Past Lives: nostalgisch regiedebuut over een onuitgesproken jeugdliefde

16 november 2023
Leestijd: 4 min.
,
Twee zielen, achtduizend lagen.
past-lives-movie_header

Een eerste jeugdliefde vergeet je nooit meer. Zeker niet als je elkaar door omstandigheden uit het oog bent verloren. De vraag ‘Wat als…?’ vormt in regiedebuut Past Lives van Celine Song de spil waar het scenario bedaard omheen draait. De openingsscène toont een café waar de kijker een vrouw ziet zitten met aan weerskanten een man die haar aandachtig in zich opneemt. Langzaam zoomt de camera in op dit intrigerende drietal. Wie zijn deze mensen? Waar praten ze over? Wat is hun onderlinge relatie? Op een sobere, maar pure wijze brengt Song haar verhaal naar het Zuid-Korea van de jaren negentig. Jonge tieners No Young (Nora; Greta Lee) en Hae Sung (Teo Yoo) zijn de beste maatjes. Nora is dramatisch zoals jonge meisjes dat kunnen zijn. Hae Sung verduurt haar buien. Na school bezoeken ze vaak samen met hun families het stadspark waar ze – heel symbolisch – spelen bij een standbeeld van twee gezichten die elkaar nét niet raken. Wanneer Nora abrupt met haar familie naar Canada emigreert, komt er een einde aan deze hechte vriendschap die ieder moment in een kalverliefde had kunnen ontluiken.

Weerzien tussen twee soulmates

Twaalf jaar later vinden Nora en Hae Sung elkaar terug op Facebook. Ze chatten en stappen al snel over op het voeren van lange gesprekken via de webcam. Nora heeft zich inmiddels de Amerikaanse cultuur eigengemaakt en werkt als toneelschrijver in New York. Hae Sung volgt cursussen in Seoul om zijn kansen op de competitieve banenmarkt te vergroten. Hij is blij verrast dat Nora nog steeds Koreaans kan spreken. De wederzijdse gevoelens flakkeren weer op, maar als kijker merk je dat er ook een zekere afstand tussen de jeugdvrienden is ontstaan die tegen vervreemding aan schuurt. Hun contact eindigt eveneens abrupt als Nora collega-theaterschrijver Arthur (John Magaro) ontmoet met wie ze een relatie krijgt. Nog eens twaalf jaar later besluit Hae Sung Nora op te zoeken in New York. Wat volgt is een ongemakkelijk weerzien. Nora wordt geconfronteerd met haar Aziatische afkomst die in contrast staat met haar westerse manier van leven. Hae Sung heeft zich stevig geworteld in zijn Koreaanse identiteit, maar voelt zich in New York misplaatst door zijn gebrekkig Engels. Nora’s partner Arthur krijgt de complexe rol van toeschouwer voorgeschoteld die op de eerste rij getuige mag zijn van een beladen reünie tussen twee soulmates.

Past Lives is een nostalgisch, ingetogen en emotioneel debuut

Song levert met Past Lives een nostalgisch debuut over een onuitgesproken jeugdliefde die wordt geplaagd door de ongrijpbare koers van het leven. In het scenario verweeft ze op vernuftige wijze het Koreaanse concept In-Yun dat ‘lot’ betekent. Ontmoetingen tussen mensen dragen altijd In-Yun in zich, omdat ze twee zielen bij elkaar brengen die ook in voorafgaande levens (bijna) samen waren. Op die manier weet Song alle (karmische) relaties in Past Lives met elkaar te verbinden. Ze voorziet ze van diverse lagen en stelt dat iedereen in de loop van het leven veranderingen doormaakt die herinneringen niet kunnen bijhouden. Het zorgvuldig opgebouwde scenario zit vol emotionele blikken, stiltes en onuitgesproken gevoelens die meer zeggen dan de dialogen die worden gevoerd. De clash tussen twee culturen, het gevoel van vervreemding en tegelijkertijd van een onmiskenbare aantrekkingskracht, weet Past Lives net zo overtuigend te vangen als Sofia Coppola’s Lost In Translation. Ondanks de ingetogen manier van filmen en acteren werkt Past Lives toe naar een emotioneel einde dat de kijker als een toevallige ontmoeting van achtduizend lagen met zich meedraagt.


Past Lives is te zien in het filmhuis.

Eindoordeel: Past Lives (2023)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4.5

Samenvatting

De vraag ‘Wat als…?’ vormt in regiedebuut Past Lives van Celine Song de spil waar het scenario bedaard omheen draait. Jonge tieners No Young (Nora) en Hae Sung zijn de beste maatjes. Wanneer Nora abrupt met haar familie naar Canada emigreert, komt er een einde aan deze hechte vriendschap die ieder moment in een kalverliefde had kunnen ontluiken. Twaalf jaar later vinden Nora en Hae Sung elkaar terug op Facebook. Ze chatten en stappen al snel over op het voeren van lange gesprekken via de webcam. Hun contact eindigt eveneens abrupt als Nora collega-theaterschrijver Arthur ontmoet met wie ze een relatie krijgt. Nog eens twaalf jaar later besluit Hae Sung Nora op te zoeken in New York. Wat volgt is een ongemakkelijk weerzien. Song levert met Past Lives een nostalgisch debuut over een onuitgesproken jeugdliefde die wordt geplaagd door de ongrijpbare koers van het leven.

Regie & Productie: Celine Song, Yale Chasin, e.a. | Cast: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro, e.a. | Scenario: Celine Song | Duur: 105 min. | Genre: Drama, Romance | Jaar: 2023

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.