Erased: liveaction thriller met een boodschap

19 februari 2018
Leestijd: 5 min.
,
Manga Erased komt tot leven in deze Japanse liveaction serie.
erased-liveaction-netflix_header

Voor mijn blog schreef ik eerder een lovende recensie over de anime Erased (2016). Een spannende thrillerserie waar alle ingrediënten in zitten waar je als kijker op hoopt. Ondertussen is de anime – die oorspronkelijk is gebaseerd op de manga van Kei Sanbe – opgepikt door Netflix en verwerkt tot een liveaction serie. Kan deze Netflix Original tippen aan de anime?

Tijdreizen als er onheil dreigt

Tijdreisthriller Erased verhaalt over de 29-jarige Satoru Fujinuma (Yuki Furukawa). Omdat zijn carrière als mangaka, tekenaar en schrijver van manga, niet echt van de grond wil komen, werkt hij wat bij als pizzabezorger. Tijdens een van zijn ritjes wordt Saturo plotseling overvallen door een déjà vu. Saturo is bekend met deze momenten waarin hij terug in de tijd kan reizen en noemt ze revival. Uit ervaring weet hij dat deze revivals voorspellen dat er ergens onheil dreigt. Als hij snel in kan grijpen kan hij bepaalde gebeurtenissen voorkomen en zelfs levens redden.

Terug naar het jaar 1988

Als Satoru op een avond bij zijn moeder Sachiko (Tomoka Kurotani) langs gaat, vindt hij haar dood in de gang. Er steekt een mes uit haar rug en in haar hand ligt een papiertje geklemd. Voor Satoru het goed en wel realiseert, keert hij terug naar het jaar 1988. In dat jaar liep er een moordenaar op vrije voeten die enkele klasgenootjes van de 10-jarige Satoru heeft vermoord. De tijdreis herinnert hem eraan dat de daadwerkelijke dader nooit is opgepakt. In plaats daarvan werd zijn jeugdvriend Yuuki, zonder harde bewijzen, voor de moorden naar de gevangenis gestuurd. Satoru is nu vastbesloten om het tij te doen keren. Hij gaat op pad om zijn moeder te redden, de moorden op zijn klasgenootjes te voorkomen en de ware dader op te sporen. Zal Satoru de moordenaar deze keer te slim af zijn?

Een sterk verhaal

Terwijl Erased vervolgens heen en weer schiet door de tijd, zit het verhaal in deze liveaction adaptatie sterk in elkaar. Ondanks dat je als kijker telkens een stapje voor bent op de personages, blijft het spannend om te zien hoe Satoru langzaam de waarheid ontrafelt. Regisseur Ten Shimoyama heeft voor Erased bovendien een uitstekende cast weten te verzamelen. Het valt direct op dat de aankleding van de personages bijna gelijk is aan de anime. Erg fijn gedaan waardoor je je als kijker volledig kunt richten op de verschillende complexe verhaallijnen die zich voor je ogen ontvouwen.

De acteurs zetten een geweldige performance neer

Zowel de oude als de jonge Satoru weten de kijker aan zich te binden en zetten in beide verhaallijnen een geweldige vertolking neer. De jonge Satoru (Reo Uchikawa), enerzijds nog onbevangen maar tegelijkertijd toch zeer berekenend, weet met zijn expressieve gezicht de kijker met een blik te vertellen welke wending het verhaal aanneemt. Zo is er een scene met lolly’s waar de rillingen over je lijf gaan lopen. Daarnaast zijn de scènes met de jonge Satoru en zijn klasgenootje Kayo Hinazuki (Rinka Kakihara) aandoenlijk om te zien. Satoru’s doorzettingsvermogen om zijn vrienden te beschermen is bewonderenswaardig. In een serie vol hartverwarmende dialogen en waar liefde en vriendschap de belangrijke hoekstenen van het verhaal vormen, weet ook Kurotani een geweldige performance neer te zetten. Als Satoru’s moeder vertolkt ze op aangrijpende wijze een moeder-zoonrelatie met zowel de oude als de jonge Satoru. Satoru’s vrienden en zijn schoolleraar (Shigeyuki Totsugi) maken tevens een onvergetelijke indruk op de kijker.

