Child of Kamiari Month: kleurrijke magische film over hardlopen, rouw en identiteit

3 maart 2022
Leestijd: 4 min.
, ,
Hardlopen met een goddelijke bagage.
child-of-kamiari-month-netflix_header

Child of Kamiari Month, een samenwerking tussen Netflix en LIDENFILMS, verhaalt over de twaalfjarige Kanna Hayama die graag hardloopt. Samen met haar moeder Yayoi, tevens een fervent hardloopster, rent ze vaak door het stadsbos. Maar na haar moeders dood verdwijnt haar passie voor deze sport. Het verlies van haar moeder heeft Kanna eenzaam en getraumatiseerd achtergelaten. Wanneer haar school een heuse marathon organiseert, moedigt Kanna’s vader haar aan. Maar het meisje ziet er als een berg tegenop om mee te doen. Haar armband, een erfstuk van haar overleden moeder, brengt Kanna toevalligerwijs naar een magische wereld waarin haar hardlooptalent goed van pas komt.

Boodschapper van de goden

Deze magische wereld hanteert niet alleen een ander tijdsverloop, de straten en de tempels van de stad zitten tevens bomvol goden en yokai: legendarische wezens uit de Japanse mythologie. In zo’n stadstempel ontmoet Kanna eenzame demon Yasha, en tot haar verbazing ontdekt ze dat haar konijn Shiro een van de dieren uit de Chinese dierenriem is. Yasha en Shiro staan allebei in verbinding met het godenrijk in Izumo, en laten haar weten dat hun moeder een dubbelleven heeft geleid. Naast moeder van Kanna, was Yayoi namelijk een Idaten, oftewel een boodschapper van de goden! Het is nu aan Kanna om haar moeders eervolle taak voort te zetten. In oktober komen alle goden samen om te eten en ‘kamiari month’ te vieren. En het is Kanna’s opdracht om op tijd de offers (chiso) te brengen voor het goddelijke feest losbarst.

Complexe thema’s komen aan bod

Child of Kamiari Month is het regiedebuut van Takana Shirai die ook meewerkte aan grote films als Wolf Children, Studio Ghibli’s The Tale of Princess Kaguya en Children of the Sea. De natuur, het bovennatuurlijke en sterke familiebanden staan in deze films centraal. Dit is ook het geval in Child of Kamiari Month. Toch lijkt deze animefilm in eerste instantie een vrij eenvoudige verhaallijn te bevatten, verpakt in een fel kleurenpalet en bomvol fantastisch demongespuis. Gaandeweg wordt het verhaal meer gelaagd. Via tiener Kanna komen complexe thema’s als rouwverwerking, trauma, identiteit en het vinden van je innerlijke stem aan bod. Child of Kamiari Month staat uitgebreid bij deze zaken stil waardoor Kanna goed wordt uitgediept en zich als personage optimaal kan ontwikkelen. Daarnaast geven Yasha en Shiro Kanna genoeg tegengas waardoor er een zekere dynamiek tussen de personages ontstaat.

Child of Kamiari Month zit vol morele lessen voor jong en oud

Naast de vrolijke kleuren die tijdens deze film van je scherm spatten, is ook de animatie vloeiend en fijn om naar te kijken. De subtiele lijnen en de ietwat ronde character designs zijn zoals we ook in eerdere titels als Tokyo Revengers, Woodpecker Detective’s Office (AniWay 61) en The Heroic Legend of Arslan van LIDENFILMS zagen. Behalve complexe thema’s spelen vriendschappen, integriteit en plezier halen uit je hobby’s belangrijke rollen in het verhaal. Kanna krijgt op weg naar Izumo flink wat obstakels op haar hardlooppad om te overwinnen. Een goede manier ook om diverse wezens op te voeren, en genuanceerd wat morele lessen in plot te gooien. Child of Kamiari Month spreekt daarmee zowel een jong als oud publiek aan. Alleen de soundtrack is vrij inwisselbaar, maar als dat alles is! De wijze les die leert dat je met het volgen van je hart alles en iedereen net een stapje voor bent, is minstens net zo waardevol als de goddelijke chiso.


Spreekt Child of Kamiari Month je aan? Dan vind je Your Name, Weathering With You en Mirai waarschijnlijk ook tof! 😊

Productie: Takana Shirai | Voice Cast: Aju Makita, Maaya Sakamoto, Miyu Irino, e.a. | Scenario: Toshinari Shinoe, e.a. | Duur: 99 min. | Genre: Animation, Drama, Fantasy | Jaar: 2021

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.