Ieorg Idur: liefde gaat door de schildpad in deze rimpelige romance

24 juli 2023
Leestijd: 3 min.
,
ieorg-idur-roald-dahl_header

Titel: Ieorg Idur
Originele titel:
Esio Trot
Auteur:
Roald Dahl
Uitgeverij:
Uitgeverij De Fontein
Illustrator: Quentin Blake
Vertaling:
Huberte Vriesendorp
Genre:
Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
62
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-261-3933-8

Iedereen weet waarschijnlijk wel dat schildpadden langzaam zijn, heel erg oud kunnen worden en geen vlieg kwaad doen. Mevrouw Zilver wil in Ieorg Idur van Roald Dahl dat haar schildpadje Rudi ook nog eens heel snel gaat groeien. Op haar balkon heeft ze een schildpaddenverblijf gemaakt waar Rudi op zijn dooie gemak sla kan eten en kan ‘rondhobbelen’. Toch wil het met groeien maar niet vlotten. Iedere keer is hij nog even licht als ze hem weegt! Meneer Hoppe die boven mevrouw Zilver woont en al heel lang in stilte verliefd is op haar, is getuige van haar wanhoop. In zijn hoofd vormt zich een ingenieus plan om Rudi te laten groeien waardoor hij bij zijn buurvrouw in de smaak zal vallen.

Operatie Ieorg Idur

Aan de hand van een magische toverspreuk lukt het mevrouw Zilver om Rudi te laten groeien als kool. Maar dan dreigt Rudi zo groot te worden, dat hij niet meer in zijn schildpaddenverblijf past. En laat dat nu nét gebeuren op het moment dat mevrouw Zilver haar loftuitingen over haar buurman heeft geuit: ‘Dat heb je aan die knappe meneer Hoppe te danken! (…) U bent een tovenaar, dát bent u!’ Meneer Hoppe is gevleid door haar complimenten. Om mevrouw Zilver vervolgens nog meer voor zich te winnen, bedenkt hij een manier om Rudi te doen krimpen. Zal het meneer Hoppe lukken voordat mevrouw Zilver de hele operatie doorkrijgt?

Hartverwarmend, grappig en licht liefdessprookje

Ieorg Idur won in 1991 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Desondanks is het nog altijd een van de minder bekende verhalen van Roald Dahl, maar zeker niet minder vermakelijk. Het is hartverwarmend en tegelijkertijd grappig om te lezen over meneer Hoppe’s verliefdheid en hoever hij gaat om indruk op zijn buurvrouw te maken. De illustraties van Quentin Blake weten het verhaal zoals altijd geweldig te ondersteunen. Waar andere verhalen van Dahl vaak een donkere ondertoon hebben, blijft alles hier licht. Toch is zijn fantasie onmiskenbaar aanwezig: ‘Heel langzaam, nu en dan struikelend over de vreemde woorden, las mevrouw Zilver de hele boodschap in schildpadtaal hardop voor’. Dahl schrijft dit korte, romantische sprookje over twee hoogbejaarden en schildpadje Rudi zo beeldend, dat de personages helemaal tot leven komen. Ieorg Idur is in 2015 verfilmd en uitgebracht onder de originele titel Esio Trot. Met hoofdrollen voor Dustin Hoffman en Judi Dench.


📖 Ook lezen? Koop hier Ieorg Idur of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Ieorg Idur
5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.