Ragnarok (#2): familiebanden staan centraal in vervolg op mythische hervertelling tegen modern décor

28 juni 2021
Leestijd: 4 min.
,
Komen de plotwendingen als een donderslag bij heldere hemel?
ragnarok-season-2_header

Vorig jaar verscheen Ragnarok (2020), de eerste Netflix Original Serie van Noorse bodem. Deze Scandinavische serie combineert coming-of-age elementen met klimaatactivisme en Noorse mythologie. Centraal in het verhaal staat middelbare scholier Magne Seier (David Stokston) die in het fictieve stadje Edda de krachten van de god Thor ontketent. Hij haalt hiermee de woede op de hals van de invloedrijke familie Jutul. In het tweede seizoen van Ragnarok laait de mythische strijd tussen de goden en de reuzen opnieuw op. Kan Magne een ‘Ragnarok’ voorkomen en Edda van de ondergang redden?

Ragnarok onthult moeders geheim

Magne is inmiddels gewend aan zijn goddelijke krachten. Zijn onvoorstelbare snelheid en verbeterde zicht zijn versmolten met de dagelijkse beslommeringen in zijn tienerleven. In Edda woedt nog steeds een heftige klimaatstrijd die Jutul Industries op de knieën dwingt. De inwoners hebben een grote klimaatactie bedacht die de vervuilende fabriek via het nieuws onder de nationale aandacht zal gaan brengen. Dit betekent een deuk in het imago van de familie Jutul die het inmiddels zonder zoon Fjor moet stellen. Hij is namelijk weggelopen met zijn vriendin Gry. Voor Magne een uitgelezen kans om het tegen de reuzenfamilie op te nemen. Net wanneer hij steun vindt bij Freya, Odin en Týr – twee andere verborgen goden onder de inwoners van het slaperige stadje Edda – doet zijn moeder een ingrijpende ontboezeming.

Belang van familiebanden

De gevolgen van dit geheim zijn bepalend voor de rest van het tweede seizoen van Ragnarok. Zo focust de serie zich minder op Magnes liefdesleven en zijn we ook niet meer zo betrokken bij zijn coming-of-age problematiek. In plaats daarvan verschuift het de aandacht net zo makkelijk naar de band met zijn broer Laurits (Jonas Strand Gravli). Hiermee komen de twee verschillende broers centraal te staan. Tel hier de moeilijkheden binnen de familie Jutul bij op en de serie graaft dieper in het belang van familiebanden. Wat betekent familie? Sta je dan altijd voor elkaar klaar of kun je ook afstand doen van wat zij van je verwachten? Wat zijn dan de gevolgen hiervan?

In Ragnarok loopt niets snel uit de hand

Ook de goden in Edda voelen zich met elkaar verbonden. Wanneer Magne dit gevoel kwijtraakt en liever niets meer met Thors krachten te maken wil hebben, heeft dit desastreuze gevolgen voor de strijd tussen de goden en de reuzen. Toch loopt het in Ragnarok nog niet zo snel uit de hand. Dit tweede seizoen, opnieuw onder regie van Adam Price (Borgen), mag gerust een slow burner genoemd worden. De kijker wordt getrakteerd op enkele fikse plotwendingen, maar de serie wijkt vervolgens nauwelijks af van het beheerste plot. Alles komt hier op zijn tijd, dus ook Magnes weg terug naar Thors goddelijke hamer komt niet als een donderslag bij heldere hemel.

Een belofte voor meer actie

Ragnarok heeft een vermakelijk tweede seizoen gekregen waarbij de cast is uitgebreid met meer goden. Toch kun je er als kijker niet omheen dat er best nog wat dieper gegraven had mogen worden. Zo blijft de band tussen Magne en Laurits hier en daar aan de oppervlakte en voelen de verhaallijnen soms wat te gemakkelijk. De serie volgt de oorspronkelijke mythologische verhalen waardoor de goden in deze hedendaagse setting weten waar ze aan toe zijn. Het ontbreekt hen echter aan actie om de strijd echt tot een kookpunt te brengen. Het probleem ligt hier wellicht bij het aantal afleveringen; slechts zes per seizoen laat niet veel ruimte over voor wat speling. Net als in het eerste seizoen blijven veel verhaallijnen open, waardoor het niet ondenkbaar is dat er nog een seizoen gaat komen. Het tweede seizoen van Ragnarok laat aan de kijker wederom een prachtig stukje natuur van Noorwegen zien. Kortom, een prima zit voor liefhebbers van mythologische verhalen met een slice-of-life tintje waarbij de belofte speelt dat de spannende actie nog zal komen.


Eindoordeel: Ragnarok (#2)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3.7

Samenvatting

Het tweede seizoen van het Noorse Ragnarok heeft een rustig tempo en kan gerust een slow burner worden genoemd. Magne gaat samen met nog meer goden de strijd aan tegen de reuzen. De plotwendingen zijn vermakelijk, maar voorspelbaar. Ook Magnes band met zijn broer Laurits had diepgravender mogen zijn. Toch belooft dit rustige seizoen van Ragnarok slechts een voorproefje te zijn voor meer actie in een eventueel derde seizoen.

https://www.youtube.com/watch?v=Ofy4lTvNu1o

Productie: Mogens Hagedorn, Jannik Johansen | Cast: David Stakston, Emma Bones, Jonas Strand Gravli, e.a. | Scenario: Adam Price, e.a. | Duur: 6 afl. van 45 min. | Genre: Drama, Fantasy, Mystery | Jaar: 2021

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.