The Breadwinner: laat de kracht van verbeelding zien

10 september 2018
Leestijd: 3 min.
, ,
Innerlijke kracht als wapen tegen onrecht.
the-breadwinner-cartoon-saloon_header

Van de makers van The Secret of Kells (2009) verscheen vorig jaar het voor een Oscar genomineerde The Breadwinner (2017). De animatiefilm, gebaseerd op het Young Adult boek van Deborah Ellis uit 2000, speelt zich af in Afghanistan. In de hoofdstad Kabul proberen de inwoners zich staande te houden onder het strenge oorlogsbewind van de Taliban. 

The Breadwinner zit vol heftige thema’s

De kijker wordt al vroeg in de film geconfronteerd met heftige thema’s als geweld, vrouwenhaat en onrecht. Zoals Studio Ghibli’s Grave of the Fireflies (1988) en MAPPA’s In this Corner of the World (2016) de gruwelijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog naar het witte doek brachten, lukt het ook Cartoon Saloon om, onder leiding van Nora Twomey en Angelina Jolie, moeilijke thema’s op een creatieve manier in The Breadwinner aan te snijden. Het verhaal volgt een gezin met drie kinderen waarvan de vader op een dag door de Taliban wordt opgepakt. Omdat het zoontje nog te jong is om de kost te verdienen, besluit de 11-jarige Parvana (Saara Chaudy) zich als jongen te verkleden en op pad te gaan.

De kracht van verbeelding (en van animatie)

Hoewel dit concept niet nieuw is (denk aan Disney’s Mulan, 1998), brengt The Breadwinner de sterke boodschap over dat de kracht van verbeelding iedere nare situatie kan overstijgen. Terwijl Parvana hard werkt om aan geld en eten te komen, houdt ze het verhalen vertellen – een traditie van haar ontvoerde vader – in ere door haar kleine broertje te vermaken met een sprookje over een dappere jongen die in opstand komt tegen de ‘Elephant King.’ De scènes waarin dit heldhaftige verhaal zich aan de kijker ontvouwt zijn vloeiend, speels en kleurrijk. Door de cutout animatie krijg je het gevoel dat je even aan de dagelijkse beslommeringen in Kabul ontsnapt. Na ieder hoofdstuk uit het prentenboek, keert de realiteit echter keihard terug. Parvana merkt dat ze, verkleed als jongen, nog steeds te maken krijgt met onderdrukking. Langzaamaan wordt duidelijk dat het gezin enkel kan overleven als Parvana’s vader terug is. Ze bedenkt samen met lotgenoot Shauzia (Soma Chhaya) een plan om haar vader vrij te kopen.

Sterke personages in een onzeker plot

Ondanks de sterke opening lopen de verhaallijnen en motieven gaandeweg de film steeds meer door elkaar. Is het nu Parvana’s doel om de familie te onderhouden, zoals de filmtitel suggereert? Wil ze haar vader terughalen? Of probeert ze het sprookje tot een goed einde te brengen? The Breadwinner raakt soms bedolven onder de stroom aan creativiteit waardoor het plot onzeker en instabiel wordt. Enkele plotwendingen zijn overbodig en worden niet geheel uitgewerkt. Bijvoorbeeld de uithuwelijking van Parvana’s zus aan de zoon van een kennis van de familie. De filmscore, een mix van symfonische Arabische en westerse muziek, is daarentegen een pluspunt. Wat ook overeind blijft staan, is dat Parvana niet enkel door haar verbeelding maar door haar innerlijke kracht en vindingrijkheid te gebruiken, als jong meisje een waardig verzet biedt tegen het onrecht in Kabul.


The Breadwinner is nu te zien op Netflix.

Eindoordeel: The Breadwinner (2017)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

The Breadwinner (2017) snijdt heftige thema’s aan en zit vol visuele creativiteit. Hoewel de plot onzeker en instabiel is, blijft overeind staan dat Parvana, als jong meisje, een waardig verzet biedt tegen het onrecht in Kabul.

Productie: Nora Twomey | Voice Cast: Saara Chaudy, Soma Chhaya, Noorin Gulamgaus, e.a.  | Scenario: Deborah Ellis, Anita Doron, e.a. | Duur: 94 min. | Genre: Animation, Drama, Family | Jaar: 2017

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.