Prachtige cinematografie: van panoramashots tot slimme close-ups

Een ander hoogtepuntje is de prachtige cinematografie. Erased wisselt slimme close-ups en spannende slowmotion shots met elkaar af die ervoor zorgen dat de kijker steeds meer het verhaal in wordt gesleurd. Ook de terugkerende panoramashots van de skyline van de stad zijn erg indrukwekkend. Nadat de fabrieksrook de hemel in is gezogen, zien we vervolgens in slow motion de sneeuw vanuit de lucht in de schemerige speeltuin vallen. Deze momentjes maken Erased prachtig om naar te kijken.

Netflix’ Erased is minder spectaculair maar bevat genoeg ingrediënten om te kijken

Valt er dan echt geen minpuntje te ontdekken? Erased werkt in slechts twaalf afleveringen toe naar een spannende ontknoping. De ontknoping vindt, net als in de manga, plaats in de vredige natuur rond Kyoto, en is uiteindelijk minder spectaculair dan in de animeserie. Het is niet zozeer een anticlimax, maar als kijker verwacht je toch een veel grotere impact. Desalniettemin bevat Erased een geweldige cast, een verhaal met een boodschap, rakende dialogen en prachtig camerawerk. Al deze ingrediënten zorgen ervoor dat je deze serie zeker niet van je Netflix-lijstje wilt wissen.


Eindoordeel: Erased Netflix Original (2017)
 • Verhaal
 • Personages
 • Muziek
4.3

Samenvatting

Ondanks een minder spectaculair slot bevat Erased een geweldige cast, een verhaal met een boodschap, rakende dialogen en prachtig camerawerk. Al deze ingrediënten zorgen ervoor dat je deze serie zeker niet van je lijstje wilt wissen.

Productie: Ten Shimoyama | Cast: Yuki Furakawa, Tomoka Kurotani, Reo Uchikawa, e.a. | Scenario: Kei Sanbe | Duur: 12 afl. van 30 min. | Genre: Drama, Mystery | Jaar: 2017

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

5 reacties

 • Niek 19 maart 2018op10:29

  Door jouw bespreking hier ben ik gaan kijken en ben nu bijna op de helft. Ik ben zeer verrast door de sfeer en het verhaal dat me elke aflevering er weer dieper in zuigt.

  • Eline 21 maart 2018op17:49

   Dat is leuk om te horen, Niek! Bedankt voor je reactie. De anime kan ik je ook zeer aanbevelen (als je daar van houdt tenminste).

 • Niek 24 maart 2018op14:50

  Wanneer ik op Reageerknop onder je reactie klik gebeurt er niets dus daarom hier nog even mijn vraag.
  Ik heb nu alle 12 afleveringen gezien en heb geen seconde spijt gehad.
  Anime kan ik ook zeer waarderen maar om nu dit verhaal gelijk in een andere vorm te gaan kijken, lijkt me wat te veel van het goede. Of is het echt een aanvulling/verdieping op wat deze Netflix-serie heeft neergezet?

  • Eline 26 maart 2018op17:25

   O dat is gek van de reageerknop, daar ga ik eens naar kijken!
   Netflix heeft de anime aardig goed vertolkt, al zijn er wel wat kleine verschillen. Wellicht ben ik wat bevooroordeeld ten opzichte van de anime juist omdat ik die eerder heb gezien en op die manier het verhaal heb meegekregen. Hierdoor kon ik de verschillen die Netflix heeft aangebracht toch iets minder waarderen dan hoe het oorspronkelijke verhaal verloopt. Misschien dat je je over een tijdje aan de anime kan wagen, als het verhaal wat gezakt is 😉

 • Niek 26 maart 2018op19:16

  Goed plan om het nog even uit te stellen. Ben er eigenlijk ook wel benieuwd naar maar nu nog even niet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.