Titel: Eleanor & Park
Originele titel: Eleanor & Park
Auteur: Rainbow Rowell
Uitgeverij: Van Goor
Vertaling: Annelies Jorna, Ineke Lenting
Genre: Young Adult
Bladzijdes: 328
Uitvoering: Paperback
ISBN: 978-12-500-5399-2
Het is 1986. De introverte Park zit elke dag alleen in de bus naar school. Op een dag komt een vreemd, opvallend gekleed meisje met knalrood haar de bus instappen. Ze gaat vrijwel direct naast hem zitten. Vanaf het moment dat hij haar ziet, weet hij al dat hij haar leuk vindt. Maar wat weet hij eigenlijk over haar? Ze lijkt behoorlijk afstandelijk en hij durft aanvankelijk geen gesprek met haar te beginnen. Door haar merkwaardige kleding is ze al snel het mikpunt van pesterijen op school. Park is echter zelf ook een buitenbeentje.
Liefde bloeit op in de bus
De plek naast Park in de overvolle bus is iedere dag leeg. Het roodharige meisje kan niet anders dan elke ochtend weer naast hem te gaan zitten. Enkele zwijgzame busritten later ziet de lezer gestaag iets opbloeien tussen de twee. Zij leest in de bus stiekem over zijn schouder mee in zijn stripboeken en hij laat haar zijn muziek horen (via mixtapes, de nostalgie). Na enkele nummers van The Cure (en The Smiths, wat doet denken aan The Perks of Being a Wallflower) komt er een eerste gesprek op gang. Het meisje stelt zich voor als Eleanor. Vanaf dat moment is er geen weg meer terug.
Gedachten krijgen een stem in Eleanor & Park
Rainbow Rowell weet hun liefde, want ja die is wederzijds, treffend weer te geven. Lief en onschuldig, zoals een eerste liefde hoort te zijn. Maar dat is niet direct wat dit boek zo interessant maakt. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit Park en Eleanor, waardoor de lezer veel over de twee te weten komt. Dit is sterk gedaan, aangezien Rowell alles wat in hun dialogen wordt verzwegen, uitwerkt in hun gedachten. Deze gedachten geeft ze een stem door ze afwisselend aan bod te laten komen.
Liefde tussen twee tegenpolen
Zo blijken de twee tieners toch behoorlijke tegenpolen van elkaar te zijn. Eleanor heeft een moeilijke thuissituatie. Haar ouders zijn gescheiden en haar stiefvader zit in de kroeg. Hij mishandelt haar moeder of heeft het op Eleanor gemunt. Daarnaast draagt ze een allegaartje van kleding, al het geld gaat namelijk op aan drank. Eleanor slaapt met haar broers en zussen in stapelbedden op één kamer. Park komt juist uit een liefhebbend gezin. Zijn ouders hebben een goed huwelijk en hij heeft zijn eigen kamer met mooie spullen. Je zou denken dat de twee elkaar, ondanks hun onzekerheid, goed aanvullen. Elkaar iets kunnen leren wellicht. Maar met zestien jaar is dit een lastige opgave. De onzekerheid wint het dikwijls waardoor Eleanor steeds weer haar muur opbouwt en Park tevergeefs probeert daar doorheen te breken.
Mierzoete roman met een zure nasmaak
Eleanor & Park is doorspekt met hartstochtelijke passages en mierzoete quotes:
“I don’t like you Park, sometimes I think I live for you”; “He made her feel like more than the sum of her parts”; “Nothing before you counts”, he said, “And I can’t even imagine an after”.
Rowell slaagt erin hiermee weg te komen. Behalve het feit dat dit voor twee zestien jarigen vrij aannemelijke uitspraken zijn, weet Rowell Eleanor op subtiele wijze als een soort anker af te schetsen waardoor de twee tieners niet wegdrijven op een zee van sentimentaliteit:
“I can’t believe that life would give us to each other”, he said, “and then take it back.” “I can”, she said. “Life’s a bastard.”
En dat het leven een bastard is, blijkt als snel wanneer het plot gestaag toewerkt naar het aangrijpende open slot. Eleanor & Park lijkt op het eerste gezicht een zoete Young Adult roman, maar de nasmaak is verrassend zuur.
Eleanor & Park is een realistische YA-roman
Al vanaf de eerste bladzijde wordt het voor de lezer namelijk duidelijk dat deze liefde geen stand zal houden en tenminste een van hen met een gebroken hart achter zal blijven. Je gaat je afvragen wat er gaat gebeuren en hierdoor blijft het verhaal spannend. Het plot is geloofwaardig; behalve de passage waarin Park, die net enkele weken zijn rijbewijs heeft, van zijn vader toestemming krijgt om midden in de nacht de auto te pakken om er met Eleanor vandoor te gaan. Sinds wanneer is dat verantwoord? De personages dealen verder met problemen zoals je deze ook in de echte wereld tegenkomt. Rowell weet deze zware thema’s als rode draden door het verhaal heen te weven. Daarnaast zijn de personages sterk beschreven, waardoor ze nog even voortleven nadat de laatste bladzijde is omgeslagen.
Eindoordeel: Eleanor & Park
- Norwegian Wood: Japanse bildungsroman over de keerzijde van liefde - 3 augustus 2017
- Billy the Kid en de vampiers van Vegas & De dood van Jeanne d’Arc: Korte verhalen uit de wereld van Nicolas Flamel #1 - 31 juli 2017
- Ma vie de Courgette: kleurrijke stop-motion film over donkere thema’s - 27 juli 2017
Ontdek meer van Eline schrijft hier
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Geen reacties