Jingle Jangle – A Christmas Journey: een speelse variant op het kerstverhaal van Dickens

21 december 2020
Leestijd: 4 min.
,
Jingle Jangle: A Christmas Journey laat je geloven in het onmogelijke.
jingle-jangle-a-christmas-journey-netflix_header

December is de periode van kerstfilms. Netflix zorgt er dan ook voor dat in november al een aantal kerstfilms te zien zijn. Zo kom je lekker vroeg in de kerstsfeer! Jingle Jangle: A Christmas Journey (2020) is zo een film die al in november op de streamingdienst te bekijken was. Deze Netflix Original Musical verhaalt over de beroemde speelgoedmaker Jeronicus Jangle (Forest Whitaker). Wanneer hij net klaar is met een nieuwe uitvinding – het creëren van de levende pop Don Juan Diego (Ricky Martin) – steelt zijn leerling Gustafson (Keegan-Michael Key) zijn creatie en een boek vol blauwdrukken.

Van speelgoedwinkel naar kringloop

Jeronicus Jangle komt in een diep dal terecht. Niet alleen verliest hij zijn passie voor het ontwerpen van speelgoed. Ook zijn privéleven krijgt een flinke klap te verduren. Terwijl Jeronicus zich vervreemdt van zijn gezin, wordt Gustafson steeds succesvoller dankzij zijn gestolen creaties! De ooit zo befaamde speelgoedmaker legt zich toe op kleine klusjes en Jeronicus zal spoedig zijn kringloopwinkel moeten verkopen. Wanneer hij tegen wil en dank zijn enthousiaste kleindochter Journey (Madalen Mills) bij hem laat logeren, wakkert zij zijn uitgedoofde passie voor speelgoed langzaam maar zeker aan. Misschien dat Jeronicus zelfs weer een beetje zal gaan geloven in het onmogelijke?

De magie van geloven

Want dat is ook gelijk de rode draad in Jingle Jangle. Net als Ebenezer Scrooge in A Christmas Carol van Charles Dickens, verliest Jeronicus de magie om ergens in te geloven. In dit geval niet het geloof in de magie van kerstmis, maar wel de kracht om in zichzelf te blijven geloven na al zijn tegenslagen. Gelukkig is Journey een optimistisch meisje dat niets liever wil dan dat haar opa weer snel de oude wordt. Jingle Jangle neemt de tijd om Journey en Jeronicus nader tot elkaar te laten komen waarbij een hoop oud zeer de kop op steekt. Dat deze reis (!) zich afspeelt rond kerstmis lijkt eerder toevallig dan dat dit echt belangrijk is voor de plot.

Jingle Jangle ademt een Dickens-sfeer

Behalve de magie van geloven ademt Jingle Jangle de Victoriaanse sfeer van Dickens. De monumentale pandjes, ijzige kinderkopjes, hoge hoeden en – in dit geval kleurrijke – klederdracht brengen de kijker terug naar de 19e eeuw. Jingle Jangle combineert de Dickens-sfeer met cyberpunk waarbij wat animatie aan te pas komt. Zo wordt Don Juan Diego in een handomdraai een soepel bewegende houten pop en blaast de film leven in het roestige robotje Buddy 3000 dat vrijwel direct de show steelt.

Alle ingrediënten voor een vermakelijke kerstfilm

Jingle Jangle is geschreven door David E. Talbert en geproduceerd door Mike Jackson en John Legend. Dit duo produceerde eerder het met zes Oscars bekroonde La La Land (2016). Dit schept hoge verwachtingen! Deze worden zeker ingelost. Zo zit de film vol goede (soms Hamilton-achtige) liedjes die mooi zijn ingezongen en voorzien zijn van een energieke choreografie. De vrijwel volledig zwarte cast zet een overtuigend acteerwerk neer. Ook al is het verhaal van Jingle Jangle een beetje voorspelbaar, de musicalfilm heeft alle ingrediënten die je rond de kersttijd graag wilt zien: familie, magie, avontuur, muziek, speelgoed en een vleugje humor! Ook als je niet per sé een musicalliefhebber bent (zoals deze recensent), is Jingle Jangle: A Christmas Journey een aanrader voor jong en oud om tijdens de kersttijd te kijken.


Eindoordeel: Jingle Jangle - A Christmas Journey (2020)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Jingle Jangle: A Christmas Journey (2020) verhaalt over de geniale speelgoedmaker Jeronicus Jangle. Als hij door zijn leerling Gustafson wordt bestolen, stapelen de tegenslagen zich op en verliest Jeronica het geloof in zichzelf. Pas wanneer zijn enthousiaste kleindochter Journey bij hem komt logeren, krijgt Jeronicus langzaam maar zeker zijn passie voor speelgoed en zijn geloof in het onmogelijke weer terug. Jingle Jangle: A Christmas Journey zit vol goede liedjes, magie, avontuur en familiebanden. Het is daarmee een vermakelijke musicalfilm voor jong en oud!

Productie: David E. Talbert | (Voice) Cast: Forest Whitaker, Madalen Mills, Keegan-Michael Key, e.a. | Scenario: David E. Talbert | Duur: 122 min. | Genre: Family, Fantasy, Musical | Jaar: 2020

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.