De fantastische Meneer Vos: fantastierijk dierenverhaal met vossenstreken

2 oktober 2023
Leestijd: 3 min.
,
de-fantastische-meneer-vos-roald-dahl_header

Titel: De fantastische Meneer Vos
Originele titel:
Fantastic Mr Fox
Auteur:
Roald Dahl
Uitgeverij:
Uitgeverij De Fontein
Illustrator: Quentin Blake
Vertaling:
Harriët Freezer
Genre:
Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
96
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-261-5248-1

In De fantastische Meneer Vos van Roald Dahl wonen drie rijke, maar gemene boeren in een dal vlakbij een groot bos. De dikste is boer Bolus. Hij is kippenboer en eet iedere dag drie kippen met macaroni. Boer Bits houdt eenden en ganzen. Hij is zo klein als een dwerg en stilt dagelijks zijn eetlust met beschuitbollen en ganzenlever. Tot slot is er nog boer Biet, een kalkoen- en appelboer die nooit eet, maar elke dag liters appelwijn drinkt. Daarom is hij zo mager als een lat. In het bos woont Meneer Vos samen met Mevrouw Vos en hun vier vossenkindjes in een hol onder een grote boom. Iedere avond vraagt Meneer Vos aan zijn vrouw wat ze als avondmaal wil eten: een mollige kip van boer Bolus, eend of gans van Bits of misschien een kalkoen van Biet? De drie boeren zijn het zat om bestolen te worden. Ze besluiten een plan te bedenken om voor altijd een einde te maken aan de streken van Meneer Vos.

Geen gewone vos

De fantastische Meneer Vos is een van de bekendste verhalen van Roald Dahl. Het boek won de Zilveren Griffel in 1972 en werd in 2009 verfilmd door Wes Anderson. Het korte verhaal richt zich op de jacht tussen de boeren en Meneer Vos. Wat direct opvalt is dat de drie boeren de eigenschappen bezitten die al in de middeleeuwse fabel Van den vos Reynaerde aan de vos worden toegedicht. Ze zijn alle drie wreed, genadeloos en hebzuchtig. Meneer Vos is weliswaar sluw, maar dat haalt het niet bij de kwaadaardigheid van de boeren. Wanneer Bolus, Bits en Biet al hun meedogenloze machines en troepen in de strijd gooien, bedenkt Meneer Vos een geniaal plan. Hij is immers geen gewone vos. Hij is een fantastische vos!

Spanning, humor en vossenstreken in De fantastische Meneer Vos

De kinderverhalen van Dahl zitten vol humor en gruwelijke elementen. De fantastische Meneer Vos is hierop geen uitzondering. Bolus, Bits en Biet zijn bij vlagen behoorlijk angstaanjagend en zinnen duidelijk op wraak: ‘Dat rotbeest! (…) Als ik dat kreng in m’n vingers krijg! (…) Hij moet afgemaakt worden!’ Net als in De tovervinger en De giraffe, de peli en ik spelen de dieren in De fantastische Meneer Vos een steeds grotere rol. De gemene boeren zijn dan wel rijk en succesvol, dat betekent niet dat ze zijn opgewassen tegen de dieren in het bos. In korte hoofdstukken wordt de spanning tussen de boeren en de dieren flink opgevoerd, waarbij humor en lichtheid uiteindelijk overwinnen. De kenmerkende illustraties van Quentin Blake brengen de gebeurtenissen tot leven en weten de spraakmakende personages treffend te verbeelden. De fantastische Meneer Vos is een fantastisch dierenverhaal vol spanning, humor en vossenstreken.


📖 Ook lezen? Koop hier De fantastische Meneer Vos of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: De fantastische Meneer Vos
5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.