Chupa: hartverwarmende familiefilm verbindt nostalgie met animatie

17 april 2023
Leestijd: 3 min.
,
Chupa tracht in voetsporen te treden van E.T.
chupa-netflix_header

Vlak voor het lange paasweekend bracht Netflix Chupa naar de streamingdienst. De titel van de film doet in eerste instantie denken aan de immer populaire Chupa Chups, maar het draait hier niet om snoepgoed. Na een tragisch verlies slijt Alex (Evan Whitten) zijn dagen met gamen op zijn Game Boy. Op school heeft hij geen vrienden. Hij wordt er zelfs gepest vanwege zijn Mexicaanse afkomst. Hierdoor wil Alex niets te maken hebben met de Mexicaanse cultuur. Hij weigert de taal te spreken en eet de traditionele gerechten van zijn moeder niet meer op. In de hoop haar zoon een leuke ervaring te geven, stuurt ze hem naar de ranch van zijn opa (Demián Bichir). De switch van Kansas City naar een klein plaatsje in Mexico is groot. Tegen zijn verwachtingen in weet Alex een band op te bouwen met zijn grootvader en leert hij de verhalen achter de folkloristische Chupacabra kennen.

Mythische wezens

Wanneer Alex de jonge Chupacabra ontmoet die zijn opa in het geheim op de ranch opvangt, heeft de kijker al een beeld van deze bloedzuigende (chupa, vandaar!) mythische wezens. In het openingsshot is te zien hoe een groep jagers de gevleugelde leeuwen wreed opjaagt. De hartverwarmende band die Alex vervolgens met het (duidelijk digitaal geanimeerde) beestje opbouwt, doet denken aan de Amblin Productions familiefilms E.T., Free Willy en Air Bud van Steven Spielberg. In lijn met deze films speelt Chupa zich af in de jaren 90. Smartphones bestonden nog niet en de kijker krijgt behalve Alex’ Game Boy ook een walkman, Pac-Man-shirts en de Turtles te zien. Terwijl Alex en zijn familie proberen om de jonge ‘Chupa’ te beschermen, komt het uiteindelijk tot een onvermijdelijke confrontatie met de meedogenloze jagers onder leiding van onderzoeker Richard (Christan Slater).

Familie, vriendschap en afkomst in Chupa

Chupa zet in op tijdloze thema’s als familie, vriendschap, afkomst en het belang om trots te zijn op wie je bent. Ondanks het feit dat de band tussen Alex en Chupa oprecht overkomt, neemt de film niet de tijd om deze gelaagd uit te werken. De ontwikkelingen en bijbehorende emoties voelen daardoor vlak. Het vertragen en nodeloos versnellen wringt op meerdere punten in het verhaal. Toch zal dit vooral oudere kijkers storen. De combinatie van humor en snelle actie pakt het jonge kijkerspubliek in waardoor de plotwendingen die wél uitgebreid aan bod komen, des te vermakelijker zijn. Whitten zet bovendien een knappe vertolking neer van Alex die na zijn verlies behoefte heeft aan verbinding en geborgenheid. Hoewel Chupa de Mexicaanse cultuur op de kaart wil zetten, is dat niet helemaal gelukt. Hiervoor ontbreekt een diepere laag en gaat er te veel aandacht naar verhaallijnen die voor de plot niet belangrijk zijn. Dit neemt niet weg dat Chupa een liefdevolle familiefilm is die enerzijds een poging doet in de voetsporen van nostalgische films te treden, en anderzijds de kijker mooie animatie voorschotelt.


Eindoordeel: Chupa (2023)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3.5

Samenvatting

Na een tragisch verlies vertrekt Alex naar de ranch van zijn opa in Mexico. Hier ontmoet hij een jonge, mythische Chupacabra die door jagers wordt gezocht. Chupa volgt de band tussen Alex en het magische dier, en zet in op tijdloze thema’s als familie, vriendschap en afkomst. Het doet enerzijds een poging om in de voetsporen te treden van nostalgische films van Amberlin Productions, en schotelt de kijker anderzijds mooie animatie voor. Hoewel een diepere laag ontbreekt, is deze liefdevolle familiefilm vermakelijk voor jong en oud.

Chupa is te zien op Netflix.

Regie & Productie: Jonás Cuarón, Michael Barnathan, e.a. | Cast: Evan Whitten, Demián Bichir, Ashley Ciarra, e.a. | Scenario: Sean Kennedy Moore, Joe Barnathan, e.a. | Duur: 95 min. | Genre: Action, Adventure, Drama | Jaar: 2023

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.