De jongen en de hond: ontroerende roman over de band tussen mens en dier

14 maart 2022
Leestijd: 4 min.
, , ,
de-jongen-en-de-hond-seishu-hase-roman_header

Titel: De jongen en de hond
Originele titel: Shonen to inu
Auteur: Seishu Hase
Uitgeverij:
Atlas Contact
Vertaling: Elbrich Fennema
Genre:
Roman
Bladzijdes:
288
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-254-7205-4
*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik van Atlas Contact een recensie-exemplaar ontvangen

Link naar mijn recensie op Hebban

De eerste persoon die zwerfhond Tamon in De jongen en de hond van Seishu Hase tegenkomt, is Kazumasa. Tamon zwerft op dat moment rond op een parkeerterrein in de Japanse stad Seida die in 2011 genadeloos werd getroffen door een tsunami. De natuurramp heeft diepe sporen achtergelaten, en de stad is een halfjaar later nog altijd herstellende. Er zijn weinig banen en de woonruimte is beperkt. Kazumasa verdient de kost met een simpel baantje via een kennis, en houdt er daarnaast nog enkele dubieuze bijverdiensten op na. Ondanks zijn schamele bankrekening besluit Kazumasa Tamon mee naar huis te nemen. De herdershond ontpopt zich al snel als een beschermengel, maar kan niet voorkomen dat het noodlot Kazumasa uiteindelijk treft.

Naar het zuiden

Tamon wisselt in De jongen en de hond meermaals van baasje. Na de goedhartige Kazumasa belandt hij bij de criminele Miguel, waarna er nog meer baasjes volgen die het pad kruisen met de zwerfhond. Tamon maakt kennis met deze mensen en hun verschillende levens waardoor de lezer zich ieder hoofdstuk in een nieuw avontuur stort. Zo leeft de herdershond mee met een gezin waarvan de moeder aan dementie lijdt. Tamon komt onder meer in het criminele circuit en de prostitutie terecht, en bij een eenzame weduwnaar. Al die tijd lijkt het erop dat Tamon ergens naar op zoek is. Gaandeweg de roman wordt duidelijk dat Tamon niet zomaar wat ronddwaalt, maar dat zijn reis een urgente bestemming heeft die hij hoe dan ook moet zien te bereiken: ‘In zijn achteruitkijkspiegel zag hij dat Tamon, als altijd, zijn blik naar het zuiden had gewend.’

Japanse dierenverhalen

De jongen en de hond is de nieuwste roman van de Japanse schrijver Seishu Hase, pseudoniem voor Toshihito Bando. Hase debuteerde in 1996 met Stad zonder nacht. Zijn debuut sleepte direct de prestigieuze Eiji Yoshikawadebutantenprijs in de wacht, en belandde op de shortlist van de Naoki-prijs. Met De jongen de hond won Hase deze laatste (tweejaarlijkse) literatuurprijs. Het werk van Haruki Murakami vol pratende katten en andere dieren doen in het westen inmiddels gelijk bellen rinkelen. Dierenverhalen De kat en Reisverslag van een kat van auteurs Takashi Hiraide en Hiro Arikawa vielen hier eveneens in goede aarde. Nu mag ook Hase zich voegen in het rijtje van Japanse auteurs die geleidelijk aan de westerse boekenmarkt veroveren. In thuisland Japan geniet Hase immers al jarenlang een grote populariteit, maar dan als schrijver van misdaadromans die veelvuldig zijn verfilmd.

De jongen en de hond is een tranentrekkende roman

Hase bouwt de spanning in De jongen en de hond nauwgezet op. Dit zorgt ervoor dat je als lezer door wil blijven lezen, want waar is Tamon zo naarstig naar op zoek? Hase schrijft zorgvuldig, met oog voor alledaagse zaken. Over de beschrijvingen is een subtiel psychologisch filter heen gelegd zoals dit in Japanse vertellingen vaak het geval is. Hierdoor komen de uiteenlopende (innerlijke) conflicten van de personages goed uit de verf. Toch is het verhaal van een hond die onafgebroken op iets of iemand wacht, niet origineel. De jongen en de hond doet dan ook sterk denken aan Hachiko, de wereldberoemde hond die negen jaar lang op zijn baasje wachtte bij het drukke treinstation Shibuya. Het wisselen tussen de verschillende baasjes brengt een zekere dynamiek aan in de roman, maar brengt onverhoopt ook wat herhaling met zich mee. Dit neemt niet weg dat De jongen en de hond een emotioneel verhaal is, met enkele verrassende plotwendingen en een tranentrekkend slot.


📖 Ook lezen? Koop hier De jongen en de hond of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: De jongen en de hond
3.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.