De kleine ikigai: inspirerend boekje leert jonge lezers doelbewuster leven

5 oktober 2023
Leestijd: 3 min.
, ,
de-kleine-ikigai-francesc-miralles-hector-garcia_header

Titel: De kleine ikigai. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het Japanse geheim voor geluk: wat is jouw ikigai?
Originele titel:
Ikigai para jóvenes lectores
Auteur: Francesc Miralles, Héctor García
Uitgeverij:
Boekerij
Vertaling: Carla Zijlemaker
Genre:
Non-fictie, zelfhulp
Bladzijdes:
192
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-225-9066-9

Op bepaalde plekken op de wereld blijven mensen tot op hoogbejaarde leeftijd gezond en gelukkig. Hoe komt dit? Auteurs Francesc Miralles en Héctor García reisden af naar het Japanse eiland Okinawa, een van de vijf zogenoemde ‘Blue Zones’ waar mensen zonder gebreken honderd jaar of ouder worden. Ze ontdekten dat de inwoners niet alleen gezond eten, voldoende bewegen en een sterk sociaal netwerk hadden, maar ook een sterke passie voelden. Ze hadden een ikigai, een doel om voor te leven. Na bestsellers Ikigai en Vind je ikigai is er nu De kleine ikigai. Een boek over het implementeren van één of meerdere passies in je leven, speciaal geschreven voor jonge lezers.

Een fietsreis zonder routekaart

Kinderen en jongeren staan voor veel moeilijke keuzes. Op vragen als: Wie ben ik?, Wat wil ik later worden? en Waar ben ik goed in? hebben ze meestal nog geen vast antwoord. De kleine ikigai start met een ‘fietsreis zonder routekaart’. Opgedeeld in vijf hoofdstukken tracht het boek jonge lezers antwoord te geven op de vraag: Wat wil je met je leven? Het boek laat je nadenken over je talenten, op welke manier je ze kunt aanspreken en hoe je er wellicht later je beroep van kunt maken. Het boek neemt de tijd om uit te leggen wat ikigai precies is, hoe je het in de praktijk brengt en hoe een leven met een passie eruit kan zien. De auteurs stimuleren hierbij een actieve houding: ‘Wacht niet tot je ikigai naar je toe komt; je moet op zoek naar je bestemming en wanneer je ontdekt wat die bestemming is, moet je er elke dag aan blijven werken.’

De kleine ikigai leert jonge lezers over ikigai, motivatie en weerbaarheid

Miralles en García hanteren een aantrekkelijke, toegankelijke schrijfstijl. Om de jonge doelgroep aan te spreken en te motiveren, doen ze regelmatig beroep op voorbeelden uit de levens van popidolen, acteurs, superhelden en tekenfilmsterren. De bladzijdes zijn gevuld met opvallende gekleurde kopjes en worden afgewisseld met prachtige, paginagrote illustraties. Langzaamaan werkt de fietsreis van de lezer toe naar het verkrijgen van vier medaillons, die samen het Japanse concept verbeelden. Het boek bevat voornamelijk stof tot nadenken over onder meer vriendschappen, liefde en geluk. Het is niet per se een praktisch boek, al staan er wel een aantal leuke (denk)opdrachten in die jonge lezers (samen met hun ouders) kunnen uitvoeren. De kleine ikigai is een inspirerend boekje dat kinderen en jongeren stapsgewijs weerbaar, positief en met motivatie in het leven leert staan. Een aanrader voor jonge lezers en iedereen die met kinderen en jongeren te maken heeft.


📖 Ook lezen? Koop hier De kleine ikigai of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: De kleine ikigai
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.