Misjka: ontroerend vluchtverhaal wordt in konijnenhupjes verteld

12 oktober 2023
Leestijd: 3 min.
,
misjka-edward-van-de-vendel-anoush-elman_header

Titel: Misjka
Auteur:
Edward van de Vendel, Anoush Elman
Uitgeverij:
Querido
Illustrator: Annet Schaap
Genre: Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
148
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-451-2790-3

De negenjarige Roya, haar ouders en drie oudere broers krijgen na jarenlang in verschillende azc’s te hebben gewoond, een huis toegewezen. Sinds Roya drie jaar is, is de Afghaanse familie op de vlucht. Ze herinnert zich niet veel meer van de reis. Behalve dat het koud was en dat ze geen gewone reizigers waren, maar vluchtelingen die werden gesmokkeld: ‘Want het moest in het geheim’. Het hebben van een eigen huis met alles erop en eraan (‘eigen slaapkamers, een eigen douche, een eigen wc, en zelfs een tuin’) is voor Roya dan ook heel bijzonder. Toch mist er volgens haar iets: ‘Bij een huis hoort een huisdier’. Misjka van Edward van de Vendel en Anoush Elman begint op het moment dat Roya in de dierenwinkel een klein, wit dwergkonijntje uitzoekt dat ze Misjka noemt. Het hele gezin van Roya sluit dit ‘sneeuwbalbolletje’ vervolgens in het hart. Langzaam maar zeker komen er steeds meer herinneringen aan de vlucht uit Afghanistan naar boven.

Door de ogen van een kind

In 2008 schreef Van de Vendel als onderdeel van de Slash-serie het Young Adult-boek De gelukvinder. Hierin wordt de barre vlucht van het gezin van Elman beschreven die Afghanistan moet verlaten vanwege de ‘vrije gedachten’ van de ouders. In Misjka gaat dit verhaal verder nu het gezin in Nederland een verblijfsvergunning heeft gekregen. De gebeurtenissen worden verpakt in een aandoenlijk verhaal voor jonge lezers vanaf een jaar of acht. Vanuit de ogen van een kind komen gevoelige onderwerpen aan bod, zoals de onzekere asielprocedure van het gezin: ‘We vroegen steeds weer aan de rechter of we Nederlanders mochten worden (…) we konden echt niet terug naar Afghanistan. Het is daar nog steeds hartstikke gevaarlijk!’ Bij Misjka kunnen haar vader en drie broers hun verhaal kwijt. Op die manier komt Roya te weten wat zij als vluchteling allemaal heeft meegemaakt. Het konijntje is bij deze mondelinge overdracht onmisbaar. Wanneer Misjka plotseling is verdwenen, helpt het hele gezin mee om hem te vinden.

Misjka zit vol luchtige observaties in kindertaal

Het is hartverwarmend om te lezen hoe close de familie met elkaar is. De tekeningen van Annet Schaap weten dit treffend verbeelden in de vorm van portretten in rustige aardetinten waarop Misjka steevast opvallend afsteekt. Van de Vendel deinst er daarnaast niet voor terug om onderwerpen als vooroordelen, je thuis voelen in Nederland, trauma en heling in het boek te verwerken. Dit gebeurt op een subtiele en invoelende wijze die past bij de leeftijd van de doelgroep. Behalve de zoektocht naar Misjka werkt het verhaal toe naar Roya’s spreekbeurt over dwergkonijnen waarbij gevoelens van liefde, gemis en verwerking door elkaar heen gaan lopen. Deze zwaardere stukken worden afgewisseld met luchtige observaties in kindertaal: ‘Ik probeerde in mijn hoofd te berekenen hoe groot een konijnenhupje was’. Misjka is een ontroerend verhaal over de zoektocht naar een thuis en hoe huisdieren bij kunnen dragen aan de verwerking van nare gebeurtenissen.


📖 Ook lezen? Koop hier Misjka of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Misjka
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.