5x Internationale Vrouwendag 2022

7 maart 2022
Leestijd: 5 min.

Morgen 8 maart is het Internationale Vrouwendag! Op deze dag staan vrouwen en vrouwenrechten centraal. Maar Internationale Vrouwendag gaat ook over zaken als gendergelijkheid, discriminatie en racisme, seksueel geweld, het psychisch welzijn en aandacht voor effectieve zorg voor vrouwen. Het thema dit jaar is #BreakTheBias, en richt zich op vooroordelen die iedereen al dan niet onbewust heeft. Voor Internationale Vrouwendag 2022 heb ik 5 verschillende lees-, kijk- en luistertips verzameld over vrouwen die stereotypen doorbreken.

5x Internationale Vrouwendag 2022

1. Gemmetje Victoria (Yvonne Keuls) – RECENSIE

Yvonne Keuls ontmoet Gemmetje Victoria in een opvanghuis in Den Haag. Hun kennismaking verloopt stroef. Na een jeugd in diverse pleeggezinnen, tehuizen en psychiatrische inrichtingen, is Gemmetje beschadigd. In haar dossier staat het stempel ‘onhandelbaar’, maar Keuls weet desondanks een klik met Gemmetje te maken. Langzaam maar zeker krijgt Gemmetje haar leven op de rit, totdat ze ernstig ziek wordt. Gemmetje Victoria is het nieuwste boek van de inmiddels negentigjarige Keuls. Ze brak door met haar ‘sociale romans’ zoals De moeder van David S. en Het verrotte leven van Floortje Bloem die ze baseerde op haar werk in de jeugdzorg.

Schaf Gemmetje Victoria hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

2. De meisjes (Annet Schaap) – RECENSIE

Roodkapje, Belle en het Beest, Hans en Grietje… Wie kent deze sprookjes niet? Na het succes van Lampje keerde Annet Schaap in 2021 terug met het boek De meisjes. Hierin bewerkte zij zeven bekende sprookjes tot nieuwe verhalen waarin – de titel zegt het al – meisjes de hoofdrol spelen. Sommige sprookjes worden naar de huidige tijd verplaatst, anderen blijven zich afspelen in een ver verleden. Maar één ding is zeker: de hoofdrolspeelsters in De meisjes zijn allemaal heldhaftige meiden die stereotypen en gendernormen doorbreken. En daarom mag dit boek van Schaap niet ontbreken voor Internationale Vrouwendag 2022!

Schaf De meisjes hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Op zoek naar nog meer boekentips voor Internationale Vrouwendag? Lees dan ook mijn recensies van Het co-ouderschap, Mary, Een modern verlangen, Queenie en Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers.

3. Child of Kamiari Month (LIDENFILMS) – RECENSIE

De twaalfjarige Kanna houdt van hardlopen en gaat samen met haar moeder vaak rennen door het stadsbos. Maar na haar moeders dood verdwijnt haar passie voor deze sport. Het verlies van haar moeder heeft Kanna eenzaam en getraumatiseerd achtergelaten. Haar armband, een erfstuk van haar overleden moeder, brengt Kanna toevalligerwijs naar een magische wereld waarin haar hardlooptalent goed van pas komt. Child of Kamiari Month is een samenwerking tussen LIDENFILMS en Neflix. Deze magische animefilm behandelt complexe thema’s als rouwverwerking, identiteit, en Kanna is een dappere meid die haar trauma’s onder ogen komt.

Child of Kamiari Month is te zien op Netflix.

4. Emily in Paris (Darren Star)

Op het gebied van werk lopen vrouwen helaas nog altijd tegen diverse vooroordelen aan. Dit ontdekt ook Emily Cooper die bij een Frans marketingbedrijf gaat werken. Niet alleen loopt de Amerikaanse tegen cultuurverschillen aan in de Franse hoofdstad. Ze heeft ook haar handen vol aan lastige klanten, haar vrouwelijke baas die haar kantoorleven tot een hel maakt en romantische vibes afgewisseld met de nodige dompers. Emily in Paris is een komische dramaserie over het wel en wee op de werkvloer, de (ongelijke) positie van vrouwen tegenover mannen in het bedrijfsleven en de zoektocht naar liefde.

Emily in Paris is te zien op Netflix.

5. Kalmte EP (MEAU)

Singer-songwriter MEAU brak in 2021 door met haar hit Dat heb jij gedaan. Daarnaast bracht zij haar debuut ep Kalmte uit waarop zij met haar liedjes wederom aandacht schenkt aan psychisch welzijn, innerlijke rust, volwassen worden en gezonde relaties.


Welke tips heb jij al gelezen/gekeken/geluisterd? 😊

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.