My Happy Marriage: geeft het jawoord aan frisse combinatie van jeugdtrauma, familie-intriges, romantiek en magie

16 oktober 2023
Leestijd: 4 min.
, , ,
Geluk vinden na een gebroken jeugd.
my-happy-marriage-anime-netflix_header

Een nare thuissituatie ontvluchten via een huwelijk blijkt uiteindelijk vaak niet de manier te zijn om los te komen van de destructieve patronen uit je verleden. Om over een uithuwelijking nog maar te zwijgen. Toch is dat laatste wel wat Miyo Saimori in My Happy Marriage te wachten staat. Sinds Miyo’s vader na de dood van haar moeder Sumi is hertrouwd, wordt haar leven tot een hel gemaakt door haar haatdragende stiefmoeder en haar halfzusje Kaya. De enige in haar omgeving met wie ze het goed kan vinden, is haar zachtaardige jeugdvriend Koji Tatsuishi. Miyo’s vader heeft samen met enkele andere adellijke familiehoofden echter rigoureuze plannen beraamd om de positie van de familie Saimori te verstevigen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het binnen de familie houden van de speciale krachten die afkomstig zijn uit de bloedlijn van de Usuba’s – de familie van Miyo’s overleden moeder. In de praktijk betekent dit dat de begiftigde Kaya zal trouwen met Koji en Miyo, die niet over krachten zou beschikken, wordt uitgehuwelijkt aan Kiyoka Kudo, een uiterst kille legerofficier met een beruchte reputatie op het gebied van liefdesrelaties.

Raadselachtige dromen

Al de eerste aflevering krijgt de kijker ingrijpende plotwendingen voorgeschoteld. Zo laat My Happy Marriage zien hoe Miyo gekleineerd wordt en bij alles moet wijken voor halfzusje Kaya. Wanneer Miyo een nieuw bestaan op moet bouwen op het landgoed van Kiyoka wordt duidelijk hoe beschadigd zij is geraakt door jarenlange psychische en lichamelijke mishandeling. Als de hulp haar vriendelijk ontvangt en het meisje zelfs nederig toespreekt, is goed te zien hoe verbaasd Miyo is dat iemand haar met respect behandeld. In haar nieuwe onderkomen laat het verleden haar maar niet los, en worden de raadselachtige dromen over haar moeder steeds sterker. De titel van de animeserie lijkt aanvankelijk wat spottend gekozen, maar Miyo en Kiyoka groeien gaandeweg dichter naar elkaar toe. De kille officier toont een vastberaden karakter en kan Miyo met al haar twijfels, lage zelfbeeld en onzekerheden naadloos ondersteunen. Dit maakt de kijkervaring wat lichter, en dat is maar goed ook. Het duurt namelijk niet lang voordat donkere wolken zich samenpakken boven hun verloving als Miyo’s familie lucht krijgt van de positieve koers die haar leven neemt en een lang verborgen familiegeheim aan de oppervlakte komt.   

Een onwaarschijnlijk koppel

Gebaseerd op de gelijknamige light novel van Akumi Agitogi en Tsuhiko Tsukioka, ontspint zich in My Happy Marriage een sprookjesachtig verhaal rondom een onwaarschijnlijk koppel. Sporen van Assepoester en Belle en het Beest zijn goed te ontwaren in de plot. De soepele animatie is gedrenkt in zachte pasteltinten die bij vlagen doet denken aan Fruits Basket. De setting van een statig landhuis waarin een prille liefde opbloeit, draagt hier sterk aan bij. Kinema Citrus, bekend van adaptaties van onder meer de fantasyseries Made In Abyss en The Rising of the Shield Hero, heeft aandacht voor details op het niveau dat kan worden vergeleken met het werk van de vermaarde studio Kyoto Animation. Dit zorgt voor prachtige panorama’s van bomen met bloesem, levendige stadsgezichten, gevoelige mimiek en onheilspellende, tactische aanvallen in de nachtelijke uurtjes.

Frisse, serieuze en hoopvolle verhaallijn in My Happy Marriage

My Happy Marriage neemt de tijd om de worstelingen van de personages uit te werken. Dit resulteert in een verhaal dat als een slow burn wegkijkt en waarin een diepe duik in de psyche wordt genomen. Vooral Miyo voelt heel realistisch aan. Daarnaast komt de focus steeds meer te liggen op de geestenwereld dankzij het droomzicht waar de familie Usuba mee begiftigd is. Dit geeft My Happy Marriage, dat van start gaat als psychologisch drama, een folkloristisch randje. Tegen het decor van jeugdtrauma’s en duistere familie-intriges, biedt de romantische verhaallijn ruimte aan spirituele scenes vol bovennatuurlijke krachten. De serie laat de kijker niet alleen achter met een frisse combinatie van al deze elementen. Het benadrukt dat trauma een serieuze worsteling is die niet alleen de getraumatiseerde, maar ook de partner mee de diepte in kan trekken. De hoopvolle boodschap van My Happy Marriage is dat een gelukkige toekomst niet onbereikbaar is: een trauma is samen te dragen als de liefde oprecht is.


Eindoordeel: My Happy Marriage (2023)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
5

Samenvatting

Sinds Miyo’s vader na de dood van haar moeder Sumi is hertrouwd, wordt haar leven tot een hel gemaakt door haar haatdragende stiefmoeder en haar halfzusje Kaya. In My Happy Marriage wordt Miyo door haar vader uitgehuwelijkt aan de kille legerofficier Kiyoka Kudo die een beruchte reputatie heeft op het gebied van liefdesrelaties. De titel van de animeserie lijkt aanvankelijk wat spottend gekozen, maar Miyo en Kiyoka groeien gaandeweg dichter naar elkaar toe. Tegen het decor van jeugdtrauma’s en duistere familie-intriges, biedt de romantische verhaallijn ruimte aan spirituele scenes vol bovennatuurlijke krachten. My Happy Marriage neemt de tijd om de worstelingen van de personages uit te werken. De animatie is soepel en details worden in deze psychologisch sterke serie prachtig weergegeven.

My Happy Marriage is te zien op Netflix.

Regie & Productie: Takehiro Kubota, e.a. | Voice Cast: Reina Ueda, Kaito Ishikawa, Ayane Sukara, e.a. | Scenario: Akumi Agitogi, Tsuhiko Tsukioka, Caitlyn Elizabeth, e.a. | Duur: 12 x 24 min. | Genre: Animation, Drama, Fantasy | Jaar: 2023

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.