The Falling in Love Montage: regenboog romcom met een zweempje grijs

21 juni 2021
Leestijd: 4 min.
, ,
the-falling-in-love-montage-smyth_header

Titel: The Falling in Love Montage
Auteur:
Ciara Smyth
Uitgeverij:
Harperteen
Genre:
Young Adult
Bladzijdes:
400
Uitvoering:
e-book
ISBN:
978-00-629-5713-9

In The Falling in Love Montage van Ciara Smyth is de 17-jarige Saoirse Clarke sinds ze gedumpt is door haar vriendin Hannah, een beetje verbitterd geraakt. Als haar vrienden partij kiezen voor haar ex, voelt ze zich nog eenzamer. Daar komt verandering in tijdens een eindexamenfeest bij klasgenoot Oliver. Hier ontmoet ze namelijk Ruby, een grappig meisje met blauwe sproetjes. Hoewel Saoirse even niets meer van relaties moet hebben, raakt ze toch geïnteresseerd in Ruby. Andersom ziet Ruby Saoirse ook wel zitten. Door middel van een creatief voorstel van Ruby besluiten de meiden elkaar de hele zomer te zien. Zal er iets tussen hen opbloeien?

Romcoms versus horrorfilms

De zomervakantie na je afstuderen voelt wellicht als de enige échte vakantie die je tot dan toe hebt mogen beleven. In The Falling in Love Montage een uitgelezen kans voor Ruby en Saoirse om elkaar in deze zonnige periode beter te leren kennen. Dat nu juist Ruby met zo’n filmisch voorstel komt, is niet zo gek: ze is een enorme fan van romcoms. Saoirse houdt hier eigenlijk helemaal niet van, en kijkt liever horrorfilms. Toch gaat ze mee in Ruby’s ideeën om de hele zomer lang dates uit haar favoriete romantische komedies na te spelen. Zo bezoeken ze een kermis, maken een ritje in het reuzenrad, kijken samen naar de nachtelijke sterrenhemel en gaan varen op een bootje. Hoe romantisch dit ook allemaal klinkt, Saoirse kan Hannah maar moeilijk uit haar hoofd zetten. En dan speelt er bij haar thuis ook nog genoeg om Ruby op veilige afstand te houden…

‘The Falling in Love Montage’ kijklijst

The Falling in Love Montage is op het eerste gezicht een luchtig liefdesverhaal over twee meiden die gewone romcoms een LGBTQ+ tintje willen geven. Achterin het boek staat zelfs een lang kijklijstje met films die in het boek een scène hebben gekregen. Als filmliefhebber (van romcoms) is dit boek alleen al op dit vlak behoorlijk vermakelijk. Vooral ook omdat iedereen deze films, die deel uitmaken van Ruby’s ‘the falling in love montage’, wel kent. Denk hierbij aan Notting Hill, About Time, Love, Simon, Bridget Jones’s Diary en Love Actually. Het boek focust zich hierbij niet op het ontdekken van de lesbische gevoelens tussen de twee tieners, maar eerder op de betekenis van een relatie in het algemeen. Hoe belangrijk is het dat iemand naar jou luistert? Wanneer vertrouw je iemand een probleem toe? En hoe interpreteer je op de juiste manier non-verbale communicatie? Hierdoor kunnen de meeste lezers zich wel in de romantische verhaallijn herkennen.

Een zweem van grijs

Onder deze luchtige romantiek zit echter een zweem van grijs verscholen. Dit komt niet enkel door Saoirses vertrouwen dat een behoorlijk deuk heeft opgelopen na haar relatie met Hannah. Ook thuis wordt haar leven flink overhoop gegooid. Saoirses moeder woont sinds een tijdje in een verzorgingstehuis omdat ze aan zogenoemde ‘jongdementie’ lijdt. Dit brengt een hoop stress met zich mee; Saoirse maakt zich zorgen over haar eigen gezondheid en vraagt zich af of de (studie)keuzes die ze nu maakt wel zoveel zin hebben als ze straks, net als haar moeder, misschien vroegtijdig dement wordt. Terwijl Saoirse hiermee worstelt, heeft haar vader alweer trouwplannen met zijn nieuwe vriendin Beth. Met liefdesverdriet, een zieke moeder en studiestress is het dus logisch dat Saoirse geen zin en tijd heeft om zich weer in een relatie te storten. Als de verhaallijn in The Falling in Love Montage enkel luchtig was gebleven, hadden Saoirse en Ruby geweldige (inclusieve) personages kunnen zijn. Hoewel Ruby het hele boek begripvol is en zich oprecht bekommert om Saoirses leven, wordt het de lezer vrij lastig gemaakt om op een ontspannen manier door te lezen over Saoirse.

Lastige karakterschets in een aangrijpende verhaallijn

Het is dan ook jammer om te zien hoe Smyth Saoirses karakterschets steeds zwaarder laat leunen op een mix van koppigheid, verwende puberbuien en onverschilligheid. Zo is Beth bijvoorbeeld een prima vrouw voor Saoirses vader en een lieve stiefmoeder voor haarzelf. Ruby is een lieve vriendin die haar echt beter wil leren kennen, maar Saoirse houdt haar maar op afstand en vraagt niet eens naar de problemen in haar leven! Kortom, het lukt Saoirse niet om echt dankbaar te zijn met de kleine dingen in haar leven. Natuurlijk, ze is een puber, maar Smyth laat de lezer hierdoor achter met een bittere nasmaak van Saoirse als persoon en alles wat ze meemaakt. Daarbij voelt het einde van The Falling in Love Montage wat gehaast aan en is het behoorlijk anticlimax à la de romcom 500 Days of Summer. Desondanks is The Falling in Love Montage een opvallend Young Adult boek waarvan de aangrijpende verhaallijn nog wel even als een film door je gedachten blijft draaien.


Schaf The Falling in Love Montage hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: The Falling in Love Montage
3
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.