Vind je ikigai: praktisch werkboek realiseert een leven met ikigai volgens het Shinkansen-effect

25 september 2023
Leestijd: 4 min.
, ,
vind-je-ikigai-francesc-miralles-hector-garcia_header

Titel: Vind je ikigai. Breng het Japanse geheim voor geluk in de praktijk
Originele titel:
El método Ikigai. Despierta tu verdadera pasión y cumple tus propósitios vitales Auteur: Francesc Miralles, Héctor García
Uitgeverij:
Boekerij
Vertaling: Jacqueline Visscher
Genre:
Non-fictie, zelfhulp
Bladzijdes:
256
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-225-8169-8

Gezond en gelukkig oud worden is iets waar veel mensen naar streven. Een enkeling lukt dit ook en wordt met gemak ouder dan honderd jaar. Opvallend genoeg wonen veel van deze honderdjarigen in zogenoemde ‘Blue Zones’. Deze zones liggen verspreid over de hele wereld, van Sardinië in Italië en het Amerikaanse Californië tot Ikaria in Griekenland en het Japanse eiland Okinawa. Auteurs Francesc Miralles en Héctor García ontdekten tijdens hun reis door Japan dat de inwoners van Okinawa leven met een doel: hun ikigai. Zou dit concept ook de levensduur van mensen op andere plekken in de wereld positief kunnen beïnvloeden? Aan de hand van hun ervaringen in Japan schreven Miralles en García Ikigai, een boek dat een internationale bestseller werd. Hierin maakt de lezer kennis met het fenomeen ikigai en geven de auteurs veel theoretische kennis die ze linken aan westerse psychologische theorieën. Vind je ikigai is het praktische vervolg hierop waarin je aan de hand van stappen aan de slag kunt gaan met het ontdekken en volgen van jouw ikigai.

Het Shinkansen-effect

Een van de meest revolutionaire naoorlogse Japanse uitvindingen is de Shinkansen. Deze hogesnelheidstrein rijdt in slechts 3 uur tijd van de hoofdstad Tokyo naar het westelijk gelegen Osaka. Tijdens een rit haalt de trein wel een snelheid van 550 kilometer per uur. Om deze hypersnelle trein te kunnen verwezenlijken, moest een compleet nieuw design worden ontworpen. Een proces waarbij out of the box denken onontbeerlijk was. Het idee om na een moeilijke periode iets te creëren dat alle verwachtingen overtreft, wordt het ‘Shinkansen-effect’ genoemd. In Vind je ikgai vormt de Shinkansen het symbool voor de reis van de lezer naar een doelbewust leven met ikigai. Onderweg stoppen de auteurs bij 35 stations. Deze zijn volgens de Ikigai-methode onderverdeeld in de toekomst, het verleden en de belangrijkste: het heden. Ieder station herbergt een belangrijke praktische stap in het proces om je leven te veranderen en ikigai te implementeren. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer: geduld en volharding trainen, waardevolle steun uit je omgeving ontvangen, efficiënt omgaan met social media en de kracht van journallen.

Vind je ikigai helpt jouw leven met ikigai op de rails te zetten

Het is duidelijk dat Miralles en García Vind je ikigai bewust heel praktisch hebben gemaakt. Er staan talloze oefeningen in die je direct in het boek kunt invullen op de stippellijnen. Hierdoor voelt dit boek ondanks de vorm echt aan als een werkboek. Het Shinkansen-effect lijkt sterk op de zeer effectieve SMART-methode die doelen in vijf stappen concreet en helder maakt, zodat ze beter gerealiseerd kunnen worden. Uitgesmeerd over 35 stappen en geschreven in een toegankelijke schrijfstijl, is het Shinkansen-effect goed behapbaar. De nadruk wordt gelegd op (dagelijkse) schrijfoefeningen. De aanschaf van een schriftje of bullet journal is onmisbaar als je het maximale uit de opdrachten wil halen. Ligt deze manier van werken je minder, dan is dit wel een minpuntje van het boek. Tussen de oefeningen door is wat theoretische uitleg toegevoegd die overlapt met Ikigai. Oosterse wijsheden in de vorm van citaten en korte verhalen zijn opgenomen om de oefeningen kracht bij te zetten. Ben je bereid om je leven drastisch te veranderen? En deins je niet terug om je verleden in te duiken, jezelf beter te leren kennen, discipline te ontwikkelen én schrijfoefeningen te doen? Dan helpen de auteurs in Vind je ikigai je met het beheersen van praktische tools om jouw leven met ikigai op de rails te zetten.


Ook lezen? Koop hier Vind je ikigai of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Vind je ikigai
3.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.