Jim begraven het papier vervolgens in een houten kistje in de tuin. Die nacht wordt Stanleyville getroffen door een zware storm. Als ze midden in de nacht de schade opnemen, vinden ze een elfachtige jongen in hun huis. Het is de tienjarige Timothy (CJ Adams) die beweert hun kind te zijn. In de tuin vinden Cindy en Jim het houten kistje versplinterd terug. Is hun droomkind dan toch echt tot leven gekomen?

The Odd Life of Timothy Green is geschikt voor de oudere kijker

The Odd Life of Timothy Green is geschreven door Peter Hedges (What’s Eating Gilbert Grape, 1993) en Ahmet Zappa. Cindy en Jim ontdekken snel dat Timothy geen gewone jongen is. Uit zijn benen groeien blaadjes en hij zit vol met raadselachtige wijsheid. Op school wordt Timothy gepest, maar weet toch vrienden te maken met Joni (Odeya Rush) – een meisje dat hij eigenlijk meer dan leuk vindt. The Odd Life of Timothy Green werd geproduceerd door Disney. Hoewel het verhaal toegankelijk en onschuldig is, is het qua thematiek meer geschikt voor wat oudere kinderen. Zo hebben Cindy en Jim allebei de nodige bagage uit hun jeugd en fungeert Timothy voor hen als drijvende factor om hiermee om te gaan.

Magische film met hartverwarmende personages

Of Cindy en Jim dus de ‘perfecte’ ouders voor Timothy zijn is nog maar de vraag. Ze doen in ieder geval hun best. Eigenlijk doet het er in The Odd Life of Timothy Green ook niet zo toe. Dat Timothy, net als Nanny McPhee, maar tijdelijk ergens kan verblijven, wordt al vroeg in de film duidelijk als Cindy en Jim hun verhaal achteraf vertellen als in een grote flashback. Naast het dealen met het verleden, behandelt het sprookjesachtige The Odd Life of Timothy Green onderwerpen als verlies en afscheid. Het verhaal wordt hierbij ondersteund door de lichtvoetige soundtrack van Geoff Zanelli vol met pianostukken, drums en accordeons. De film behelst dan misschien geen sterrencast, de personages zijn met zoveel zorg en liefde neergezet dat ze zelfs een flinke (herfst)storm wel weten te overleven.


Lees ook mijn recensie van Wonder en A Monster Calls.

Eindoordeel: The Odd Life of Timothy Green (2012)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3.5

Samenvatting

In The Odd Life of Timothy (2012) krijgen Cindy en Jim Green te horen dat ze geen kinderen kunnen krijgen. Na een heftige herfststorm staan ze ineens oog in oog met Timothy. Terwijl ze het kind in huis nemen, ontdekken ze dat Timothy een groot geheim met zich meedraagt. The Odd Life of Timothy Green is een magische film met zware thema’s voor de iets oudere kijker.

Productie: Peter Hedges | Cast: CJ Adams, Jennifer Garner, Joel Edgerton, e.a. | Scenario: Peter Hedges, Ahmet Zappa | Duur: 105 min. | Genre: Comedy, Drama, Fantasy | Jaar: 2012

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.