Katla: tempo is lava in deze IJslandse apocalyptische thriller

19 juli 2021
Leestijd: 4 min.
,
Katla spuwt in apocalyptisch IJsland lava én mensen uit.
katla-netflix_header

Een apocalyptische serie vernoemen naar een actieve vulkaan is misschien wel dé formule tot succes. Katla (2021) is zo’n serie die sinds 17 juni op Netflix is te zien. De Katla (niet te verwarren met de eruptie afgelopen maart van de vulkaan Fagradalsfjall) ligt onder de Mýrdalsjökull gletsjer. Hoewel de laatste uitbarsting alweer dateerde uit 1918, is de Katla de laatste tijd onrustig aan het worden. In de eerste IJslandse Original Serie Katla is het kwaad al geschied – de vulkaan barst daar om de haverklap uit. Tijdens de laatste eruptie verloor Gríma (Gudrun Eyfjord) haar zus Ása (Íris Tanja Flygenring) uit het oog. Haar woonplaats Vík is dankzij de actieve vulkaan een spookdorp geworden dat ze eigenlijk zou moeten verlaten. Toch blijft Gríma hier met haar vader achter, op zoek naar antwoorden. Zal ze erachter komen wat er met haar zus is gebeurd?

Met as bedekte lichamen

Al vanaf de eerste aflevering van deze thriller wordt duidelijk dat Katla een zogenoemde slow burn is. Grappig aangezien de term een parallel trekt met de eeuwenlange uitbarstingen van de vulkaan. Dit wordt minder grappig als blijkt dat Katla wel erg veel tijd uittrekt om tot een (uiteindelijk ook nog eens lauwe) ontknoping te komen. Op de kale vlakte rondom Vík wordt aan het begin van de serie plotseling een vrouw gespot. Haar naakte lichaam is volledig bedekt onder een laag as. Na het wegpoetsen van het zwarte spul, blijkt deze vrouw Gunhild te zijn. Gunhild werkte lang geleden in het plaatselijke hotel waarna ze naar Zweden emigreerde. De serie krijgt vorm als blijkt dat deze Gunhild óók nog gewoon in Zweden woont met haar gehandicapte zoon. Na Gunhild verschijnen er steeds meer mensen in Vík die net als zij onder een plakkerige laag klei en as omhuld zijn. Dieren slaan op tilt en de dorpsgemeenschap lijkt steeds meer te worden geïsoleerd. Persoonlijke trauma’s uit het verleden steken de kop op.

De Katla spuwt lava én mensen uit

Hoewel dit allemaal origineel en mysterieus klinkt, valt de uitwerking van het concept in Katla tegen. Het acteerwerk is goed, al ontbreekt het de personages aan levendigheid. Misschien is het iets typisch IJslands, maar de emoties blijven – zelfs in schokkende scènes – voornamelijk aan de oppervlakte sudderen. Hierdoor is het bijvoorbeeld lastig om echt goed mee te leven met agent Gísli die, naast de zaak rondom de mysterieuze lichamen, voor zijn chronisch zieke vrouw Magnea zorgt. Dan is er ook nog een verhaallijn tussen het gescheiden koppel Rakel en Darri en hun vermiste zoontje Mikael. Dit bijverhaal voelt, door de trage ontwikkelingen, voor de kijker zo verstikkend aan, dat de ontknoping – geheel in strijd met het tafereel dat zich dan afspeelt – als een verademing komt. Tot slot zou je de dialogen in Katla ook gewoon kunnen voeren aan de keukentafel. Een beetje vreemd is dat wel in een serie die verhaalt over een dreigende vulkaan die niet alleen lava, maar ook mensen uitspuwt.

Wisselkinderen en dubbelgangers in Katla

Het mysterie in Katla is dus aardig bedacht, maar de uitwerking ervan had dreigender en bloedstollender gekund (zoals in Netflix’ Dark). En dat terwijl filmmaker Baltasar Kormákur ervaring heeft met het in beeld brengen van verhalen over survival. Films als The Deep (2012), Everest (2015) zijn van zijn hand en ook Adrift (2018) staat op zijn naam. Katla moet het hebben van dystopische vlakten, documentaire drone shots, razende asstormen, sombere IJslandse rock en een mysterie dat zijn oorsprong lijkt te vinden in de folklore rondom wisselkinderen en het literaire fenomeen Doppelgänger. Lijkt, want zeker weten doen we het niet, en dat is wellicht het sterkste punt van Katla. De serie laat de kijker tot aan het eind toe gissen wat er rondom Vík nu eigenlijk aan de hand is. Vooral de laatste scène biedt ruimte aan een vervolg. Hopelijk is tempo geen lava in het tweede seizoen.


Eindoordeel: Katla (2021)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3

Samenvatting

In IJslandse thriller Katla (2021) verliest Gríma haar zus Ása tijdens de eruptie van de vulkaan Katla. De serie hanteert een origineel concept vol mysteries die hun oorsprong lijken te vinden in de folklore en literaire fenomenen. Toch valt de uitwerking tegen en mist Katla de nodige dreiging en ontbreekt het meermaals aan tempo.

Productie: Baltasar Kormákur, e.a. | Cast: Gudrun Eyfjord, Íris Tanja Flygenring, Ingvar Sigurdsson, e.a. | Scenario: Ólafur Egilsson, Sigurjón Kjartansson, e.a. | Duur: 8 afl. van 40-50 min. | Genre: Drama, Mystery, Sci-Fi | Jaar: 2021

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.