Atalanta: Griekse hervertelling treft doel door van bijfiguur een krachtige heldin te maken

19 oktober 2023
Leestijd: 3 min.
,
atalanta-jennifer-saint_header

Titel: Atalanta
Originele titel:
Atalanta
Auteur: Jennifer Saint
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
Vertaling: Ine Willems
Genre:
Literatuur, Historische roman
Bladzijdes:
320
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-832-9380-6

Iason en het Gulden Vlies is een van de bekendste verhalen uit de Griekse mythologie. Jaren voordat de Trojaanse Oorlog uitbreekt, reist Iason in opdracht van zijn wrede oom Pelias naar Kolchis om de gouden vacht van een goddelijk ram te bemachtigen. Het is algemeen bekend dat het stelen van het Gulden Vlies onmogelijk is. Iason weet echter de zegen van Hera te verkrijgen en verzamelt een grote groep sterke Griekse helden om zich heen, waaronder de vermaarde Herakles en Peleus. Ze noemen zich de Argonauten, vernoemd naar het schip de Argo waarmee de queeste zal worden ondernomen. Waar de oude vertellingen niet diep op ingingen, is dat zich onder de Argonauten één vrouw bevond: Atalanta. Deze fameuze boogschutter kent een triest verleden. Nadat ze door haar vader, die geen dochter maar een zoon wilde, is achtergelaten op een berghelling, bekommerde Artemis zich om haar. Ze groeide op tussen de welpen en de nimfen in de wouden van Arcadië. Nu is het Atalanta’s beurt om Artemis een dienst te bewijzen. In hervertelling Atalanta beschrijft Jennifer Saint hoe de jonge boogschutter meegaat op jacht naar het Gulden Vlies.

De belofte van Artemis

De Argonauten vinden het een grote tegenvaller dat een vrouw met hen meereist en dat steken ze niet onder stoelen of banken (of in dit geval: roeispanen). Atalanta moet zich vanaf het moment dat ze aan boord stapt, bewijzen. Gelukkig kan ze rekenen op de steun van de zachtaardige koningszoon Meleager, die ook meereist. Daarnaast beschikt Atalanta over krachtige eigenschappen. Behalve boogschieten, kan ze ontzettend hard rennen. Dit geeft haar een haast onaantastbare status waardoor je er als lezer vrij snel zeker van bent dat Atalanta zich wel gaat redden te midden van al deze Griekse helden. Gaandeweg het verhaal komt Artemis’ belofte steeds meer op de voorgrond te liggen: Atalanta mag tijdens de queeste niet verliefd worden op een man. Vanuit een vrouwelijk perspectief lees je over de mythische jacht op het Gulden Vlies, waardoorheen Saint de emotionele worstelingen van Atalanta en haar sceptische houding ten opzichte van de queeste weeft.

Atalanta vaart een feministische koers

Met koninklijke intriges, geharde helden, legendarische locaties en gruwelijke monsters als decor slaagt Saint erin om deze Griekse mythe nieuw leven in te blazen. Ze schrijft gedetailleerd en geeft Atalanta, die toch vrij onbekend is gebleven in de originele vertelling, een achtergrond en psychologische diepgang. Als jong meisje dat beschermd is opgevoed door Artemis, leert Atalanta tijdens de avontuurlijke queeste niet alleen de buitenwereld, maar ook zichzelf steeds beter kennen. Dit vleugje coming-of-age zorgt ervoor dat je je als lezer uitstekend in haar kunt inleven. Dat de wereld buiten Arcadië wreed is, blijkt wel wanneer Atalanta te horen krijgt dat:

‘De meeste niet vermelden [niet] dat er een vrouw bij was. (…) Zal iemand ooit weten dat jij erbij was? (…) Niemand wil eraan herinnerd worden. Niemand wil het in hun rijk rondgezongen hebben dat Atalanta een van hen was.’

Uiteindelijk draait het voor Atalanta niet per se om de jacht op het Gulden Vlies, maar om haar belofte aan Artemis en de eeuwenoude profetie die erbij hoort. Dit zorgt ervoor dat de hervertelling van het bekende verhaal over Iasons zoektocht door de ogen van een jonge heldin een interessante, feministische koers vaart.


📖 Ook lezen? Koop hier Atalanta of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Atalanta
4.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.