8x Internationale Vrouwendag 2021

8 maart 2021
Leestijd: 8 min.

Vandaag 8 maart is het Internationale Vrouwendag! Een dag die helaas hard nodig is omdat vrouwen nog steeds anders worden behandeld dan mannen ☹ Denk bijvoorbeeld maar aan verschillen in salaris. Of in de gezondheidszorg die veelal op mannen is afgestemd. In deze post vind je 8 lees- en kijktips waarin vrouwen en hun talenten centraal staan. Ben je benieuwd? Lees hieronder mijn 8x Internationale Vrouwendag 2021!

8x Internationale Vrouwendag 2021

1. Girl, Women, Other (Bernardine Evaristo)

In mijn post met leestips voor Black Lives Matter noemde ik Girl, Women, Other van Bernardine Evaristo al. Maar ook voor Internationale Vrouwendag is dit een mooi boek om te lezen. In Girl, Women, Other laat Evaristo twaalf (zwarte) vrouwen aan bod komen. Het verhaal zit vol diversiteit en verkent verschillende problemen waar vrouwen tegenaan lopen.

Schaf Girl, Women Other hieronder aan of steun je lokale boekhandel via Libris.

2. In Picardy’s Fields (Hannah Byron) – RECENSIE

In Picardy’s Fields van Hannah Byron was één van mijn favoriete boeken van 2020. Het verhaal brengt de lezer terug naar het begin van de 20e eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is Agnès de Saint-Aubin werkzaam als de enige vrouwelijke arts aan het Westfront. De situatie verslechtert echter nog meer als de Duitsers Château de Dragoncourt overnemen dat als tijdelijk militair hospitaal dienstdoet. In Picardy’s Fields is een vlot geschreven historische roman vol girlpower.

3. Ocean’s 8 (Gary Ross) – RECENSIE

In Ocean’s 8 (2018) maken we kennis met Debbie, de zus van de beruchte Danny Ocean. Nog dezelfde dag dat ze uit de gevangenis is ontslagen, besluit ze een plan op te zetten om een grote roof te plegen tijdens het prestigieuze MET gala. Ocean’s 8 is een vermakelijke heistfilm met een cast vol bekende namen. Zo doen onder meer Anne Hathaway, Cate Blanchett, Rihanna en Sandra Bullock mee.

4. Little Women (Greta Gerwig)

Aan het eind van een slecht bioscoopjaar (dankzij een bepaald virus 😉) besloot Netflix gelukkig om Little Women (2019) te releasen gebaseerd op het gelijknamige boek van Louise May Alcott. Little Women van Greta Gerwig (Lady Bird) draait om de vier zussen Jo, Meg, Beth en Amy tijdens de nasleep van de Amerikaanse Burgeroorlog. Dit sterke kostuumdrama met feministische ondertonen sleepte een Oscar in de wacht en bevat een sterrencast met onder meer Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, Emma Watson en Meryl Streep. Een film die dus niet mag ontbreken in mijn 8x Internationale Vrouwendag 2021! 😊

5. Disobedience (Sebastián Lelio) – RECENSIE

Als Ronit te horen krijgt dat haar vader is overleden, is ze gedwongen terug te gaan naar haar geboortestad Londen. Ze verlaat New York en komt in de Britse hoofdstad oog in oog te staan met haar vroegere jeugdvriendin Esti. Terwijl verwarde gevoelens weer opvlammen, verhaalt Disobedience (2017) daarnaast over religie, vriendschap, liefde en je plek vinden binnen (of buiten) een hechte Joodse gemeenschap. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Naomi Alderman. De laatste is een stuk gedetailleerder dan de film en wisselt vloeiend tussen de perspectieven van Ronit en Esti.

6. De K van Karlijn (Will Koopman)

Een serie van eigen bodem is óf tenenkrommend óf best wel aardig. De K van Karlijn (2021) valt wat mij betreft in die laatste categorie. De serie volgt Karlijn (Tjitske Reidinga) die een doorsnee leven leidt; totdat ze de diagnose borstkanker krijgt. Terwijl ze zelf het liefst doet alsof er niks aan de hand is, denken haar man Viktor, haar zoon en haar vrienden hier anders over. De K van Karlijn is soms herkenbaar, soms zwaar maar altijd met een dosis humor.

7. She-Ra and the Princesses of Power (Noelle Stevenson)RECENSIE

Animatieserie She-Ra and the Princesses of Power (2018) (gebaseerd op de tv-show uit de jaren ’80) gaat over prinses Adora. Als ze op een dag een magisch zwaard vindt, verandert ze in de actieheldin She-Ra. Adora besluit zich als She-Ra samen met haar vrienden Bow en Glimmer aan te sluiten bij de opstand om Etheria te bevrijden. Er ontstaan problemen wanneer Adora’s jeugdvriendin Catra zich bij de tegenstanders, de Evil Horde, aansluit. She-Ra and the Princesses of Power is een vermakelijke serie met een diversiteit aan personages en een verhaal dat af en toe best diep gaat.

She-Ra and the Princesses of Power is te zien op Netflix.

8. Dickinson (Alena Smith)RECENSIE

Als je aan dichters uit de 19e eeuw denkt, zijn dit waarschijnlijk veelal mannen. Dickinson (2019) zoomt echter in op het leven van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson. In deze coming-of-age serie is Emily (Hailee Steinfield) behoorlijk rebels (voor die tijd) terwijl ze met haar – nog ongepubliceerde – poëzie het modernisme inluidt. De show toont een vrije interpretatie van Emily Dickinson waarin familie, liefde, vriendschap en natuurlijk haar poëzie een grote rol spelen.

Dickinson is te zien op AppleTV+.


Welke boeken, films en/of series ga jij lezen/kijken op Internationale Vrouwendag 2021? 😊

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.