De tovervinger: magisch dierenverhaal zwaait een vinger naar de mens

12 september 2022
Leestijd: 3 min.
,
de-tovervinger-roald-dahl_header

Titel: De tovervinger
Originele titel:
The Magic Finger
Auteur:
Roald Dahl
Uitgeverij:
Uitgeverij De Fontein
Illustrator: Quentin Blake
Vertaling:
Harriët Freezer
Genre:
Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
64
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-261-6122-3

In De tovervinger ontdekt een achtjarig meisje dat ze sinds een paar jaar een magische tovervinger heeft. Elke keer wanneer ze heel boos wordt, is ze in staat om het doelwit van haar woede in iets anders te veranderen. Op een dag ziet het meisje haar buurman en zijn zoons jagen in het bos. Meneer Kreitjes, Willem en Flip brengen na afloop een hele berg dode eenden en wild mee naar huis. Het meisje voelt de woede in haar opborrelen, en voor ze het weet heeft ze alweer met haar tovervinger gezwaaid. Niet veel later is de familie Kreitjes verdwenen. Het huis naast het meisje wordt bewoond door grote, wilde eenden met menselijke armen. Ze koken, badderen en houden de deuren en ramen van het huis hermetisch gesloten. Wat is er met de familie Kreitjes gebeurd?

Nestjes en vogelmaaltjes

De tovervinger is een van de vele korte verhalen van Roald Dahl. Het verscheen voor het eerst in 1966. In 2022 is het boek gekozen als uitgelichte titel en opnieuw uitgegeven speciaal voor de jaarlijkse Roald Dahl-week en de Kinderboekenweek. Het verhaal verschuift van het meisje naar de familie Kreitjes. Na de woede van het meisje zijn ze wakker geworden met grote, verende vleugels. Alsof dat nog niet genoeg is, worden de Kreitjes hun huis uitgejaagd! Het gevaar ligt op de loer, maar de familie besluit de schouders eronder te zetten. Meneer Kreitjes stelt voor om een nestje te bouwen en mevrouw Kreitjes wil best een lekker vogelmaaltje voor haar gezin in elkaar flansen. Maar dan komen de wilde eenden poolshoogte nemen en brengen tijdens hun bezoek een jachtgeweer mee…

De tovervinger zwaait een vinger naar de mens

Net als Dahls andere werk is ook De tovervinger fantasierijk, grappig en vlot geschreven. De krachten van het meisje doen denken aan Matilda uit het gelijknamige boek van Dahl. Quentin Blake verzorgde ook dit keer de illustraties die het verhaal treffend ondersteunen en het leesplezier vergroten. Thema’s als natuur, welzijn van dieren en (on)recht zitten allemaal in De tovervinger gestopt. Dieren spelen in meer verhalen van Dahl een rol, denk maar aan De Giraffe, de Peli en Ik, Ieorg Idur en De fantastische meneer Vos. Dahl weet in De tovervinger op komische wijze de rollen binnen de voedselketen om te draaien. Hij zwaait daarmee een vinger naar de mens, zonder dat het verhaal belerend wordt. De tovervinger sluit goed aan bij Gi-ga-groen!, het thema van de Kinderboekenweek, en is een aanrader voor jong en oud.


📖 Ook lezen? Koop hier De tovervinger of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: De tovervinger
5
Eline

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.