Nu ik je zie: empathische roman over familiebanden en uitgestelde rouw

20 april 2023
Leestijd: 4 min.
, ,
nu-ik-je-zie-merlijn-kamerling_header

Titel: Nu ik je zie. Op zoek naar mijn vader
Auteur: Merlijn Kamerling
Uitgeverij:
Boekerij
Genre: Non-fictie
Bladzijdes:
288
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-225-8234-3

Als acteur Antonie Kamerling op 6 oktober 2010 uit het leven stapt, is Nederland geschokt. Hij laat veel vragen achter. Vragen die zijn elfjarige zoon Merlijn vervolgens tijdens zijn puberteit uit de weg gaat. Hij praat niet meer over zijn vader, is vervelend op school maar extra lief voor zijn moeder Isa Hoes en zusje Vlinder. Tien jaar na zijn dood komt Merlijn als twintiger tot de conclusie dat hij zijn vader niet langer kan negeren. Heel Nederland heeft immers een mening over Antonie en lijkt hem te kennen, behalve hijzelf. Nu ik je zie begint met de dappere eerste stappen van Merlijns zoektocht naar zijn vader. Hij koopt foto’s en posters via Marktplaats en vraagt productiehuizen om dvd’s van oude interviews met Antonie. Daarnaast bekijkt hij de eerste afleveringen van Goede Tijden, Slechte Tijden; de serie waardoor Antonie als Peter Kelder zo bekend is geworden in Nederland.

Mooi en pijnlijk portret

Hoewel er in Nederland voornamelijk vol lof over Antonie wordt gesproken, heeft Merlijn andere herinneringen aan zijn vader. Zo vond hij hem vaak vreemd doen, en schaamde zich wanneer zijn vader hem in badjas en op blote voeten van school kwam halen. Om dit beeld bij te stellen en weggestopte herinneringen naar boven te halen, gaat Merlijn op zoek naar familieleden en andere bekende Nederlanders die hem iets over zijn vader kunnen vertellen. Aan de hand van interviews met onder andere Beau van Erven Dorens, Simone Kleinsma, Isa Hoes en Reinout Oerlemans wordt een mooi en pijnlijk portret geschetst van Antonie Kamerling als perfectionistisch acteertalent, liefhebbende vader en intelligente vriend. Merlijn leert over de chronische onzekerheid en depressieve en manische episoden waarmee Antonie kampte en die veel druk legden op het gezinsleven. In combinatie met het verzamelde beeld- en filmmateriaal probeert Merlijn te begrijpen hoe zijn vader tot het besluit is gekomen om niet meer verder te willen leven. Mede dankzij Matthijs Kleyn die Merlijns verhaal heeft opgetekend, is Nu ik je zie een vlot, invoelend en beeldend boek geworden over uitgestelde rouw, familiebanden en je leven richting geven.

Solovoorstelling Nu ik je zie van Solo Stories

Zondag 16 april heb ik samen met een hele goede vriendin solovoorstelling Nu ik je zie (regie: Benno Hoogveld) bezocht in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Voor de voorstelling, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Merlijn Kamerling, kruipt Soy Kroon in de rol van een jongen van begin twintig. Na het overlijden van zijn vader blijft de jongen achter met vragen. Hij gaat op zoek naar antwoorden bij familie en vrienden en komt daarbij meermaals oog in oog te staan met zijn eigen demonen. Het decor van deze voorstelling is vrij minimalistisch: wat hekken, vuilniszakken, schetsblokken, een stoel, smartphone en bierflesjes. Nu ik je zie wordt bijna volledig gedragen door het script van Marc Veerkamp. Aan Kroon de taak om hier als verteller in te slagen, en dat lukt hem ontzettend goed. Zware thema’s als depressie en volwassen worden weet hij zeer treffend en empathisch (en soms zelfs met wat humor) te vertolken. Merlijn en zijn worstelingen komen in de productie zo nog meer tot leven dan in het boek. Daarnaast wisselt Kroon naadloos tussen de verschillende personages. Behalve tekst, spelen ook licht en geluid belangrijke rollen. Ze nemen het publiek op boeiende wijze mee in de emoties van het stuk. Solo Stories laat zien dat je, naast een talentvolle acteur en wat podiumattributen, niet veel nodig hebt om een verhaal meeslepend te vertellen. Ik zou zeggen: ga dat zien, het is echt een aanrader om deze voorstelling te bezoeken!

Van januari tot en met 2 juni 2023 is solovoorstelling Nu ik je zie te zien in theaters door het hele land.

Heb je last van suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand?
113 Zelfmoordpreventie is er voor jou.


📖 Ook lezen? Koop hier Nu ik je zie of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Nu ik je zie
  • Nu ik je zie (boek)
  • Nu ik je zie (solovoorstelling)
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.