Ravi en de laatste magie (Kinderboekenweekgeschenk 2023): magische zoektocht naar een thuis

9 oktober 2023
Leestijd: 3 min.
, ,
ravi-en-de-laatste-magie-sanne-rooseboom_header

Titel: Ravi en de laatste magie
Auteur:
Sanne Rooseboom
Uitgeverij:
Stichting CPNB
Illustrator: Sophie Pluim
Genre: Kort verhaal, Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
96
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-596-5612-3

Ravi en haar broertje Timo (én zijn knuffel Zork) moeten samen met hun moeder hun appartement tijdelijk verlaten omdat er een gevaarlijke ontploffing in hun flat is geweest. Nu dreigt er instortingsgevaar en zijn ze op zoek naar een nieuw onderkomen. Na heel veel moeite vinden ze dat. Ravi’s moeder zit in een rolstoel en met wat hulp van de gemeente kunnen ze uiteindelijk terecht bij een woongroep voor ouderen. In Ravi en de laatste magie van Sanne Rooseboom is dit veel spannender dan het klinkt. Hun nieuwe huisgenoten zijn namelijk niet zomaar een groep bejaarden, het zijn gepensioneerde tovenaars! Wanneer de lavalamp met de laatste magie wordt gestolen, besluiten Ravi, Timo en hun moeder de tovenaars te helpen om de lamp terug te krijgen. Hiervoor moeten ze het opnemen tegen de krachtige Nachtheersers. Zal het ze lukken?

De oudste en gevaarlijkste tovenaar ter wereld

Rooseboom schreef eerder de boekenreeks Het ministerie van oplossingen en het prachtige Mot en de metaalvissers. Ravi en de laatste magie begint met enkele gebeurtenissen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar dit wel degelijk doen. Dit brengt direct een mysterieuze sfeer aan in het boek. Ook de vaart zit er goed in. Vanaf het moment dat mevrouw Rosalie angstvallig de deur voor het gezin opendoet, maakt de lezer in rap tempo kennis met Alfons, madam Song en Christopher. Iedere tovenaar is honderden jaren oud en beschikt nog een klein beetje over zijn of haar speciale kracht. De personages en de setting worden fantastisch tot leven gewekt door de kenmerkende illustraties van Sophie Pluim. Gaandeweg komt Ravi meer te weten over Ronsarov, de oudste en gevaarlijkste tovenaar ter wereld, en komt er een plan om hem en zijn volgelingen te stoppen.

Magische zoektocht naar een thuis in Ravi en de laatste magie

Ravi en de laatste magie is vlot geschreven, met humor, magische details en onderlinge verbanden (én kikkers!). Onder de oppervlakte kolken serieuze onderwerpen die Rooseboom zonder veel omhaal aansnijdt. De ziekte van Ravi’s moeder maakt de meeste emoties los. Ravi verlangt naar de tijd dat haar moeder nog sterk was en niet in een rolstoel zat. Naar de jaren dat ze in hun oude huis woonden, voordat ze gedwongen in de rolstoelvriendelijke flat moesten gaan wonen: ‘Ik was zo gelukkig in ons oude huis’. Onder spannende omstandigheden waarin de wereld door magie in gevaar wordt gebracht, ontdekt Ravi wat ‘thuis’ voor haar betekent. Is het enkel de woning die ertoe doet? Of zijn het de mensen met wie je je omringt? En wat voor invloed heeft je eigen blik op het creëren van een thuis? Ravi en de laatste magie is een magisch verhaal met een voorspelbaar, maar vermakelijk plot over het overwinnen van moeilijkheden en de zoektocht naar een thuis in letterlijke en figuurlijke zin.

Bij een besteding van € 13,50 aan Nederlandstalige kinderboeken krijg je het Kinderboekenweekgeschenk gratis.


📖 Ook lezen? Koop hier een boek van Sanne Rooseboom of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Ravi en de laatste magie (Kinderboekenweekgeschenk 2023)
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.