Het laatste verhaal van Mina Lee: Amerikaanse Droom door de ogen van (migranten)vrouwen

6 december 2021
Leestijd: 4 min.
,
het-laatste-verhaal-van-mina-lee-jooyoun-kim_header

Titel: Het laatste verhaal van Mina Lee
Originele titel: The Last Story of Mina Lee
Auteur: Nancy Jooyoun Kim
Uitgeverij:
HarperCollins
Vertaling: Ingrid Zweedijk
Genre:
Roman
Bladzijdes:
338
Uitvoering:
e-book
ISBN:
978-94-027-6212-9
*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik via Hebban een recensie-exemplaar ontvangen van de uitgeverij

Deze recensie verscheen eerder op Hebban

Voor velen staat Amerika symbool voor vrijheid en oneindig veel mogelijkheden. Zo ook voor de Koreaanse kledingontwerpster Mina Lee. In Het laatste verhaal van Mina Lee, de debuutroman van Nancy Jooyoun Kim, vlucht Mina aan het eind van de roerige jaren 80 uit Seoul naar de VS. Ze komt terecht in een armoedig appartement in Koreatown, een wijk midden in het centrum van Los Angeles. Omdat Mina de Engelse taal nauwelijks beheerst, start ze met een simpel baantje als vakkenvuller in een lokale supermarkt. Zolang ze maar hard werkt en haar best doet, verzekert ze zichzelf ervan dat ze haar weg naar boven zal vinden op de maatschappelijke ladder. Maar de Amerikaanse Droom gaat niet voor iedereen op, en Mina moet veel offers maken om die harde realiteit uiteindelijk onder ogen te komen.

Een persoonlijk migrantenverhaal

Het laatste verhaal van Mina Lee wisselt gedurende de plot tussen twee verhaallijnen, vloeiend vertaald door Ingrid Zweedijk. Vanuit Mina krijgt de lezer een persoonlijk migrantenverhaal voorgeschoteld. De sfeer is beklemmend wanneer Mina in het veelbelovende Amerika compleet in het duister tast door haar taalachterstand en de voor haar onbekende westerse cultuur. Ze kent bovendien een grimmig verleden, dat ze zo goed mogelijk verborgen wil houden. De hoofdstukken vanuit Margot – Mina’s vervreemde, in Amerika geboren dochter – nemen de lezer mee naar het jaar 2014. Wanneer Mina de telefoon niet meer opneemt, besluit Margot schoorvoetend vanuit Seattle een kijkje te nemen bij haar moeder die nog altijd in het Koreaanse district in LA woont. Als Mina dood blijkt te zijn, volgt de lezer Margot tijdens haar spannende zoektocht naar antwoorden.

Koreaanse versus Amerikaanse cultuur

Jooyoun Kim schrijft met vaart, waarbij ze de hoofdstukken vult met Koreaanse woorden die helaas niet worden toegelicht. De roman zit vol contrasten en de plot snijdt zware, actuele thema’s aan. Zo verkent Het laatste verhaal van Mina Lee de haat-liefdeverhouding tussen moeder en dochter. Mina is in de Koreaanse cultuur blijven steken, terwijl Margot het kansrijke Amerika verheerlijkt en Korea associeert met armoede, oorlog en buitenstaander zijn. Het boek zet herinneringen tegenover toekomstidealen, benadrukt de ongelijke positie tussen vrouwen en mannen, en maakt onderscheid tussen waarheid en leugen. Jooyoun Kim laat de verhaallijnen van Mina en Margot soms heel dicht bij elkaar komen. Op die manier werkt Het laatste verhaal van Mina Lee toe naar een schokkende ontknoping, waarbij Mina’s pijnlijke verleden aan het licht komt, en Margot meer ontdekt over haar afkomst en haar biologische vader.

Het laatste verhaal van Mina Lee biedt hoop

Het omslag van Het laatste verhaal van Mina Lee toont de rug van een vrouw. Omdat we haar gezicht niet kunnen zien, verwordt het migratieverleden van Mina tot een universeel verslag van veel migrantenvrouwen. Jooyoun Kim benadrukt hoe lastig het voor deze groep vrouwen is om een baan te vinden en door te groeien, terwijl ze tegelijkertijd moeten concurreren met mannen en gebukt gaan onder continue angst om het land uitgezet te worden. Mina’s Amerikaanse Droom vervliegt wanneer ze ziet dat ook in Amerika een vrouw zonder man niets voorstelt. De normen en waarden uit het land dat ze jaren eerder ontvluchtte, kennen geen grenzen:

“Ze vroeg zich af hoeveel vrouwen klem zaten, in rampzalige huwelijken, rotbanen, onmenselijke omstandigheden, simpelweg omdat de wereld er niet op was ingericht om hen op eigen kracht te laten slagen. (…) Een vrouw die haar eigen weg zocht, zou altijd worden verstoten vanwege haar kracht.”

Ook voor Margot gaat het ideaal niet op wanneer ze merkt dat ze benadeeld wordt vanwege haar migrantenroots. Jooyoun Kim eindigt met een hoopvolle boodschap waarmee Het laatste verhaal van Mina Lee ruimte biedt aan hoop, acceptatie en vrijheid voor de volgende generatie vrouwen.


📖 Ook lezen? Koop hier Het laatste verhaal van Mina Lee of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Het laatste verhaal van Mina Lee
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.