Viktor en het vuur: magisch sprookje vertelt kinderen over balans en burn-out

29 juni 2020
Leestijd: 3 min.
, ,
viktor-en-het-vuur-sarah-van-wolputte_header

Titel: Viktor en het vuur
Auteur:
Sarah van Wolputte
Uitgeverij:
Stressed Out
Illustrator: Edith den Hollander-De Bloois
Genre:
Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
36
Uitvoering:
e-book
ISBN:
978-90-829-4592-8
*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik van Stressed Out een recensie-exemplaar ontvangen

In Viktor en het vuur van Sarah van Wolputte stopt Juultjes moeder op een dag met werken. Ze heeft nergens energie meer voor en kan alleen nog maar slapen. Juultje maakt zich grote zorgen. Wat als er iets ergs met haar moeder aan de hand is? Gaat ze misschien dood?

Oog in oog met Viktor

Tijdens een wandeling door de tuin komt Juultje oog in oog te staan met Viktor. Het sprookjesachtige mannetje luistert naar Juultjes zorgen om haar moeder. Juultje stelt dat haar moeder vast door haar en haar broers Charlie en Billie ziek is geworden. Ze zijn ook altijd zo druk thuis. Maar Viktor spreekt dit tegen: ‘Onthoud één ding heel goed, dit is nooit iemands schuld. Niet die van jullie, niet die van mama.’ Juultje weet niet precies wat Viktor bedoelt, maar hij belooft dat hij het haar nog wel uit zal leggen. De volgende dag keert Juultje samen met haar broers terug naar de plek waar ze Viktor voor het eerst heeft ontmoet.

Steeds meer mensen met een burn-out

Stress en burn-out zijn de laatste jaren een groot probleem geworden. Steeds meer mensen kampen met chronische stress. Lange tijd blootstaan aan veel stress kan uitmonden in een scala aan psychische en lichamelijke klachten. Het is voor een volwassene niet altijd makkelijk om een burn-out te erkennen. Stilstaan bij de symptomen van een burn-out is vaak erg confronterend. In plaats daarvan luisteren veel mensen juist liever níet naar hun lichaam. Ze gaan maar gewoon door. Als de burn-out uiteindelijk niet meer genegeerd kan worden, zijn er veel instanties die informatie over burn-out- en stressklachten verschaffen. Maar hoe vertel je je kinderen over jouw (partners) burn-out?

Viktor en het vuur is speels en toegankelijk

Viktor en het vuur (ondertitel: Stress, burn out en balans in kindertaal) geeft op een speelse manier en in de toegankelijke schrijfstijl van Van Wolputte antwoord op de vragen: Wat is een burn-out? En hoe ga ik hier als kind mee om? Via Viktor komen Juultje en haar broers veel te weten over de burn-out van hun moeder. De kinderen zijn bang dat het hun schuld is dat zij zo lusteloos is. Van Wolputte, die zelf een burn-out heeft gehad, laat Viktor iedere keer met duidelijke voorbeelden komen die de kinderen laten zien dat dit niet het geval is. Zo zijn er nu eenmaal mensen die wat gevoeliger in elkaar zitten en van wie hun innerlijke vuurtje snel is uitgeblust. Zij zijn letterlijk opgebrand. Het verhaal wordt ondersteund door prachtige tekeningen van Edith den Hollander-De Bloois.

Het eerste kinderboek over stress, balans en burn-out

Behalve een magisch verhaal bevat Viktor en het vuur een verhelderend voorwoord van de Vlaamse psychiater en hoogleraar Dirk de Wachter waarin hij, naast het benoemen van enkele feiten over burn-out, benadrukt hoe laaiend enthousiast hij is over dit boek. Wonderlijk genoeg bestond er namelijk nog geen kinderboek over burn-out! Viktor en het vuur leert kinderen over het brandend houden van hun innerlijke vuur en dat van anderen en is hiermee een waardige toevoeging aan het (kinder)boekenaanbod.


Steun de boekhandel en koop Viktor en het vuur via Libris of schaf het boek aan via de website van de uitgever.

Eindoordeel: Viktor en het vuur
5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.