Call Me By Your Name: queer liefde blijft nog even nazomeren

8 februari 2018
Leestijd: 3 min.
,
Een sprookjesachtige zomerliefde in Italië.
call-me-by-your-name-movie_header

Call Me By Your Name (2017) werd dit jaar door de media met veelbelovende kritieken ontvangen en heeft al verschillende prijzen en nominaties in de wacht gesleept. De film is een bewerking van het gelijknamige boek van André Aciman uit 2007. Het is de zomer van 1983. Ergens op het Noord-Italiaanse platteland vult de zeventienjarige Elio (Timothée Chalamet) zijn lange warme dagen met feesten en zwemmen, lezen en muziek maken. Dan arriveert Oliver (Armie Hammer). Hij is een vierentwintig jarige – maar in de film veel ouder ogende – Amerikaanse archeoloog die zes weken lang aan de slag zal gaan als onderzoeksassistent van Elio’s vader: Professor Perlman (Michael Stuhlbarg). Al vanaf de eerste blik die Elio vanuit zijn slaapkamerraam op Oliver werpt, is het voor hem liefde op het eerste gezicht.

Dramatische close-ups in Call Me By Your Name

Voor het zover is, vermaakt de ietwat arrogante Oliver zich, voor de ogen van Elio, duidelijk prima met een Italiaans meisje op een dorpsfeest. Elio experimenteert er daarentegen ook op los, met een Frans meisje en even later, in de meest besproken scene van de film, met een perzik. Het is duidelijk dat de jonge, emotioneel nog wat onervaren Elio worstelt met zijn homoseksuele gevoelens. Dramatische close-ups en Elio’s dwarse gedrag bieden de kijker de stille mogelijkheid om deze innerlijke strijd op te merken. Een strijd waarover Perlman later in de film tegen zijn zoon zegt:

“You had a beautiful friendship. Maybe more than a friendship. And I envy you”.

Hoewel deze uitspraak Elio’s gevoelens wat bagatelliseren (en wat wil je ook op die leeftijd, waarop alles grootser en intenser lijkt?), wordt Call Me By Your Name, gesteund door de sterke screenplay van James Ivory, een verhaal waar iedereen zich in kan vinden. Een verhaal over een plotselinge zomerliefde waarvan je weet dat er een eind aan komt als een van de twee moet vertrekken.

Call Me By Your Name blijft nog even nazomeren

Regisseur Luca Guadagnino neemt ruim de tijd om deze romance zich zo natuurlijk mogelijk te laten ontvouwen. Van samen in het gras liggen, terloopse aanrakingen, fietstochtjes naar oude dorpjes en dan die eerste zoen – er lijkt aan deze zomers loomheid geen eind te komen. Tegelijkertijd zorgt de zonovergoten tuin – zeker in contrast met de schemerige vertrekken van de villa – als een soort locus amoenus voor een sprookjesachtig decor. De tjirpende krekels en de soundtrack vol pianoklassiekers, (Italiaanse) jaren 80-hits en het dromerige Mystery of Love van Sufjan Stevens dragen nog meer bij aan de broeierige zomersfeer. Aan het subtiele liefdesspel tussen Elio en Oliver komt abrupt een eind als Oliver na de zomer weer terug moet naar Amerika. Het is het moment waarop Elio vanaf het treinstation naar huis belt en met breekbare stem aan zijn moeder vraagt of hij alsjeblieft opgehaald kan worden dat je als kijker ontdekt wat voor een diepe indruk de personages op je hebben achtergelaten.


Call Me By Your Name is genomineerd voor vier Oscars.

Eindoordeel: Call Me By Your Name (2017)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Call Me By Your Name draait om een plotselinge zomerliefde waarvan je weet dat er een eind aan komt als een van de twee moet vertrekken. Regisseur Luca Guadagnino neemt ruim de tijd om de romance zich zo natuurlijk mogelijk te laten ontvouwen. Er lijkt geen eind te komen aan de scènes waarin Elio en Oliver om elkaar heen draaien, wat de film soms langdradig maakt, maar wat wel goed past bij de warme, lome zomerdagen. In combinatie met een sterke setting, soundtrack en goed acteerwerk door Hammer en Chalamet, blijft Call Me By Your Name nog een tijdje nazomeren in je hoofd.

Productie: Luca Guadagnino | Cast: Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg, e.a. | Scenario: James Ivory, André Aciman | Duur: 132 min. | Genre: Drama, Romance | Jaar: 2017

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.