A Whisker Away: een purr-fect tienerdrama

22 juni 2020
Leestijd: 3 min.
, ,
Een magisch kattendrama.
a-whisker-away-netflix_header

Katten worden in Japan niet enkel gezien als huisdieren. Ze hebben een speciale status verworven en staan zelfs symbool voor welvaart. Mensen geloven bovendien heilig in zogenoemde Maneki Neko’s die geluk en succes brengen. In A Whisker Away (2020) sluit tiener Miyo Sasaki (Mirai Shida) – “Muge” voor intimi – een pact met een gigantische Maneki Neko (Kaichi Yamadera). De deal met deze karikaturale verkoper omhelst een kattenmasker waarmee Muge, door het op te zetten, in een kat kan veranderen. Muges crush, Kento Hinode (Natsuki Hanae), is een groot kattenliefhebber. Door in een kat te transformeren kan zij dicht bij hem in de buurt zijn. Maar welke prijs kleeft er aan dit pact?

Duik in de psyche van pubers

A Whisker Away is meer dan een romantisch sprookje. De film, waarvoor Junichi Satou (o.a. Sailor Moon) en Tomotaka Shibayama (diverse Studio Ghibli producties) de regie verzorgden is eerder een coming-of-age drama met een fantastisch tintje. De geprezen Mari Okada (o.a. Anohana; Maquia: When the Promised Flower Blooms) schreef het script. De doorgewinterde animekijker weet dan al wel dat het verhaal emotioneel de diepte in zal gaan. In het geval van A Whisker Away betekent dit een duik in de psyche van de pubers in kwestie. Een eerste liefde, identiteit, onzekerheid, peer pressure; het komt allemaal voorbij. In die zin schotel A Whisker Away de kijker niets origineels voor. Voor animekijkers zullen de personages herkenbaar zijn. Muge is de opgewekte spring-in-‘t-veld en Kento de rustige jongen met een groot hart voor dieren. Allebei dragen ze echter een duister geheim met zich mee.

A Whisker Away houdt de lijn tussen realiteit en fantasie dun

Voor Muge zijn haar transformaties meer dan het stillen van haar verlangen om even dicht bij Kento te zijn. Het leven als kat doet haar haar dagelijkse zorgen vergeten die vooral bestaan uit familieproblemen. Ironisch genoeg ontdekt Muge als kat dat Kento ook problemen thuis heeft. De film houdt de lijn tussen realiteit en fantasie dun door te spelen met het tarten van het lot, maar er tegelijkertijd bewust van te zijn dat dit lot al is bezegeld. Muge komt gaandeweg de film voor de lastige keuze te staan om zich door haar verlangen te laten kwellen, of haar problemen onder ogen te komen. Het zijn hoogstwaarschijnlijk de katten en de romantiek die de kijker overhalen om A Whisker Away op de streamingsdienst aan te klikken. Het donkere randje zorgt ervoor dat je ook echt verder wilt kijken. De diepere laag in A Whisker Away legt bovendien de beweegredenen van de ogenschijnlijk eendimensionale personages geloofwaardig uit. Iets wat in genoeg (anime)films geheel ontbreekt.

Een pijnlijk verhaal met een hoopvolle boodschap

A Whisker Away zou oorspronkelijk in de Japanse bioscopen in première gaan, maar door COVID-19 kon dit natuurlijk niet doorgaan. Gelukkig maakte Netflix het voor Studio Colorido (Penguin Highway) mogelijk om de film alsnog zo snel mogelijk toegankelijk te maken voor het grote publiek. Een betere timing hadden ze niet kunnen kiezen. De pandemie benadrukte nog maar eens dat niet iedere puber een fijne thuissituatie heeft. A Whisker Away is op het eerste gezicht licht en luchtig met een verhaal zo zacht als een kattenvacht. De animatie is vloeiend en het lijkt af en toe zelfs alsof je naar een film van Studio Ghibli of Makoto Shinkai kijkt. Onder al die snorharen ligt echter een pijnlijk verhaal verborgen, maar wel één met een hoopvolle boodschap.


A Whisker Away is te zien op Netflix.

Eindoordeel: A Whisker Away (2020)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

A Whisker Away (2020) verhaalt over Muge die een geheime crush heeft op haar klasgenoot Kento. Als ze in het bezit komt van een kattenmasker, kan zij transformeren in een kat en dichter bij Kento komen. Maar tegen welke prijs? A Whisker Away is een pijnlijk coming-of-age drama met een hoopvolle boodschap.

Productie: Junichi Satou, Tomotaka Shibayama | Voice Cast: Mirai Shida, Natsuki Hanae, Koichi Yamadera, e.a. | Scenario: Mari Okada | Duur: 104 min. | Genre: Animation, Fantasy, Romance | Jaar: 2020

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.