Dodo: waardevol inkijkje in de belevingswereld van een stotterende tiener

24 november 2022
Leestijd: 3 min.
, ,
dodo-mohana-van-den-kroonenberg_header

Titel: Dodo
Auteur:
Mohana van den Kroonenberg
Uitgeverij:
De Vier Windstreken
Genre: Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
180
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-511-6887-7

Dodo van Mohana van den Kroonenberg volgt brugklasser Dorian. Dorian stottert, maar op de basisschool maakte niemand er een probleem van. Daar kon hij bovendien rekenen op de steun van zijn beste vriend Ramses. In de brugklas verandert dit. Al bij de voorstelronde gaat het mis. Dorian komt niet uit zijn woorden waardoor hij van zijn naam ‘Do-do’ maakt. Alsof dat niet al erg genoeg is, doet Ramses helemaal niets om hem te helpen! Nu ze ineens ‘brugsmurfen’ zijn groeien de twee beste vrienden steeds verder uit elkaar. Bij zijn andere klasgenoten vindt Dorian geen aansluiting, en met een wee gevoel in zijn maag verlangt hij terug naar de ‘lange slentervakantie aan zee’ samen met Ramses en zijn ex-klasgenootjes Nikita en Sabine. Om wraak te nemen op Ramses, breekt hij hun belangrijkste belofte door zijn lange haar af te knippen en te stoppen met drummen. Maar in plaats van dat het oplucht, voelt Dorian zich vervolgens alleen maar ellendiger en eenzamer.

‘Het schriftje van een loser’

Totdat Dorian tijdens een klassenuitje naar een museum oog in oog staat met een opgezette dodo. Hij voelt een diepe connectie met het uitgestorven dier. Dorian besluit iets te doen wat helemaal niet mag: hij jat een dodo-ei uit het museum om het thuis uit te gaan broeden. Bij thuiskomst gooit hij zijn kamer overhoop om het eiland Mauritius na te bootsen. Hij maakt strand en zee na en creëert een verstopplek zodat zijn ouders en zus Juliette niets doorkrijgen. Op aanraden van zijn moeder neemt hij zijn dagboek weer in gebruik, of zoals Dorian het zelf noemt: ‘het schriftje van een loser’. Realiteit en fictie beginnen vanaf dat moment door elkaar te lopen. In zijn dagboek beleeft Dorian de mooiste avonturen met dodo, terwijl hij in werkelijkheid zijn dagen zwijgend doorkomt omdat hij niet durft te praten, Ramses mist en went aan de middelbare school.

Dodo biedt inkijkje in de belevingswereld van een stotteraar

Hoeveel bizarre avonturen Dorian ook met de uitgestorven vogel beleeft, het onderwerp stotteren is tussen de regels door steeds (symbolisch) aanwezig. Zo legt het jeugdboek meermaals de link met de dodo in Alice in Wonderland van de eveneens stotterende Lewis Carroll. Van den Kroonenberg studeerde biomedische technologie en is naast schrijver ook beeldhouwer. Dodo is haar kinderboekendebuut. De gedachten en gevoelens van de twaalfjarige Dorian worden zeer realistisch beschreven. Als lezer beleef je van dichtbij zijn worstelingen, en wordt duidelijk hoe hij zou willen dat mensen met hem omgaan. Naast stotteren en vriendschap bevat het verhaal doorsnee tienerthema’s zoals zelfvertrouwen, eerste liefde en geheimen voor ouders. Voor mensen die zelf stotteren zal de psychologische insteek van het boek veel emoties en herkenbaarheid oproepen. Voor wie net als deze recensent is opgegroeid met iemand in de omgeving die stottert, biedt Dodo een waardevol inkijkje in de belevingswereld van een stotteraar.


📖 Ook lezen? Koop hier Dodo of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Dodo
5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.